To υπουργικό συμβούλιο της Κύπρου ενέκρινε το σχέδιο για την ηλεκτρική διασύνδεση με την Ελλάδα. Επίσημη ανακοίνωση αναμένεται τις επόμενες ώρες ενώ από την Προεδρία εστάλη ενημέρωση ότι στις 6 μ.μ., στο Προεδρικό Μέγαρο, θα προβεί σε δηλώσεις για την απόφαση ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου.

Σύμφωνα, πάντως με τον «Φιλελεύθερο» η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) άλλαξε τις δύο ρυθμιστικές αποφάσεις και εκκρεμεί η απόφαση για το γεωπολιτικό ρίσκο με την πρόταση να προβλέπει την κατανομή του κατά 50% σε Ελλάδα και Κύπρο.

Το Υπουργικό φέρεται να έχει εγκρίνει την συμφωνία που επιτεύχθηκε σε υπουργικό επίπεδο το γεωπολιτικό ρίσκο μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας (50%-50%) καθώς και την ανάκτηση εξόδων του έργου με το ποσό των €25 εκατ. για πέντε χρόνια από το Ταμείο Ρύπων. Άγνωστο παραμένει αν στην απόφαση συγκαταλέγεται και η συμμετοχή με 100 εκατ. της Κύπρου στο μετοχικό σχήμα του καλωδίου.

Την Πέμπτη θα γίνει η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Νίκο Χριστοδουλίδη προκειμένου να ανακοινωθεί κι επίσημα – εκτός απροόπτου – η έναρξη του έργου.

Υπενθυμίζεται ότι η γαλλική εταιρεία που κατασκευάζει το καλώδιο, η Nexans έχει δώσει διορία μέχρι τις 19 Σεπτεμβρίου, δηλαδή την ημέρα της συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οπως έγραψε το πρωί το mononews, η κυπριακή πλευρά, όμως φέρεται, επισήμως, να έχει λάβει τις αποφάσεις για τη συμφωνία των 4 σημείων για την ηλεκτρική διασύνδεση τα οποία είναι τα εξής:

-Συμμετοχή της κυπριακής δημοκρατίας στο έσοδο του ΑΔΜΗΕ με 125 εκ. για τα πέντε χρόνια της κατασκευής του έργου.

-Συμμετοχή των καταναλωτών μέσω του συμφωνημένου WACC 8,3% για 17 χρόνια.

-Επιμερισμός 50-50 του γεωπολιτικού ρίσκου, δηλαδή του κόστους το έργου στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί η ολοκλήρωσή του.

-Το θέμα της συμμετοχής του κυπριακού δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο του Great Sea Interconnector, με 100 εκατ. ευρώ και περίπου 30% των μετοχών.

Πληροφορίες αναφέρουν, ότι στις προθέσεις της κυπριακής πλευράς, είναι να διατυπωθεί λεκτικά η πρόθεση συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο του Great Sea Interconnector, χωρίς όμως και να υλοποιηθεί αυτό άμεσα.