Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας γνωστοποίησε σήμερα ότι υπέβαλε πρόταση στον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι για διακοπή των διπλωματικών σχέσεων του Κιέβου με την Τεχεράνη, έπειτα από ένα κύμα ρωσικών επιθέσεων με τη χρήση ιρανικής κατασκευής drones όπως υποστηρίζει το Κίεβο.

Η Ρωσία εκτόξευσε χθες, Δευτέρα, δεκάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη «καμικάζι» σε στόχους στην Ουκρανία, πλήττοντας ενεργειακές υποδομές και σκοτώνοντας αμάχους.

Η Ουκρανία υποστηρίζει ότι οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν με ιρανικής κατασκευής drones Shahed-136. Η Τεχεράνη αρνείται ότι προμήθευσε τα drones.

Ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας Ντμίτρο Κουλέμπα ανέφερε ότι το Κίεβο είναι βέβαιο ότι αυτά ήταν ιρανικά και θα ήταν έτοιμο να προσκομίσει «σωρεία αποδείξεων» σε ευρωπαϊκές δυνάμεις που έχουν αμφιβολίες περί αυτού.

«Η Τεχεράνη φέρει απόλυτη ευθύνη για την καταστροφή των σχέσεων με την Ουκρανία», είπε ο Κουλέμπα σε συνέντευξη Τύπου. «Υποβάλλω στον πρόεδρο της Ουκρανίας πρόταση για διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με το Ιράν».

Ο ίδιος τόνισε ότι παρότρυνε την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβάλει κυρώσεις στο Ιράν «για τη βοήθεια που παρέχει στη Ρωσία να σκοτώνει Ουκρανούς».

«Οι αυστηρές κυρώσεις κατά του Ιράν είναι ιδιαίτερα σημαντικές αυτή τη στιγμή, καθώς γινόμαστε μάρτυρες αναφορών για τις προθέσεις του Ιράν να δώσει στη Ρωσία βαλλιστικούς πυραύλους που θα χρησιμοποιηθούν εναντίον Ουκρανών», είπε.

«Οι ενέργειες του Ιράν είναι απεχθείς και δόλιες. Δεν θα υποφέρουμε από αυτές, γιατί όλες αυτές οι ενέργειες έγιναν ενώ το Ιράν μας είπε ότι δεν υποστηρίζει τον πόλεμο και δεν θα στηρίξει καμία από τις πλευρές δίνοντας όπλα».

Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ παράλληλα γνωστοποίησε ότι το Κίεβο θα στείλει επίσημη νότα στο Ισραήλ ζητώντας άμεσες προμήθειες αντιαεροπορικής άμυνας και συνεργασία στον τομέα.

Δεν υπήρξε άμεση ισραηλινή απάντηση στις δηλώσεις αυτές του Κουλέμπα.

Νωρίτερα σήμερα, ένα μέλος του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας του Ισραήλ, ο υπουργός Δικαιοσύνης Γκίντεον Σάαρ, δήλωσε στον κρατικό σταθμό Army Radio: «Η υποστήριξή μας προς την Ουκρανία δεν περιλαμβάνει οπλικά συστήματα και οπλισμό – και δεν υπάρχει καμία αλλαγή σε αυτή τη θέση».

Ενώ το Ισραήλ έχει καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και έχει παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια στο Κίεβο, δεν έχει χορηγήσει στρατιωτική υποστήριξη, επικαλούμενο ανησυχία για τη συνεχιζόμενη συνεργασία που έχει με τη Μόσχα για τη Συρία.