Με τις ουκρανικές δυνάμεις να αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις σε εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό, η Ρωσία συνεχίζει να προελαύνει στο ουκρανικό έδαφος, παρότι η στρατιωτική της προέλαση παραμένει αργή και αιματηρή.

Όταν οΒλαντίμιρ Πούτιν έστειλε τουλάχιστον 19 drones στην Πολωνία την περασμένη εβδομάδα, έστειλε ένα σαφές μήνυμα: δεν προτίθεται να σταματήσει σύντομα τον πόλεμο εναντίον της Δύσης, αναφέρει το Politico. Η παραβίαση του εναέριου χώρου του ΝΑΤΟ ακολούθησε σφοδρές επιθέσεις στην Ουκρανία, που είχαν ως αποτέλεσμα δεκάδες θύματα αμάχων, την καταστροφή κτιρίων της ΕΕ και της Βρετανίας και το πλήγμα σε κυβερνητικό κτίριο στο Κίεβο.

Μακριά από το να πιεστεί σε μια ειρηνευτική συμφωνία υπό τον Ντόναλντ Τραμπ, ο Ρώσος πρόεδρος έχει συνδέσει την πολιτική του επιβίωση με μια διαρκή αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους. Όπως τονίζει ο αναλυτής Νικολάι Πέτροφ, ο Πούτιν είναι πλέον «πρόεδρος του πολέμου» και δεν έχει κανένα κίνητρο να αποποιηθεί αυτόν τον ρόλο.

Καθώς ο πόλεμος μπαίνει στο τέταρτο έτος, ο Πούτιν έχει περισσότερους λόγους να αισιοδοξεί σε σχέση με τις πρώτες ημέρες. Παρά τις τεράστιες απώλειες, που εκτιμώνται σε περίπου ένα εκατομμύριο στρατιώτες, και την πίεση στη ρωσική οικονομία, η συνέχιση της σύγκρουσης φαντάζει για εκείνον λιγότερο επικίνδυνη από την παύση των εχθροπραξιών.

Ο αυστηρός έλεγχος των ΜΜΕ και του διαδικτύου του επιτρέπει να παρουσιάσει ακόμη και μια πιθανή συμφωνία ως «νίκη». Ωστόσο, η μεγαλύτερη απειλή για την εξουσία του προέρχεται πλέον από τους εθνικιστές, που περιμένουν μια μεγαλειώδη νίκη κατά της Ουκρανίας και του ΝΑΤΟ.

«Υπάρχει η φιλοδοξία να αποδείξουν ότι το ΝΑΤΟ είναι ανίσχυρο», δήλωσε ο Αλεξάντερ Μπαούνοφ, πρώην Ρώσος διπλωμάτης και νυν αναλυτής στο Carnegie Russia Eurasia Center.

Μετά τη συνάντηση Πούτιν – Τραμπ στην Αλάσκα, που παρουσιάστηκε ως «σύνοδος εκεχειρίας», η Μόσχα ενέτεινε τον υβριδικό πόλεμο στην Ευρώπη. Ρωσικά drones εισέρχονται συχνά στον πολωνικό εναέριο χώρο, ενώ πρόσφατα πέντε από αυτά κατευθύνονταν προς βάση του ΝΑΤΟ πριν αναχαιτιστούν από F-35.

Παράλληλα, η ρητορική της Μόσχας κλιμακώθηκε. Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ απείλησε το Ελσίνκι με «οριστική καταστροφή» σε περίπτωση σύγκρουσης, υπενθυμίζοντας τις απειλές που προηγήθηκαν της εισβολής του 2022.

Η Ρωσία μεταφέρει κρίσιμες βιομηχανίες στα ανατολικά, μακριά από τα σύνορα του ΝΑΤΟ, και διεξάγει στρατιωτικές ασκήσεις με τη Λευκορωσία, ακριβώς απέναντι από τα πολωνικά σύνορα.

Σύμφωνα με τον Κιρίλ Ρόγκοφ, οι επιθέσεις σε χώρες του ΝΑΤΟ είναι προειδοποίηση προς τον Τραμπ και τους Ευρωπαίους ηγέτες που εξετάζουν εγγυήσεις ασφαλείας προς το Κίεβο.

Η αμφίθυμη στάση του Τραμπ απέναντι στο ΝΑΤΟ ενισχύει την αυτοπεποίθηση του Πούτιν ότι μπορεί να συνεχίσει ατιμώρητος. Ο στόχος είναι να δοκιμαστεί η συλλογική άμυνα της Συμμαχίας με «μικρές επιθέσεις», που θα την εμφανίσουν ως αδύναμη.

Η Λευκορωσία μάλιστα ισχυρίστηκε πως η πρόσφατη εισβολή drones στην Πολωνία μπορεί να οφείλεται σε «ηλεκτρονική παρεμβολή», με τον Ρόγκοφ να σημειώνει ότι αυτή είναι η κλασική τακτική Πούτιν: προκλήσεις με αμφισημία, που αφήνουν περιθώρια ερμηνειών.