Η Ελλάδα χαιρετίζει την υποβολή υποψηφιότητας για συμπερίληψη του ιστορικού κέντρου της Οδησσού στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Την κατάθεση, από τις Αρχές της Οδησσού στις υπηρεσίες της UNESCO, του φακέλου υποψηφιότητας για συμπερίληψη του ιστορικού κέντρου της Οδησσού στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, χαιρετίζει η Ελλάδα, με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Επίσης, διαμηνύεται πως η Ελλάδα στηρίζει τη συγκεκριμένη υποψηφιότητα, την οποία επισήμανε ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε ομιλία του απευθυνόμενος στο Εκτελεστικό Συμβούλιο της UNESCO, στις 11 Οκτωβρίου 2022.

Περαιτέρω, στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών υπογραμμίζεται πως η Οδησσός έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα, δεδομένου ότι είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία της χώρας μας και με την ελληνική ομογένεια της Ουκρανίας.

Υπενθυμίζεται πως ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατά τη δεύτερη επίσκεψή του στην Οδησσό, στις 12 Ιουλίου 2022, εξέφρασε την ενεργό υποστήριξη της χώρας μας στη συγκεκριμένη υποψηφιότητα. Παράλληλα, παρέστη στην υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στην Οδησσό και των Κρατικών Αρχείων της Περιφέρειας της Οδησσού για την ψηφιοποίηση ελληνικού ενδιαφέροντος αρχείων με ελληνική χρηματοδότηση.