Το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου επιβεβαίωσε ότι ο κατάλογος των κρατουμένων που θα απελευθερωθούν στο πλαίσιο της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα δεν περιλαμβάνει τον Μαρουάν Μπαργούτι.
Ποιος είναι ο Μαρουάν Μπαργούτι
Πρώην στέλεχος της Φάταχ από τα εφηβικά του χρόνια, ο 66χρονος σήμερα Μαρουάν Μπαργούτι συνελήφθη από τις ισραηλινές αρχές το 2002 και καταδικάσθηκε το 2004 σε πέντε φορές ισόβια δεσμά για φόνους, σχετικά με τον ρόλο του στη δεύτερη Ιντιφάντα (2000-2005).
Ο Μπαργούτι - γεννημένος το 1959 στο χωριό Κομπάρ της Δυτικής Όχθης - παραμένει ένας από τους πιο δημοφιλείς ηγέτες της παλαιστινιακής αντίστασης και αποκαλείται από πολλούς «ο Μαντέλα της Παλαιστίνης».
Τον Αύγουστο, ο υπουργός Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ, Ιταμάν Μπεν Γβιρ τον επισκέφθηκε στο κελί του, όπου κρατείται σε απομόνωση εδώ και δύο χρόνια, και του είπε : «Όποιος πολεμά τον λαό του Ισραήλ και σκοτώνει τα παιδιά και τις γυναίκες μας, θα τον εξαλείψουμε. Δεν θα μας νικήσετε».
Μεταξύ Απριλίου και Μαΐου 2017, ενώ ηγείτο μιας μεγάλης απεργίας πείνας των κρατουμένων, η Ισραηλινή Υπηρεσία Φυλακών δημοσίευσε βίντεο που, όπως ισχυριζόταν, έδειχνε τον Μπαργούτι να τρώει κρυφά στο κελί του.