Σε ισχύ η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, όπως μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο την κρατική τηλεόραση της Αιγύπτου al-Qahera news.

Το Reuters, επικαλούμενο έναν Ισραηλινό αξιωματούχο, μεταδίδει ότι το Ισραήλ αναμένει την απελευθέρωση 20 Ισραηλινών ομήρων την Κυριακή ή τη Δευτέρα. Παράλληλα, ο στρατός της χώρας θα ολοκληρώσει το πρώτο μέρος μιας μερικής αποχώρησης από τον θύλακα εντός 24 ωρών από την υπογραφή της συμφωνίας, δήλωσε πηγή που ενημερώθηκε για τις λεπτομέρειες της συμφωνίας, αναφέρει ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Νετανιάχου: Απόψε σε ισχύ η εκεχειρία

Η εκεχειρία θα τεθεί σε ισχύ απόψε, μετά την επικύρωση της συμφωνίας, σύμφωνα με το γραφείο του Νετανιάχου

Η εκεχειρία στη Γάζα θα τεθεί σε ισχύ μετά την επικύρωση της συμφωνίας από την ισραηλινή κυβέρνηση απόψε, σύμφωνα με πρόσφατη δήλωση αξιωματούχου του γραφείου του Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Στις 6 το απόγευμα συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ

Το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ θα συνεδριάσει στις 6 μ.μ. για να συζητήσει και στη συνέχεια να ψηφίσει το σχέδιο για την απελευθέρωση όλων των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα, σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση.

«Ημερήσια διάταξη – Σχέδιο για την απελευθέρωση όλων των Ισραηλινών ομήρων», αναφέρει ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της κυβέρνησης.

Μία ώρα νωρίτερα θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας για να συζητήσει για την εφαρμογή της συμφωνίας.

Μια ισραηλινή πηγή που επικαλείται το Reuters αναφέρει ότι και οι 20 ζωντανοί όμηροι θα απελευθερωθούν την Κυριακή ή τη Δευτέρα, εν μέσω συνεχιζόμενης αβεβαιότητας σχετικά με το πότε θα πραγματοποιηθεί η απελευθέρωση.

Σίσι: Ιστορική στιγμή, ανοίγει η πόρτα της ελπίδας για την ευρύτερη περιοχή

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι δηλώνει ότι «ο κόσμος βιώνει μια ιστορική στιγμή», καθώς το Ισραήλ και η Χαμάς προχωρούν στην εφαρμογή της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στο Σαρμ ελ Σέιχ για τον τερματισμό των εχθροπραξιών στη Γάζα.

«Η συμφωνία αυτή δεν κλείνει μόνο το κεφάλαιο του πολέμου, αλλά ανοίγει και την πόρτα της ελπίδας για τους λαούς της περιοχής για ένα μέλλον που θα χαρακτηρίζεται από δικαιοσύνη και σταθερότητα», δήλωσε, αναφερόμενος στις προσδοκίες των Παλαιστινίων.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου χαιρέτισε επίσης την Πέμπτη τις «πρόσφατες θετικές εξελίξεις στο Σαρμ ελ Σέιχ, που αντιπροσωπεύουν μια κρίσιμη στιγμή στον πόλεμο στη Γάζα», λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ.

Την ίδια στιγμή, όπως έγινε γνωστό, ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Μπαντρ Αμπντελάτι θα ταξιδέψει την Πέμπτη στο Παρίσι για μια υπουργική συνάντηση με σκοπό να «συζητήσει τις ρυθμίσεις για την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας».

Φον ντερ Λάιεν: Χαιρετίζει τη συμφωνία για τη Γάζα, ζητά μόνιμη κατάπαυση πυρός

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαιρέτισε τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και επαίνεσε τις προσπάθειες των ΗΠΑ, του Κατάρ, της Αιγύπτου και της Τουρκίας για την «επίτευξη αυτής της σημαντικής εξέλιξης».

Σε ανάρτηση στο X, η φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι «ενθαρρύνεται επίσης από την υποστήριξη της κυβέρνησης του Ισραήλ και της Παλαιστινιακής Αρχής». «Τώρα, όλα τα μέρη πρέπει να τηρήσουν πλήρως τους όρους της συμφωνίας. Όλοι οι όμηροι πρέπει να απελευθερωθούν με ασφάλεια. Πρέπει να επιτευχθεί μόνιμη κατάπαυση του πυρός. Τα βάσανα πρέπει να σταματήσουν», έγραψε.

«Η ΕΕ θα συνεχίσει να υποστηρίζει την ταχεία και ασφαλή παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Και όταν έρθει η ώρα, θα είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε στην ανάκαμψη και την ανοικοδόμηση. Η σημερινή ευκαιρία πρέπει να αξιοποιηθεί. Είναι η ευκαιρία να σφυρηλατηθεί μια αξιόπιστη πολιτική πορεία προς τη διαρκή ειρήνη και ασφάλεια. Μια πορεία που βασίζεται σταθερά στη λύση των δύο κρατών», πρόσθεσε η φον ντερ Λάιεν.

Η Χαμάς ευχαρίστησε Αίγυπτο, Κατάρ και Τουρκία για τη μεσολάβησή τους

Η Χαμάς χαιρέτισε τη συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, ευχαριστώντας τους μεσολαβητές ΑίγυπτοΚατάρ και Τουρκία για τις «αξιέπαινες προσπάθειές τους».

Η παλαιστινιακή οργάνωση δήλωσε ότι η συμφωνία επιτεύχθηκε χάρη «στο υψηλό αίσθημα ευθύνης και την ευελιξία που επέδειξε η παλαιστινιακή αντιπροσωπεία κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, καθώς και στην σοφή και θετική ανταπόκριση στην αμερικανική πρόταση».

Ισραηλινά νοσοκομεία προετοιμάζονται να περιθάλψουν τους υποσιτισμένους ομήρους

Οι Αρχές του Ισραήλ ανακοίνωσαν ότι το σύστημα υγείας είναι έτοιμο να υποδεχθεί τους περίπου 20 ομήρους που αναμένεται να απελευθερωθούν μέσα στα επόμενα 24ωρα από τη Χαμάς.

Οι προετοιμασίες, υπό την καθοδήγηση της δρ. Χάγκαρ Μιζράχι, επικεφαλής του Ιατρικού Τμήματος του υπουργείου Υγείας, βασίζονται στα «διδάγματα από προηγούμενες απελευθερώσεις και επιχειρήσεις διάσωσης», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Τα νοσοκομεία Sheba Medical Center στο Τελ Χασομέρ, Tel Aviv Sourasky (Ichilov) Medical Center στο Τελ Αβίβ και Beilinson Medical Center στην Πετάχ Τίκβα πρόκειται να υποδεχθούν τους απελευθερωθέντες. Τα νοσοκομεία έχουν λάβει λεπτομερείς οδηγίες, προσαρμοσμένες σε εκτιμήσεις για την ιατρική κατάσταση των ομήρων. Κάθε απελευθερωθείς όμηρος θα νοσηλευτεί σε ιδιωτικό θάλαμο, σε ξεχωριστό και ασφαλές τμήμα του νοσοκομείου, με τη συνοδεία μελών της οικογένειάς του. Το υπουργείο υπογραμμίζει ότι η μακρά περίοδος αιχμαλωσίας αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρού υποσιτισμού, επομένως απαιτείται ειδική ιατρική και διατροφική παρακολούθηση.

Διαβάστε περισσότερα για