Την ετοιμότητα της επιτροπής «Ελλάδα 2021» για τη γιορτή των 200 ετών της «σύγχρονης Ελλάδας» υπογράμμισε η κ. Γιάννα Αγγελοπούλου, στο πλαίσιο της ομιλίας της στην πρώτη Ολομέλεια της επιτροπής, που πραγματοποιήθηκε σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.
«Υπάρχει μηχανισμός και ήδη διαθέτουμε σχέδιο για πόρους και χορηγίες» είπε η πρόεδρος της επιτροπής «Ελλάδα 2021». Η επιτυχία μας θα εξαρτηθεί από τη συμμετοχή, είπε η κ. Αγγελοπούλου και υπογράμμισε ότι «αυτή η γιορτή είναι από όλους για όλους χωρίς αποκλεισμούς, και μπορεί να εκφραστεί με τρόπους όσους η φαντασία και η δημιουργικότητα επιτρέπουν». Η κ. Αγγελοπούλου δεν απέκλεισε δυσκολίες: «Ίσως να χρειαστεί να ξανασκεφτούμε ή να ξανασχεδιάσουμε κάποια πράγματα, μπορεί να περάσουμε ακόμη και φουρτούνες, αλλά θα τα καταφέρουμε. Από εμάς εξαρτάται… αυτό ας είναι το μήνυμά μας…» είπε η κ. Αγγελοπούλου.
Στην ομιλία της, η κ. Αγγελοπούλου θύμισε ότι υπάρχει ένα χρέος απέναντι στο «1821»: Τα πρώτα 100 χρόνια από την Επανάσταση, ουσιαστικά δεν εορτάστηκαν, αφού εκείνη η μεγάλη επέτειος συνέπεσε με τα πρώτα δυσοίωνα μηνύματα από τη Μικρασιατική εκστρατεία. Η Ελλάδα, στα 100 χρόνια από το 1821 αγωνιούσε να περισώσει ότι είχε ακόμη απομείνει από τη «Μεγάλη Ιδέα» αλλά και να διδαχτεί από το Διχασμό, δεν είχε χρόνο για εορτασμούς.
Για την προετοιμασία της σύγχρονης εορτής, είπε ότι «θα ξεκινήσουμε από ‘κει που 200 χρόνια πριν ξεπήδησαν οι φλόγες της εξέγερσης. Θα πάμε σε κάθε πόλη και χωριό της χώρας και σε κάθε σημείο του πλανήτη όπου υπάρχει Ελλάδα, δηλαδή σε κάθε σημείο του ορίζοντα».
Αναφερόμενη στις δράσεις οι οποίες θα αναπτυχθούν και θα ενταχθούν στο πρόγραμμα που θα διαμορφώσει η Επιτροπή, είπε ότι θα κινηθούν σε τέσσερις άξονες:
1. Πρώτος άξονας: «Η Επανάσταση του 1821 ως καταστατικό στοιχείο της Ελληνικής Ιστορίας, αλλά και ως ψηφίδα της παγκόσμιας Ιστορίας.
Στόχος είναι η καλύτερη κατανόηση της Επανάστασης του 1821, η ανάδειξη της παγκόσμιας σημασίας της, η σχέση της με τις άλλες επαναστάσεις που συνέβησαν την ίδια περίοδο, το πώς επηρέασε τον υπόλοιπο κόσμο, αλλά και το πώς επηρεάστηκε από αυτόν.
2. Δεύτερος άξονας: «Η Ελλάδα σήμερα μετά από μία πορεία 200 χρόνων». Αντικείμενο του άξονα είναι η ανάδειξη της δυναμικής της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας, με την ενεργή συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών σε όλη την έκταση της χώρας, αλλά και η προβολή της σύγχρονης Ελλάδας στο εξωτερικό, με παρουσία σε διεθνείς εκθέσεις και διεθνείς οργανισμούς, υπό τη γενική ομπρέλα «1821-2021: This is Modern Greece».
3. Τρίτος άξονας: «Έλληνες που αφήνουν το αποτύπωμά τους στον κόσμο τα τελευταία 200 χρόνια». Στόχος είναι να προβληθεί η ζωή και το έργο Ελλήνων, οι οποίοι άφησαν το αποτύπωμά τους τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.
4. Τέταρτος άξονας: «Το 2021 ως παράθυρο για την Ελλάδα του μέλλοντος». Εδώ θα ενταχθούν δράσεις που θα επικεντρωθούν στις προοπτικές της χώρας για το μέλλον και θα αναδείξουν το πώς φανταζόμαστε και θέλουμε την Ελλάδα των επόμενων χρόνων.
Αυτό που θα περίμενα από μια τέτοια μοναδική ιστορική στιγμή, είπε η κ. Αγγελοπούλου, είναι οι δράσεις της επιτροπής να άφηναν μια σφραγίδα: «Έγινε στα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση». Μόνο αυτά τα λόγια χαραγμένα επάνω της. Και δε χρειάζεται να είναι μεγάλη η σφραγίδα. Ας είναι πολλές μικρές. Ας είναι δωρεάν ίντερνετ σε ένα απομονωμένο νησί μας, ας είναι ο εξοπλισμός ενός κοινοτικού ιατρείου, ας είναι το σπίτι του Ευρωπαίου λογοτέχνη σε μια ωραία μας πόλη, ας είναι το campus ενός πανεπιστημίου σε μια άλλη μας πόλη, ας είναι μια μόνιμη διεθνής αγροτική έκθεση κάπου αλλού, ας είναι ένα φεστιβάλ κινηματογράφου, χορού, ένας ξενώνας για ηλικιωμένους σε μία κοινοτική παραλία, η διαχείριση των σκουπιδιών σε μια περιοχή και τόσα άλλα, που μπορούν να γίνουν με την ευκαιρία της επετείου, αλλά και να μείνουν ως υποδομές στη χώρα μας, είπε η κ. Αγγελπούλου.
Τέλος, η κ. Αγγελοπούλου ενημέρωσε την ολομέλεια της Επιτροπής ότι «έχουμε τη νομιμοποίηση απευθείας από τον πρωθυπουργό, να δράσουμε εκ μέρους της Πολιτείας, με στόχο όχι την προβολή κάποιου ή την ιδιοκτησία των δράσεων που θα γίνουν, αλλά τη δημιουργία μιας θετικής δυναμικής μέσα στην κοινωνία για την επέτειο των 200 χρόνων».
Το πρώτο βίντεο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».
Με σύνθημα «για την Ελλάδα που θέλουμε», η επιτροπή καλεί σε συμμετοχή ώστε να αναλογιστούμε το παρελθόν, να συνειδητοποιήσουμε το παρόν και να οραματιστούμε το μέλλον της Ελλάδας.