«Θέλουμε και μπορούμε να σας εντοπίσουμε και να σας υποχρεώσουμε να πληρώσετε αυτά που σας αναλογούν». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής την Πέμπτη κήρυξε τον πόλεμο κατά των «επαγγελματιών» φοροφυγάδων.

Χθες με την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε από τη Βουλή, ανοίγει και με τον πλέον επίσημο τρόπο ο δρόμος για τον πρωθυπουργό να προχωρήσει σε αυτό που ο ίδιος έθεσε μεταξύ των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης.

Ανακοινώσεις κατά της φοροδιαφυγής έχουν κάνει όλες οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια. Καμία όμως δεν κατόρθωσε να φέρει αποτελέσματα. Ιδού λοιπόν άλλο ένα πεδίο δόξης λαμπρόν για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος είναι στοχοπροσηλωμένος και αποφασισμένος, όπως οφείλει να παραδεχθεί κανείς - είτε συμφωνεί είτε διαφωνεί με τις επιλογές του.

Η επιτυχία του σε αυτόν τον τομέα αφορά τους πάντες. Ειδικά όσους, τους λίγους δηλαδή, σηκώνουν το βάρος της φορολογίας αδιαμαρτύρητα. Όσους δηλαδή δεν αποκρύπτουν εισοδήματα, όπως οι μισθωτοί.

Είναι εκείνοι που κάθε μήνα καταβάλλουν τα αναλογούντα με τη μισθοδοσία τους και στο τέλος του έτους πιθανότατα χρειαστεί να καταβάλουν επιπλέον φόρους. Όχι γιατί είναι υψηλόμισθοι, αλλά διότι έχουν επιλέξει να απασχολούνται παράλληλα για να ενισχύσουν το εισόδημά τους.

Η μάχη κατά της φοροδιαφυγής οφείλει να έχει προβλέψεις και για τους συνεπείς. Ειδικά για όσους κάθε σεντ από τα έσοδά τους διακινείται με ηλεκτρονικό τρόπο είτε πρόκειται για τραπεζικές μεταφορές ή τη χρήση πλαστικού χρήματος. Διότι καθημερινά ενισχύουν τα κρατικά ταμεία με τους έμμεσους φόρους. Πώς λοιπόν είναι δυνατόν να καλούνται να σηκώσουν επιπλέον βάρη για να καλύψουν τους επιτηδείους που εκμεταλλεύονται το σύστημα σε βάρος της κοινωνίας;

Η εξίσωση που ανέλαβε να λύσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αυξημένης δυσκολίας. Αποφασιστικότητα υπάρχει, το θέμα είναι να προκύψει και το αναγκαίο αποτέλεσμα.