Για τους πρώτους μήνες του 2024 αναβάλλεται η διασύνδεση των 400.000 ταμειακών μηχανών με τα POS, ενώ με καθυστέρηση ενός έτους θα γίνει και η αναβάθμιση των φορολογικών μηχανισμών για περίπου 90.000 επιχειρήσεις από τον κλάδο της εστίασης.

Με βάση το νέο ορόσημο, οι νέοι μηχανισμοί στην εστίαση θα τρέξουν από τον Ιούνιο του 2024, με αποτέλεσμα και η φοροδιαφυγή να «κρατάει καλά». Το χρονοδιάγραμμα που είχαν ανακοινώσει στο τέλος Μαρτίου 2023 το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ προέβλεπε ότι η διασύνδεση των 400.000 ταμειακών μηχανών με τα POS θα ολοκληρωνόταν μέχρι το τέλος Ιουνίου 2023 για τις επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο μέχρι 100.000 ευρώ και μέχρι το τέλος Ιουλίου 2023 για τις επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο άνω των 100.000 ευρώ.

Η υποχρεωτική διασύνδεση ταμειακών-POS αποτελεί ένα από τα ισχυρά όπλα του υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, καθώς θα «μπλοκάρει» τη μη έκδοση αποδείξεων από επαγγελματίες και επιχειρήσεις ακόμη και όταν πληρώνονται με κάρτες μέσω POS, την εκ των υστέρων αλλοίωση των δεδομένων για τον τζίρο και την «εξαφάνιση» από τη μνήμη των φορολογικών μηχανισμών αποδείξεων. Κι αυτό γιατί η πληρωμή με κάρτα θα πραγματοποιείται μόνο όταν η απόδειξη εκδοθεί από την ταμειακή, ενώ το POS δεν θα μπορεί να δεχθεί συναλλαγές εκτός του φορολογικού μηχανισμού.

Σημειώνεται ότι οι φορολογικοί έλεγχοι έχουν δείξει ότι η πληρωμή με κάρτα δεν συνοδεύεται απαραίτητα από απόδειξη, ενώ πολλές κάρτες εκκαθαρίζονται εκτός Ελλάδος. Στον δραστικό περιορισμό των φαινομένων απόκρυψης τζίρου και κλοπής του ΦΠΑ αναμένεται να συμβάλει και η αντικατάσταση 145.000 φορολογικών μηχανισμών με νέου τύπου κλειστούς και απαραβίαστους μηχανισμούς, που θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Ιουνίου 2024 για τις επιχειρήσεις εστίασης. Οι νέου τύπου φορολογικοί μηχανισμοί θα αποθηκεύουν όλα τα ποσά στη φορολογική μνήμη, θα εκδίδουν αναφορές και θα διαβιβάζουν όχι μέσω υπολογιστή, αλλά απευθείας τις συναλλαγές στην ΑΑΔΕ. Με τους σημερινούς μηχανισμούς η έκδοση αποδείξεων βασίζεται σε αρχεία που αποθηκεύονται μόνο στον υπολογιστή, οι μηχανισμοί δεν αποθηκεύουν αξίες στη φορολογική μνήμη, ενώ κάποιοι γνώστες «αετονύχηδες» μπορούν να παρακάμψουν και τη λειτουργία των μηχανισμών.

Το κόστος χρηματοδότησης για την αναβάθμιση και την αντικατάσταση ταμειακών μηχανών και ηλεκτρονικών μηχανισμών, συνολικού ύψους 165 εκατ. ευρώ, θα καλυφθεί από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, εξ ολοκλήρου.