Ότι ο Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο της… Ιθάκης και της δική του αλήθειας –όπως ο ίδιος έχει πει– θεωρεί ότι απευθύνεται σε μια χώρα λωτοφάγων επιβεβαιώνεται με κάθε παρέμβασή του.
Όμως το να χαρακτηρίζει «γελωτοποιό» του Τραμπ τον σημερινό Έλληνα πρωθυπουργό ο άνθρωπος που βρέθηκε στον Λευκό Οίκο το 2017 για να εκθειάσει τον –και τότε– πρόεδρο των ΗΠΑ επιβεβαιώνει πως ο πολιτικός αμοραλισμός δεν έχει όρια.
Οκτώβριος του 2017, ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στην Ουάσιγκτον, έχει περάσει μια βόλτα και από το ΔΝΤ και επισκέπτεται τον Λευκό Οίκο. Στην υποδοχή, ο «επαναστάτης» ηγέτης της πρώτης φοράς Αριστερά δηλώνει:
«Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση και τη φιλοξενία. Είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε πολύ εποικοδομητική συζήτηση σήμερα. Πιστεύω ότι είναι μια πάρα πολύ σημαντική συγκυρία για τη στρατηγική συνεργασία μας. Είμαι βέβαιος ότι θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί προκειμένου να ενισχύσουμε αυτήν τη συνεργασία. Η Ελλάδα είναι στρατηγικός εταίρος σε μια πάρα πολύ ευαίσθητη περιοχή, αλλά πάντα υπήρξε ένας αξιόπιστος σύμμαχος των ΗΠΑ και αξιόπιστος εταίρος».
Και συνεχίζει ασταμάτητος λέγοντας πως «επίσης μοιραζόμαστε κοινές αξίες. Μην ξεχνάμε ότι στην Ελλάδα γεννήθηκαν η ελευθερία και η δημοκρατία, αξίες τις οποίες όλοι μας μοιραζόμαστε. Συνεπώς είμαι πολύ ευτυχής που βρίσκομαι εδώ, είναι τιμή για μένα. Σας ευχαριστώ!»
Στη συνέχεια κατά την έναρξη των συνομιλιών τόνιζε «θέλω να σας ευχαριστήσω πολύ κατ’ αρχάς για τη φιλοξενία σας και ελπίζω κάποια στιγμή να έχετε τη δυνατότητα να επισκεφτείτε την Ελλάδα. Είστε πάντοτε καλοδεχούμενος στην Ελλάδα. Πολλοί Έλληνες αγαπούν τις ΗΠΑ, τη χώρα σας, αλλά έχετε και πολλούς Έλληνες στις ΗΠΑ, πράγμα που παίζει κρίσιμο ρόλο στην οικονομία, την πολιτική. Και έχετε και πολλούς υποστηρικτές εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σας ευχαριστώ πολύ».
Ο… καλός Τραμπ
Πάμε όμως και στο μετά. Εκεί που άρχισαν τα ωραία, όταν ένας δημοσιογράφος στις ερωτήσεις που ακολούθησαν ζήτησε να μάθει αν επιμένει σε αυτά που είχε πει κατά καιρούς κατά του Ντόναλντ Τραμπ.
Εκεί ο… αντισυστημισμός χτύπησε ταβάνι. Μπορεί και να θυμήθηκε το 2001 όταν περπατούσε τους δρόμους της Γένοβας, αφού δεν μάσησε τα λόγια του ως γνήσιος αριστερός. «Διαπίστωσα από τη συνάντηση που είχα με τον Πρόεδρο ότι η προσέγγισή του στα πράγματα και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει την πολιτική ορισμένες φορές μπορεί να μοιάζει διαβολικός αλλά γίνεται για καλό» ήταν η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα και συνέχισε με… φόρα:
«Οι ΗΠΑ είναι μια εξαιρετικά σημαντική δύναμη και οι δυνατότητές τους να παρέμβουν για το καλό είναι εξαιρετικά σημαντικές. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η συνάντηση ήταν εξαιρετικά γόνιμη, δεν αισθάνθηκα ούτε μια στιγμή ότι απειλούμαι, αντιθέτως αισθάνθηκα ότι υπάρχει μια γόνιμη προοπτική, προκειμένου να παραμερίσουμε τις όποιες διαφορές μπορεί να υπάρχουν και να δούμε το κοινό έδαφος, που είναι πολύ σημαντικό για τις σχέσεις των δύο λαών μας, που είναι παραδοσιακές και ιστορικές και για τους κοινούς μας στόχους. Μοιραζόμαστε κοινές αξίες. Μην ξεχνάτε ότι η αξία της ελευθερίας και της δημοκρατίας γεννήθηκαν στην Ελλάδα και είναι μια βασική αξία που διατρέχει την αμερικανική κουλτούρα, την αμερικανική παράδοση».
Για να ολοκληρώσει με εκκωφαντικό τρόπο: «Αυτών των αξιών συνεχιστής είναι ο σημερινός πρόεδρος των ΗΠΑ και προβλέπω ότι η συνεργασία μας θα είναι πολύ ουσιαστική. Είμαι πολύ αισιόδοξος με τη συνάντηση που είχαμε σήμερα μαζί».
Όποτε, σύντροφε Αλέξη, μιας και λέγαμε περί γελωτοποιών μήπως να το ξανασκεφτείς;


