Για τα ευρύτερα προβλήματα, για το Σουδάν, για τη Λιβύη, για την κατάσταση στη Γάζα, για την ανάγκη να υπάρξει ανακωχή και να προστατευτεί η ζωή των αμάχων συζήτησαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας και ο Αιγύπτιος ομόλογός του, στρατηγός Μοχάμεντ Ζάκι, κατά τη διάρκεια σημερινής τους συνάντησης στο Κάιρο.

Ο κ. Δένδιας μετά τη συνάντηση, μεταξύ άλλων, τόνισε:

«Συζητήσαμε και για όλες τις προκλήσεις και απειλές, για την ενδυνάμωση της αμυντικής μας συνεργασίας, αλλά υπό μία προϋπόθεση: Την προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο και στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας».

«Είχαμε», συνέχισε, «τη δυνατότητα να προτεραιοποιήσουμε τη συνεργασία μας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη την ελληνική προσπάθεια για τη δημιουργία ενός αμυντικού οικοσυστήματος».

«Επίσης, συμφωνήσαμε να διευρύνουμε το πλαίσιο των μεταξύ μας ασκήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών μας» επισήμανε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Ο κ. Δένδιας προσκάλεσε τον στρατηγό Μοχάμεντ Ζάκι να επισκεφθεί προσεχώς την Αθήνα.

Στο πλαίσιο της σημερινής του επίσημης επίσκεψης στην Αίγυπτο, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο Αμπντέλ Φατά Αλ Σίσι.

Ο κ. Δένδιας υπογράμμισε τη σημασία της στρατηγικής σχέσης των δύο κρατών για την ασφάλεια και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή ενώ μετέφερε επίσης τις ευχαριστίες εκ μέρους του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την αποστολή ελικοπτέρων Σινούκ στην Ελλάδα το προηγούμενο καλοκαίρι, προκειμένου να συμβάλουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών.

Όπως δήλωσε ο κ. Δένδιας, συζήτησαν την παρουσία των αιγυπτιακών Σινούκ στην Ελλάδα και κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο του 2024, «ώστε να είναι εκεί για να αποτρέψουν πιθανούς κινδύνους, παρόμοιους με αυτούς που ζήσαμε το προηγούμενο καλοκαίρι».

Εξάλλου, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας μετέβη στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και στον τάφο του Προέδρου Σαντάτ στο Κάιρο, όπου θα κατέθεσε στεφάνι.

Τέλος, ο κ. Δένδιας επισκέφθηκε την Αλεξάνδρεια και έγινε δεκτός από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρο Β' στο Πατριαρχείο.