«Εκείνο που θα εξαγγείλουμε εμείς την επόμενη εβδομάδα είναι κάτι που αυτή τη στιγμή επεξεργαζόμαστε, σίγουρα είναι συνέχεια του έργου που είχαμε το προηγούμενο διάστημα, θα είναι με σεβασμό στο δημοσιονομικό χώρο που υπάρχει, σεβασμό στον Έλληνα πολίτη και οπωσδήποτε εκείνο που θα πρέπει να πούμε είναι ότι είναι κοστολογημένο και δεν είναι κάτι στον ‘αέρα’» υπογράμμισε η αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Μαγνησίας, Κατερίνα Παπανάτσιου, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων “Πρακτορείο 104,9 FM” ερωτηθείσα για το πρόγραμμα που θα παρουσιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην 84η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

«Στην Έκθεση (σ.σ. τη ΔΕΘ) το Σάββατο (σ.σ. 7/9) περιμένουμε να εξαγγείλει το πρόγραμμα του ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης της ΝΔ (…) και από εκεί και μετά, αφού το εξαγγείλει, να δούμε τι θα νομοθετηθεί φέτος και τι θα πάει στα επόμενα χρόνια, γιατί εκείνο που βλέπουμε αυτή τη στιγμή περισσότερο είναι ότι δεν διαπραγματεύεται πλέον ό,τι αφορά τα πλεονάσματα κάτι που ήταν “σημαία” το προηγούμενο διάστημα».

Αναφερόμενη στο “πεδίο” της οικονομίας, η κ. Παπανάτσιου επισήμανε ότι «εκείνο που έγινε με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια, βγάλαμε την οικονομία από το τέλμα που υπήρχε. Όταν ξεκινήσαμε τον Φλεβάρη του ’15 ψάχναμε τα ταμεία για να βρούμε τα χρήματα να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις και φτάσαμε το ’19 να υπάρχουν 34 με 37 δισ. ταμειακό απόθεμα για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τη σημερινή κυβέρνηση, άρα, πραγματικά η σημερινή κυβέρνηση “τρώει” από τα έτοιμα. Εμείς δεν βρήκαμε κανένα απόθεμα και κάναμε πάρα πολλές προσπάθειες για να μπορέσουμε να κρατήσουμε την οικονομία όρθια».

Για την αντιπαράθεση που ξέσπασε μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης σε σχέση με τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, η αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως «πρέπει πραγματικά ο συγκεκριμένος νόμος να μην υπάρχει και να υπάρχει ένας φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας όπως υπήρχε και πριν».

«Η αντίρρησή μας δεν είναι ότι πρέπει να λύσουμε τις στρεβλώσεις και να δώσουμε μείωση του ΕΝΦΙΑ γιατί πραγματικά για εμάς από τη στιγμή που η καινούρια κυβέρνηση είχε τα 200 εκατ. που τα διέθεσε για τον ΕΝΦΙΑ – η κάθε κυβέρνηση το δημοσιονομικό χώρο που υπάρχει τον διαθέτει εκεί που θεωρεί ότι πρέπει να τον διαθέσει καλύτερα – θεωρούμε ότι έπρεπε να δοθεί πραγματικά στη μικρή και στη μεσαία περιουσία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείσα για τις εξελίξεις στη ΔΕΗ, η κ. Παπανάτσιου σημείωσε πως «εκείνο που περίμεναν όλοι ήταν η μείωση (σ.σ. της τιμής) του ρεύματος που έγινε ήδη με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τη μείωση του ΦΠΑ, από εκεί και μετά όμως με όλες αυτές τις αυξήσεις του ρεύματος όλοι θα έχουν πρόβλημα».

«Η αύξηση συνολικά της ενέργειας θα έχει επίπτωση πρώτα από όλα στην οικονομία και σε όλα τα προϊόντα, άρα δεν ήταν η κατάλληλη λύση. Εμείς κάναμε κάποιες προτάσεις, ήδη εμείς για τις Υ.Κ.Ω. είχαμε χρηματοδοτήσει πέρυσι από το κοινωνικό μέρισμα (…) θα μπορούσε η κυβέρνηση να κάνει το ίδιο ή εν πάση περιπτώσει να καθίσουμε όλοι μαζί να βρούμε μια στρατηγική λύση, όχι να μετακυλίσουμε το πρόβλημα στον καταναλωτή».