Η 8η Φεβρουαρίου 1981 έμελλε να σημαδέψει για πάντα την ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, καθώς 21 νέες ζωές χάθηκαν άδικα στα σκαλιά της Θύρας 7 του Σταδίου Καραϊσκάκη. Η τραγωδία που εκτυλίχθηκε στο τέλος του ντέρμπι μεταξύ Ολυμπιακού και ΑΕΚ παραμένει ανεξίτηλα χαραγμένη στις μνήμες όλων, θυμίζοντας τα κενά και τις ελλείψεις που μπορούν να μετατρέψουν τη χαρά σε απόλυτη θλίψη.

Ο αγώνας εξελισσόταν σε θρίαμβο για τον Ολυμπιακό, που επικρατούσε της ΑΕΚ με 6-0. Ενθουσιασμένοι οι φίλαθλοι στη Θύρα 7 άρχισαν να κατεβαίνουν τα σκαλοπάτια πριν την ολοκλήρωση του αγώνα, με σκοπό να προσεγγίσουν τη Θύρα 1 και να αποθεώσουν τους ποδοσφαιριστές τους. Ωστόσο, το πάθος και η χαρά της στιγμής μετατράπηκαν σε τραγωδία. Ένας φίλαθλος φέρεται να γλίστρησε στα σκαλοπάτια, δημιουργώντας ένα ντόμινο πτώσεων. Η έξοδος της Θύρας 7, σύμφωνα με μαρτυρίες, ήταν είτε κλειστή είτε μισάνοιχτη, ενώ τα τουρνικέ παρέμεναν στη θέση τους, εμποδίζοντας τη γρήγορη αποχώρηση του πλήθους.

Το χρονικό της τραγωδίας

16:58 - Οι πρώτοι φίλαθλοι αρχίζουν να κατεβαίνουν τα σκαλοπάτια της Θύρας 7. Μέσα σε δευτερόλεπτα, δεκάδες άνθρωποι πέφτουν ο ένας πάνω στον άλλο, εγκλωβισμένοι και αβοήθητοι.

17:03 - Αστυνομικοί καταφέρνουν να αφαιρέσουν ένα τουρνικέ, απεγκλωβίζοντας μερικούς από τους παγιδευμένους.

17:15 - Τα πρώτα περιπολικά και ασθενοφόρα καταφθάνουν, μεταφέροντας τραυματίες και νεκρούς στο Τζάνειο Νοσοκομείο του Πειραιά. Το ΕΚΑΒ κινητοποιείται, ενώ οι γιατροί και το προσωπικό βρίσκονται σε πλήρη επιφυλακή.

17:50 - Τα τηλεοπτικά δίκτυα αρχίζουν να μεταδίδουν την είδηση, καλώντας γιατρούς και αιμοδότες να συνδράμουν.

20:00 - Το πλήθος έξω από το Τζάνειο νοσοκομείο αυξάνεται. Συγγενείς και φίλοι ζητούν πληροφορίες για τους δικούς τους ανθρώπους, ενώ αναγνωρίζονται τα πρώτα θύματα.

Η κινητοποίηση του κράτους ήταν έντονη, με κυβερνητικούς αξιωματούχους και αστυνομικούς να προσπαθούν να συντονίσουν την κατάσταση. Όμως, για πολλούς ήταν ήδη αργά. Η λίστα των θυμάτων περιλάμβανε παιδιά, νέους και μεγαλύτερους, που είχαν πάει στο γήπεδο για να παρακολουθήσουν την αγαπημένη τους ομάδα και να ζήσουν τη χαρά του ποδοσφαίρου.

Η πλήρης λίστα των θυμάτων 

Παναγιώτης Τουμανίδης (14 ετών)
Κώστας Σκλαβούνης (16 ετών)
Ηλίας Παναγούλης (17 ετών)
Γεράσιμος Αμίτσης (18 ετών)
Γιάννης Κανελλόπουλος (18 ετών)
Σπύρος Λεωνιδάκης (18 ετών)
Γιάννης Σπηλιόπουλος (19 ετών)
Νίκος Φίλος (19 ετών)
Γιάννης Διαλυνάς (20 ετών)
Βασίλης Μάχας (20 ετών)
Ευστράτιος Πούπος (20 ετών)
Μιχάλης Κωστόπουλος (21 ετών)
Ζωγραφούλα Χαϊρατίδου (23 ετών)
Σπύρος Ανδριώτης (24 ετών)
Κώστας Καρανικόλας (26 ετών)
Μιχάλης Μάρκου (27 ετών)
Κώστας Μπίλας (28 ετών)
Αναστάσιος Πιτσόλης (30 ετών)
Αντώνης Κουρουπάκης (34 ετών)
Χρήστος Χατζηγεωργίου (34 ετών)
Δημήτριος Αδαμόπουλος (40 ετών)

Τα θύματα της θύρας 7

Ανάμεσα στους 21 νεκρούς υπήρχαν άνθρωποι διαφόρων ηλικιών, από τον 14χρονο Παναγιώτη Τουμανίδη μέχρι τον 41χρονο Δημήτρη Αδαμόπουλο. Αυτοί οι άνθρωποι, με διαφορετικές ιστορίες και όνειρα, είχαν κοινό την αγάπη τους για τον Ολυμπιακό. Οι οικογένειες και οι φίλοι τους δεν θα τους ξεχάσουν ποτέ, ενώ η μνήμη τους τιμάται κάθε χρόνο από την ομάδα και τους φιλάθλους της.

Η τραγωδία της Θύρας 7 αποτελεί υπενθύμιση ότι οι υποδομές ασφαλείας στα γήπεδα πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο.