Είναι πλέον ξεκάθαρη σε όλους η πρωτοφανής πολιτική εργαλειοποίηση της τραγωδίας των Τεμπών και μαλιστα έπειτα από δύο έτη ενώ οι έρευνες βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη και η Δίκη δεν έχει ακόμη ξεκινήσει. Τα δε κόμματα της αντιπολίτευσης πλέον έχουν βρει ύπουλους τρόπους να υποκινήσουν και να καπηλευτούν τις συγκεντρώσεις και φυσικά δεν εννοούμε μόνο τις αμέτρητες θεωρίες συνωμοσίας που διαδίδονται με στόχο να θολώσουν και να κατευθύνουν την κρίση των πολιτών.
Στις πρόσφατες συγκέντρωσεις για την τραγωδία των Τεμπών, έσπευσαν να παραβρεθούν σχεδόν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης, παρά την αντίθεση της πλειοψηφίας των συγγενών των θυμάτων. Μάλιστα το ΚΚΕ φρόντισε να κατεβάσει τους γνωστούς οργανωμένους οπαδούς, κάτι που σίγουρα θα κάνει και στην συγκέντρωση του Φεβρουαρίου. Παράλληλα ήδη έχουν βάλει τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, οι οποίες ελέγχονται κυρίως από το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ, να προκηρύξουν απεργία για τα δύο έτη της τραγωδίας και φυσικά να κατεβάσουν κόσμο στις συγκεντρώσεις. Αν αναρωτιέστε, όχι δεν το είχαν κάνει ούτε για το Μάτι, ούτε για κάποια άλλη τραγωδία. Οι κομματικοί συνδικαλιστές της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ ήδη κήρυξαν απεργία για τα Τέμπη ενώ θα βγάλουν και πανό και για άλλα άσχετα αιτήματα. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι ήδη στην συγκέντρωση του Ιανουαρίου, είδαμε και άσχετα πανό για το… ναυάγιο της Πύλου και τις γυναικοκτονίες, απόδειξη ότι προσπαθούν να γεμίσουν τις πλατείες με κομματικό στρατό και να καπηλευτούν μια τραγωδία και τη δικαιολογημένη αγανάκτηση του κόσμου. Ας μην ξεχνάμε ότι πολλοί συγγενείς ήδη εγκαλούν πολιτικους αρχηγούς, μεταξύ άλλων τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, για προσπάθεια πολιτικής καπηλείας των συγκεντρώσεων.
Οι θεωρίες συνωμοσίας
Και φυσικά όλα τα φουντώνουν οι αμέτρητες θεωρίες συνωμοσίας που ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια στα social media και όχι μόνο. Για παράδειγμα το ΠΑΣΟΚ είχε κάνει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης για ένα δημοσίευμα που ήθελε να έχουν παραποιηθεί τα ηχητικά με τις συνομιλίες των μηχανοδηγών. Τελικά τόσο το πόρισμα του ΕΜΠ όσο και τα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. δεν βρήκαν καμία παραποίηση στα ηχητικά της δικογραφίας. Ωστόσο μια σημαντική ρετσινιά για συγκάλυψη έμεινε στο κόσμο. Και έχει και συνέχεια.
Μια θεωρία συνωμοσίας που ήθελε να έχουν σβηστεί ή να μην έχουν δοθεί στην Δικαιοσύνη τα βίντεο από κάμερες που έδειχναν την τραγωδία και τις αμαξοστοιχίες καταρρίπτεται αυτές τις ημέρες. Ο δικηγόρος Βασίλης Καρπενάρος έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο του ΟΣΕ που έχει στα χέρια της η Εισαγγελία και δείχνει ολοκάθαρα το φορτίο της εμπορικής αμαξοστοιχίας. Όμως και άλλα μέσα παρουσιάζουν βίντεο από κάμερες ιδιωτών που έχει στα χέρια της η Δικαιοσύνη και δείχνουν τις αμαξοστοιχία και το συμβάν της τραγωδίας. Παράλληλα στη δικογραφία ήδη υπάρχουν βίντεο από drone από το βράδυ της τραγωδίας. Οπότε και ο ισχυρισμός ότι δεν υπάρχει βιντεοληπτικό υλικό στη Δικαιοσύνη ή ότι αυτό... σβήστηκε είναι άτοπος.
Έπιασε ξανά δουλειά και ο Λαζόπουλος
Προχθές ακούσαμε δε από τον Λάκη Λαζόπουλο ότι ο… Άδωνις Γεωργιάδης ως υπουργός Υγείας έδωσε εντολή για την καταστροφή των δειγμάτων DNA των θυμάτων. Ο Άδωνις Γεωργιάδης φυσικά ανακοίνωσε ότι προσφεύγει στην Δικαιοσύνη για συκοφαντίες αφενός διότι δεν ήταν καν υπουργός Υγείας όταν συνέβη η τραγωδία. Αφετέρου η διαδικασία λήψης DNA προβλέπεται εδώ και δεκαετίες από το άρθρο 200Α του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, όπου ορίζει ότι η καταστροφή του γίνεται μόνο με εισαγγελικό λειτουργό μετά από συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, αφού ολοκληρωθούν οι σχετικές εξετάσεις και φυσικά δεν γίνεται με απόφαση Υπουργού. Όσο για τις θεωρίες που ξεκίνησε ο Κυριάκος Βελόπουλος περί ύπαρξης παράνομου φορτίου, αυτό είναι σίγουρα κάτι που θα το κρίνει η Δικαιοσύνη. Ωστόσο τα βίντεο είναι στη δημοσιότητα και μπορεί να κρίνει ο καθένας να κρίνει. Για να μην αναφέρουμε τις θεωρείς ότι οι νεκροί ήταν... περισσότεροι, αλλά δεν υπάρχουν ούτε συγγενείς να τους αναζητήσουν, ούτε φυσικά κανένα στοιχείο πάρα μόνο θεωρίες που ρίχνονται στον ανεμιστήρα ως λάσπη.
Οι κατηγορίες του ΠΑΣΟΚ που έπεσαν στο κενό
Φυσικά δεν γίνεται να μην αναφέρουμε και τις κατηγορίες του ΠΑΣΟΚ ότι δήθεν ο Κωνσταντίνος Τασούλας απέκρυψε δικογραφία κατά πολιτικού προσώπου και συγκεκριμένα του υφυπουργού Χρήστου Τριαντόπουλου. Πέρα ότι αυτό το διέψευσε και η Όλγα Γεροβασίλη του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι το κόμμα γνώριζε από τον Μάιο για τη δικογραφία και πρόκειται για ένα πλημμέλημα, δημοσιεύτηκε και το βίντεο με την κατάθεση της δικογραφίας στην Βουλή, όπου χρέη προέδρου κατά την ώρα της κατάθεσης εκτελούσε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος του ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή η δικογραφία κατατέθηκε κανονικά από τον Μάιο και μαλιστα εις γνώσιν όλων των κομμάτων αλλά το ΠΑΣΟΚ μετά από 8-9 μήνες θυμήθηκε να μιλήσει για δήθεν κρυμμένες δικογραφίες και να ζητήσει προανακριτική επιτροπή. Απίστευτο αλλά πασοκικό.
Η εξέλιξη των ερευνών
Οσο για τις κατηγορίες ότι η δίκη αργεί, να θυμίσουμε ότι η δίκη για το Μάτι ξεκίνησε μετά από σχεδόν τέσσερα έτη. Ενώ σήμερα βρισκόμαστε στο τέλος των ερευνών, η κυβέρνηση έχει βρει ήδη αίθουσα για να τους πολυπληθείς συμμετέχοντες ενώ έχει νομοθετήσει σχετικά, ώστε ο αρμόδιος Εισαγγελέας να λάβει δίχως καθυστερήσεις αποδεικτικό υλικό. Άλλωστε το να ερευνηθεί κάθε καταγγελία, δεν αποτελεί καθυστέρηση μιας Δίκης αλλά βασική υποχρέωση της Δικαιοσύνης και των θεσμών του κράτους. Φυσικά για την καθυστέρηση της Δίκης στο Μάτι ή για τον κρατικό λειτουργό που καλούσε τον πραγματογνώμονα να θάψει στοιχεία και μαλιστα με δημοσιοποιημένα ηχητικά ντοκουμέντα, ούτε διαδηλώσεις για συγκάλυψη έγιναν, ούτε οι Ρουβίκωνες εκαναν τους γνωστούς ακτιβισμούς τους.
Προφανώς όλα θα τα κρίνει η Δικαιοσύνη. Βεβαιότητες δεν υπάρχουν μέχρι να αποφανθεί αυτή, όπως ορίζει το Σύνταγμα και οι νόμοι του κράτους. Ωστόσο αυτοί που θολώνουν την κρίση των πολιτών και ερεθίζουν το θυμικό με θεωρίες συνωμοσίας, κάνοντας παράλληλα μια αδιανόητη πολιτική εκμετάλλευση πάνω σε θύματα, έχουν ευθύνες. Και μεγαλύτερη ευθύνη έχουν αυτοί που σήμερα προσπαθούν να προδικάσουν αποφάσεις της Δικαιοσύνης, μιλώντας για συγκαλύψεις πριν καν τελειώσει η έρευνα και μαλιστα με απίστευτες θεωρίες, ώστε η απόφαση της Δικαιοσύνης να αμφισβητηθεί στα μάτια των πολιτών. Διότι τότε το αφηγημά τους θα καταρρεύσει και κάπως θα πρέπει να προλάβουν τις εξελίξεις. Και φυσικά όσο μιλάμε για απίστευτες θεωρίες συνωμοσίας, διαφεύγει η ουσία: τι διορθώθηκε στο σιδηρόδρομο από την τραγωδία και μετά και τι μπορεί να διορθωθεί. Πάντως από την αντιπολίτευση προτάσεις δεν ακούσαμε, παρά μόνο θεωρίες για συγκάλυψη. Ουσιαστικά θεωρίες αποπροσανατολισμού.