Με την έναρξη λειτουργίας της επέκτασης του Μετρό στη Καλαμαριά, ο ΟΣΕΘ ανασχεδιάζει τις λεωφορειακές γραμμές, δημιουργώντας νέες συνδέσεις και προσαρμόζοντας το δίκτυο δρομολογίων για καλύτερη εξυπηρέτηση των επιβατών.

Ο Οργανισμός Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης (ΟΣΕΘ) ανακοίνωσε τον ανασχεδιασμό των λεωφορειακών γραμμών που εξυπηρετούν την Καλαμαριά, ενόψει της λειτουργίας της επέκτασης του Μετρό. Ο σχεδιασμός στοχεύει στη βελτίωση της εξυπηρέτησης του επιβατικού κοινού, στην ομαλή μετάβαση στο νέο συγκοινωνιακό δίκτυο, στην αποτελεσματικότερη αξιοποίηση του διαθέσιμου στόλου και στην ενίσχυση της σύνδεσης των γειτονιών με τους νέους σταθμούς, χωρίς αύξηση του συνολικού αριθμού των λεωφορείων.

Νέες γραμμές και ενισχυμένες συνδέσεις με το Μετρό

Κεντρική αλλαγή αποτελεί η μετατροπή της γραμμής 06 στις νέες κυκλικές 06Α και 06Β, που θα συνδέουν τους σταθμούς Μετρό Νέας Ελβετίας και Μίκρας. Η νέα διαδρομή διατηρεί σε μεγάλο βαθμό τη χάραξη της σημερινής γραμμής στην Καλαμαριά, επεκτείνεται προς την Κηφισιά και κατά τις ώρες αιχμής θα εξυπηρετεί το επιβατικό κοινό με συχνότητα 15 έως 20 λεπτών.

Η νέα κυκλική σύνδεση λειτουργεί όχι μόνο ως τροφοδοτική γραμμή του Μετρό, αλλά και ως εσωτερικό δίκτυο μετακινήσεων, επιτρέποντας απευθείας διαδρομές μεταξύ περιοχών της Καλαμαριάς, όπως η Κηφισιά, η Μίκρα, η Βότση και η Νέα Ελβετία, χωρίς διέλευση από το κέντρο της Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, εκτιμάται ότι θα περιορίσει τη χρήση Ι.Χ., θα μειώσει τη συμφόρηση και τις ανάγκες στάθμευσης γύρω από τους σταθμούς, ενώ θα βελτιώσει την πρόσβαση σε υπηρεσίες, την τοπική αγορά και την εξυπηρέτηση ηλικιωμένων και μαθητών, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στη μείωση των εκπομπών και του θορύβου.

Η υφιστάμενη γραμμή 07 μετατρέπεται στη νέα τοπική κυκλική 07Τ «Τοπικό Καλαμαριάς», με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση της περιοχής του Αγίου Ιωάννη και την ενίσχυση των συνδέσεων με το Καραμπουρνάκι μέσω της οδού Πόντου.

Παράλληλα, δημιουργούνται δύο νέες λεωφορειακές γραμμές με αφετηρία τον Σταθμό Μετρό Μίκρας. Η Μ2 θα συνδέει τον σταθμό με τον Α.Σ. ΙΚΕΑ, ενισχύοντας την πρόσβαση σε έναν από τους σημαντικότερους συγκοινωνιακούς και εμπορικούς κόμβους της ανατολικής Θεσσαλονίκης, ενώ η Χ3 θα προσφέρει απευθείας σύνδεση με το Αεροδρόμιο «Μακεδονία» μέσω της Εθνικής Αντιστάσεως και της Λεωφόρου Γεωργικής Σχολής.

Στο νέο συγκοινωνιακό δίκτυο διατηρούνται οι γραμμές 05 (Νέα Κρήνη – Βενιζέλου), 04 (Καλαμαριά – Χαριλάου), 33 (Άγιος Παντελεήμων – Βενιζέλου) και 39 (Κηφισιά – Δικαστήρια). Παράλληλα, οι γραμμές 33 και 39 προσαρμόζονται με στοχευμένες αλλαγές στις διαδρομές τους, ώστε να συνεχίσουν να εξυπηρετούν αποτελεσματικά τις υφιστάμενες επιβατικές ροές.

oasth-grammes-nees-kalamaria-rthess.png