Περαιτέρω αποκλιμάκωση παρουσιάζει το ιϊκό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά απόβλητα της Θεσσαλονίκης, στις τελευταίες μετρήσεις της εβδομάδας, για την έρευνα που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.

Η επιδημιολογική εικόνα των λυμάτων είναι πλέον παρόμοια με εκείνη των ημερών του Ιανουαρίου, μετά το τέλος του δεύτερου και πριν την έναρξη του τρίτου κύματος της πανδημίας.

Συγκεκριμένα, στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιϊκού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Τετάρτης 16/06 και της Πέμπτης 17/06 είναι:

– Μειωμένη κατά 37% σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων της Δευτέρας 14/06 και της Τρίτης 15/06.

– Μειωμένη κατά 56% σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Τετάρτης 09/06 και Πέμπτης 10/06.

«Τα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά αφού τις τελευταίες δύο ημέρες οι τιμές του σχετικού ρυθμού έκκρισης ιϊκού φορτίου στα λύματα της Θεσσαλονίκης παρουσίασαν μια περαιτέρω αποκλιμάκωση σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο. Βρισκόμαστε πλέον σε επίπεδο παρόμοιο με εκείνο του Ιανουαρίου 2021», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.

«Είναι ιδιαίτερα θετικό σημάδι ότι, έστω και με αργό ρυθμό και παρά τις μικρές διακυμάνσεις από ημέρα σε ημέρα, το ιϊκό φορτίο στα λύματα ελαττώνεται», επισήμανε ο πρύτανης του ΑΠΘ, εξηγώντας ότι «αυτό σημαίνει πως ακόμη και με την ισχύουσα χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων από τους πολίτες η διασπορά του ιού στην κοινότητα περιορίζεται» και «η εικόνα αυτή αντανακλά σε σημαντικό βαθμό την κλινική εικόνα στην πόλη με την μείωση των ημερήσιων κρουσμάτων και των εισαγωγών στα νοσοκομεία.

Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορωνοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.