Για την πρόληψη και για τα κίνητρα για την παροχή πόρων σχετικά με την ορθολογική διαχείριση δασών μίλησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3, νωρίτερα σήμερα, Πέμπτη 27 Ιουλίου. Πιο συγκεκριμένα, τόνισε πως «...για να έχουμε, μονίμως, σημαντικούς πόρους για την πρόληψη και τον καθαρισμό των δασών» από το φθινόπωρο θα προετοιμαστούν και θα ανακοινωθούν μια σειρά από κίνητρα.

Όπως είπε, «έχει πολύ μεγάλη σημασία τα κίνητρα αυτά να οδηγήσουν σε πραγματικό αποτέλεσμα. Οπότε θέλει σωστό σχεδιασμό, αλλά το φθινόπωρο θα μπορούμε να παρουσιάσουμε ένα βασικό πλαίσιο, με το οποίο να δοθούν πραγματικά κίνητρα για την πρόληψη στο δάσος... Ένα κίνητρο θα μπορούσε να είναι ότι, όταν βγαίνει η βιομάζα από ένα παραγωγικό δάσος, π.χ. του Βορρά και αξιοποιείται, ταυτόχρονα, να υπάρχει μια υποχρέωση σε ένα άλλο μη παραγωγικό δάσος στο Νότο να γίνεται καθαρισμός».

«Τα δάση μας επί δεκαετίες ήταν αφρόντιστα»

Νωρίτερα είχε επισημάνει πως η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ξεκίνησε να συμβάλλει σε ό,τι αφορά τα δάση της χώρας, αυξάνοντας τη χρηματοδότηση πόρων για την πρόληψη από τα 20 στα 100 εκ. τον χρόνο «με τη βοήθεια του Ταμείου Ανάκαμψης» και πρόσθεσε τα δάση μας επί δεκαετίες ήταν αφρόντιστα. Όχι όλα, κάποια στο Βορρά ήτανε και είναι φροντισμένα, γιατί έχουν δασικούς Συνεταιρισμούς. Στη Νότια Ελλάδα δεν υπάρχουν δασικοί συνεταιρισμοί».

Στη συνέχεια, εξήγησε ότι «…έχουν γίνει διαχειριστικές μελέτες από τη Δασική Υπηρεσία, για σημαντικό αριθμό των δασών μας και είναι μία δουλειά που έγινε, κυρίως, από αυτή την κυβέρνηση. Μας λένε ότι υπάρχει υπερβάλλουσα καύσιμη ύλη και ανάγκη καθαρισμού και συντήρησης δασικών δρόμων και διάνοιξης αντιπυρικών ζωνών. Και υπάρχει -προσθέτω εγώ- και ανάγκη να μοντελοποιήσουμε, με κάποιο τρόπο, τον κίνδυνο των μεγάλων πυρκαγιών, που μπορούν να συμβούν και τί μπορούμε να κάνουμε για να χαράξουμε στρατηγικές γραμμές άμυνας…

Τί χρειάζεται να γίνει; Καταρχάς, πρέπει η βιομάζα που θα βγει από τα δάση, η υπερβάλλουσα -διότι κάποια πρέπει να γυρνάει πάντα μέσα στο δάσος για να υπάρχει η αειφορία- να αξιοποιείται οικονομικά, κυρίως και κατά προτεραιότητα σε ξύλο και μετά σε βιοκαύσιμα, βιοαέριο ή και παραγωγή ενέργειας», κατέληξε σε σχέση με αυτό το θέμα. 

Για ηλεκτρικό ρεύμα και ηλεκτρικό δίκτυο

Έπειτα, αναφερόμενος στο ηλεκτρικό ρεύμα, υπογράμμισε πως «είναι ένα αγαθό, το οποίο πρέπει να υπάρχει σε κάθε νοικοκυριό, σε ανεκτή τιμή». Όπως εξήγησε: «Το κράτος είναι υποχρεωμένο να εξασφαλίζει τις κατάλληλες τιμές, όμως δεν έχουμε όλοι την ίδια αντοχή στην ενεργειακή πίεση». Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δήλωσε ο κ. Σκυλακάκης, θα ανακοινώσει, μέσα στις επόμενες μέρες, τις αποφάσεις σε σχέση με το παραπάνω ζήτημα.

Σχετικά με την ανθεκτικότητα του ηλεκτρικού Δικτύου, δεδομένου του παρατεταμένου καύσωνα τόνισε πως γίνεται μία τεράστια προσπάθεια στην ηλεκτροδότηση. «Υπήρξε πολύ μεγάλη επιτάχυνση και στα έργα στο δίκτυο, αλλά και στην είσοδο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, κυρίως φωτοβολταϊκών, που αυξήθηκαν πολύ τα τελευταία χρόνια, της δικής μας διακυβέρνησης. Το αποτέλεσμα είναι ότι ειδικά στους καύσωνες τα φωτοβολταϊκά παράγουν πολύ περισσότερο. Και έτσι το σύστημά μας, εγγενώς πια, είναι πιο ευσταθές, στους καταναλωτές επειδή έγιναν αυτές οι επενδύσεις».

«Πολύ νωρίς για πλήρη αποτίμηση» για τις περιβαλλοντικές συνέπειες από τις φωτιές

Αναφορικά με την περιβαλλοντική ζημιά σχολίασε πως «είναι πολύ νωρίς για να έχουμε πλήρη αποτίμηση», εκφράζοντας, παράλληλα, τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των τεσσάρων θυμάτων, των δύο από την πτώση του καναντέρ στην Κάρυστο και των δύο στις πυρκαγιές στην Μαγνησία.

Ο κ. Σκυλακάκης αναγνωρίζοντας τη σημασία του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ, δήλωσε πως προχωράει και ότι θα ολοκληρωθεί, υπογραμμίζοντας, παράλληλα, πως το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί δεν στέκεται εμπόδιο στην εγκατάσταση ΑΠΕ. Σημείωσε, μάλιστα, πως έχει γίνει από την κυβέρνηση της ΝΔ μία τεράστια επένδυση στα χωροταξικά και στα πολεοδομικά σχέδια, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, η οποία είναι πρωτοφανής σε οικονομικούς πόρους και σε ταχύτητα.