Ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος, ερωτηθείς –μετά το δυστύχημα των Τεμπών– για το τι πρέπει να πράξει ο παραιτηθείς υπουργός Υποδομών Κώστας Αχ. Καραμανλής, δήλωσε «δεν θα σας πω τι πρέπει να κάνει. Θα σας πω ότι το 2008 όταν εγώ κατηγορήθηκα αδίκως για μια αθλιότητα, για την οποία με αθώωσε το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή το 2010 αλλά και η Δικαιοσύνη. Εγώ είπα στον Καραμανλή ότι δεν θα κατέβω υποψήφιος. Υπάρχουν στιγμές στην πολιτική που κραυγάζεις και δεν σε ακούει κανένας και στιγμές που ψιθυρίζεις και σε ακούνε όλοι. Όσα δίκαια και να έχεις, δεν πρόκειται να σου αναγνωριστεί κανένα δίκαιο. Ας υποθέσουμε ότι τα είχε κάνει τέλεια ο κ. Καραμανλής. Τα φώτα έχουν στραφεί πάνω σε ένα πρόσωπο και σε μια κυβέρνηση. Και όχι αδίκως στην κυβέρνηση ή σε κάποιο πρόσωπο με την έννοια ότι έχει την τελική ευθύνη» – στη δήλωση εκείνων των ημερών επιμένει και σήμερα.

Σχολιάζει τις τρέχουσες δημοσκοπήσεις με κατανόηση στον θυμό που νιώθουν οι πολίτες και ελπίδα πως, όσο πλησιάζουμε στις εκλογές, θα υποχωρήσουν οι αντιδράσεις του θυμικού και θα αποφασίσουν θετικά προς το κόμμα του, σημειώνοντας πως «η αυτοδυναμία είναι στόχος για τη Νέα Δημοκρατία, διότι είναι προϋπόθεση για την άσκηση αποτελεσματικής πολιτικής και την εμπέδωση συνθηκών σταθερότητας».

 

Στην ΝΤΟΡΑ ΚΟΥΤΡΟΚΟΗ

 

Πώς «διαβάζετε» τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που διενεργήθηκαν τις τελευταίες ημέρες μετά το τραγικό δυστύχημα; Το κόμμα σας παρουσιάζει σημαντικές απώλειες. Θεωρείτε ότι υπάρχει ο τρόπος και ο χρόνος να ανακάμψει η Νέα Δημοκρατία μέχρι τις επικείμενες εκλογές;

Οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν πάντα τη στιγμή και την τάση. Στη στιγμή είναι λογικό να καταγράφεται η δυσαρέσκεια των πολιτών για το τραγικό δυστύχημα.

Ωστόσο, η τάση ως προς το ποιο κόμμα πιστεύουν οι πολίτες ότι θα είναι η επόμενη κυβέρνηση παραμένει σταθερά υπέρ της Νέας Δημοκρατίας. Οι πολίτες θα κρίνουν εντέλει την κυβέρνηση για το συνολικό έργο της. Και πιστεύω θα αποφασίσουν θετικά ως προς εμάς.

 

Πάντως, λαμβάνοντας υπ’ όψιν αυτά τα δεδομένα, απομακρύνεται εξαιρετικά το σενάριο της αυτοδυναμίας και δεν ξέρω αν υπάρχει δυνητικός κυβερνητικός εταίρος…

Η αυτοδυναμία είναι στόχος για τη Νέα Δημοκρατία διότι είναι προϋπόθεση για την άσκηση αποτελεσματικής πολιτικής και την εμπέδωση συνθηκών σταθερότητας.

Δεν θα επιτύχουμε αυτοδυναμία στην πρώτη εκλογή, αλλά στη δεύτερη είμαι αισιόδοξος ότι θα επιτευχθεί ο στόχος.

 

Σας προβληματίζει η άνοδος που καταγράφουν τα «άκρα» στις δημοσκοπήσεις;

Με προβληματίζουν όπως κάθε εχέφρονα πολίτη και γι’ αυτό έχουμε χρέος εμείς πρώτοι ως κυβέρνηση –και εν συνεχεία το πολιτικό σύστημα– να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες εκείνες που θα επιτρέψουν να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών.

Αυτό θα γίνει μέσω της αποτελεσματικότητας του κρατικού μηχανισμού. Το έργο είναι τεράστιο και θα απαιτήσει χρόνο. Ολες οι προσπάθειές μας κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση.

 

Υστερα από πολλά χρόνια έχουμε καθημερινά πορείες διαμαρτυρίας. Φοβάστε μία νέα κοινωνική έκρηξη; Πιστεύετε ότι θα υπάρξουν κέντρα που θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν τη δικαιολογημένη οργή και τον θυμό των πολιτών για τους 57 άδικους θανάτους;

Πιστεύω ότι οι Ελληνες πολίτες, έχοντας βιώσει τις συνέπειες άσκησης πολιτικής με βάση το θυμικό, δεν θα επιτρέψουν να πληγωθεί η πατρίδα. Προφανώς και πάντα υπάρχουν κέντρα που επιθυμούν τη δημιουργία συνθηκών κοινωνικής αναταραχής για την ευόδωση των σχεδίων τους.

Η κυβέρνηση και η Νέα Δημοκρατία θα αποτρέψουν τις επιβουλές των όποιων κέντρων απεργάζονται σχέδια δημιουργίας συνθηκών αστάθειας. Η χώρα χρειάζεται σύνεση για την επίλυση των προβλημάτων.

 

Ακούγοντας από τον Γιώργο Γεραπετρίτη το νέο σχέδιο για ασφαλή σιδηρόδρομο, γεννάται αμέσως το ερώτημα: Γιατί δεν είχαν γίνει όλα αυτά την τετραετία της κυβέρνησής σας;

Καθ’ όλη τη διάρκεια της κυβερνητικής θητείας έγιναν οι απαραίτητες προσπάθειες για να έχουμε έναν σύγχρονο και ασφαλή σιδηρόδρομο.

Δεν θα μιλούσαμε τώρα για αυτά τα σχέδια αν οι συμβάσεις είχαν ολοκληρωθεί στον χρόνο που προβλεπόταν, δηλαδή κατά τη διάρκεια της προηγούμενης κυβέρνησης.

 

Ο Κώστας Αχ. Καραμανλής ανέλαβε από την πρώτη στιγμή την πολιτική ευθύνη για το τραγικό δυστύχημα. Τοποθετηθήκατε δημοσίως επ’ αυτού και με τις πράξεις σας το 2009, οπότε και αποφασίσατε να μην κατέλθετε στις εκλογές. Επιμένετε ότι θα έπρεπε να περιμένει μέχρι την επόμενη τετραετία; Είναι «χρονικό» το θέμα;

Ο καθένας κρίνει και πράττει. Δεν θα συμπληρώσω κάτι πέραν της αρχικής μου δημόσιας δήλωσης για το θέμα.