Σκληρή κριτική έκανε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος στον Στέφανο Κασσελάκη, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ACTION 24, στους δημοσιογράφους Γιώργο Πιέρρο, Ελένη Καλογεροπούλου και Δημήτρη Τάκη. Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις με τον Παύλο Πολάκη και τη διαγραφή της Αθηνάς Λινού, ο κύριος Θεοχαρόπουλος είπε ότι «αυτό το οποίο έχω επισημάνει από την πρώτη στιγμή, είναι ότι εδώ υπήρξε μια μεγάλη αντίφαση εκ μέρους της ηγεσίας, σε σχέση με τον Παύλο Πολάκη. Δηλαδή, τον διέγραψε από την κοινοβουλευτική ομάδα και είναι μέλος της πολιτικής γραμματείας. Άρα, είναι ηγετικό στέλεχος του κόμματος», θέλοντας να καταδείξει ότι δεν είναι όλες οι διαγραφές ίδιες. Στο σχόλιο του δημοσιογράφου ότι ο Παύλος Πολάκης ενώ ήταν διαγραμμένος από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά έδινε γραμμή στους βουλευτές, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος συμφώνησε ενώ είπε ότι είναι μια μεγάλη αντίφαση της ηγεσίας του Στέφανου Κασσελάκη, καθώς και ότι οφείλει να απαντήσει.

Ενδιαφέρον έχει το σχόλιο του κυρίου Θεοχαρόπουλου, αναφορικά με τη δήλωση του Στέφανου Κασσελάκη, ότι δεν πρόκειται να προσφύγει ο ίδιος στις κάλπες και ότι όποιος επιθυμεί να του κάνει πρόταση μομφής. Ο κύριος Θεοχαρόπουλος είπε «άρα δεν θέλει τη βάση. Φοβάται τη βάση. Δεν θέλει τη βάση και φοβάται τη βάση για άλλη μια φορά». Στην ερώτηση του δημοσιογράφου εάν θα γίνει πρόταση μομφής προς τον Στέφανο Κασσελάκη, είπε ότι «θα το δούμε αυτό, όταν θα φτάσει η συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής», για να προσθέσει στην συνέχεια ότι «θα γίνει η συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής. Το πώς χειριζόμαστε τα πράγματα μέσα στα συλλογικά όργανα μέσα στις συνεδριάσεις, ποτέ όπως γνωρίζετε δεν έχουμε προαναγγείλει κάτι. Ούτε θέλω να αφήσω οτιδήποτε ως προαναγγελία». Μάλιστα επέμεινε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης «αυτό που οφείλει να κάνει, είναι να πει ότι "ανοίγω τις διαδικασίες για εκλογή προέδρου. Αλλιώς δείχνει ότι φοβάται τη βάση και πάει στην κεντρική επιτροπή για να δημιουργήσει συσχετισμούς -μέσω μάλιστα και άλλων κινήσεων- να δημιουργήσει συσχετισμούς και συμμαχίες, έτσι ώστε να μπορέσει να αποτρέψει την ενδεχόμενη πρόταση μομφής, που προς το παρόν την έχει αναγγείλει άλλο στέλεχος. Την έχει προαναγγείλει ο Παύλος Πολάκης».

Είναι σαφές ότι η συγκεκριμένη υπεκφυγή ως προς το εάν θα γίνει τελικά πρόταση μομφής εναντίον του Στέφανου Κασσελάκη, λίγη σχέση έχει με τη θεσμικότητα και πολύ περισσότερη με τον καινούριο «υπολογισμό», λόγω των νέων συσχετισμών. Η συμμαχία του Στέφανου Κασσελάκη με τον Νίκο Παππά -ο οποίος ελέγχει ένα αξιοσέβαστο αριθμό στελεχών της κεντρικής επιτροπής και όχι μόνο-, έχει καταστήσει αβέβαιη την υπερψήφιση μιας ενδεχόμενης πρότασης μομφής εναντίον του. Για αυτό άλλωστε, αντί τα στελέχη που διαφωνούν μαζί του -με πρώτη την Όλγα Γεροβασίλη-, να βγουν και να προαναγγείλουν μια πρόταση μομφής -όπως έκανε για παράδειγμα ο Παύλος Πολάκης-, «ρίχνουν το μπαλάκι» στον ίδιο τον Στέφανο Κασσελάκη, να εκκινήσει από μόνος του τις διαδικασίες εκλογής προέδρου. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Στέφανος Κασσελάκης δεν θα αποφασίσει να «βγάλει με τα χέρια του τα ίδια του τα μάτια», άρα το βάρος τελικά πέφτει στην εσωκομματική του αντιπολίτευση, προκειμένου να εξασφαλίσει τις 151 ψήφους στην κεντρική επιτροπή, προκειμένου να υπερψηφιστεί η πρόταση μομφής. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, έχουν ξεκινήσει ήδη από χθες διάφορες «ζυμώσεις» στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το γεγονός ότι ο Στέφανος Κασσελάκης βρίσκεται στην Κρήτη για το γαμήλιο γλέντι του, τους έχει «λύσει τα χέρια». Το σίγουρο είναι ότι στο τέλος της επόμενης εβδομάδας θα φανεί εάν κατάφεραν οι «87» να εξασφαλίσουν τις 151 ψήφους της κεντρικής επιτροπής.

Η δήλωση του Θανάση Θεοχαρόπουλου

Θανάσης Θεοχαρόπουλος: «Όταν μιλάμε για τις διαγραφές, είναι κάτι άλλο οι διαγραφές. Αυτό το οποίο έχω επισημάνει από την πρώτη στιγμή, είναι ότι εδώ υπήρξε μια μεγάλη αντίφαση εκ μέρους της ηγεσίας, σε σχέση με τον Παύλο Πολάκη. Δηλαδή, τον διέγραψε από την κοινοβουλευτική ομάδα και είναι μέλος της πολιτικής γραμματείας. Άρα, είναι ηγετικό στέλεχος του κόμματος».

Γιώργος Πιέρρος: «Δηλαδή τον διαγράφεις από βουλευτή, αλλά τον έχεις να δίνει τη γραμμή στους βουλευτές. Ενδιαφέρον».

Θανάσης Θεοχαρόπουλος: «Αυτό, αν δεν ήταν μια μεγάλη αντίφαση της ηγεσίας -και είναι μια μεγάλη αντίφαση της ηγεσίας του Στέφανου Κασσελάκη-, αυτό οφείλει να απαντήσει -δεν οφείλω να απαντήσω εγώ- οφείλει να απαντήσει ο Στέφανος Κασσελάκης».

Δημήτρης Τάκης: «Εσείς είπατε καθαρά ότι καλείτε τον κύριο Κασσελάκη να προσφύγει στις κάλπες. Ο ίδιος χθες είπε ότι "εγώ δεν πρόκειται να προσφύγω κι άρα αν θέλουν ας μου κάνουν πρόταση μομφής"».

Θανάσης Θεοχαρόπουλος: «Άρα δεν θέλει τη βάση. Φοβάται τη βάση. Δεν θέλει τη βάση και φοβάται τη βάση για άλλη μια φορά -».

Δημήτρης Τάκης: «Θα του κάνετε πρόταση μομφής;»

Θανάσης Θεοχαρόπουλος: «Θα το δούμε αυτό, όταν θα φτάσει η συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής».

Δημήτρης Τάκης: «Άρα, το αφήνετε ανοιχτό;»

Θανάσης Θεοχαρόπουλος: «Κοιτάξτε, θα γίνει η συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής. Το πώς χειριζόμαστε τα πράγματα μέσα στα συλλογικά όργανα μέσα στις συνεδριάσεις, ποτέ όπως γνωρίζετε δεν έχουμε προαναγγείλει κάτι. Ούτε θέλω να αφήσω οτιδήποτε ως προαναγγελία -»

Δημήτρης Τάκης: «Είναι μια απ' τις πιθανότητες; Είναι ένα από τα εργαλεία σας;»

Θανάσης Θεοχαρόπουλος: «Κατ' αρχάς, μέχρι να φτάσουμε εκεί, οφείλει ο ίδιος -»

Δημήτρης Τάκης: «Μα σας είπε ο ίδιος χθες ότι δεν πρόκειται -»

Θανάσης Θεοχαρόπουλος: «Καλά, πολλές φορές έχει πει κάτι και έχει πει κάτι διαφορετικό μετά. Μπορεί να το ξανασκεφτεί. Θα περάσει το τριήμερο στην Κρήτη, μπορεί να το ξανασκεφτεί. Εγώ αυτή τη στιγμή επιμένω σε αυτό, γιατί μέχρι την κεντρική έχουμε αρκετές ημέρες για να αποσυμπιεστεί και μια κατάσταση. Αυτό που οφείλει να κάνει, είναι να πει ότι "ανοίγω τις διαδικασίες για εκλογή προέδρου. Αλλιώς δείχνει ότι φοβάται τη βάση και πάει στην κεντρική επιτροπή για να δημιουργήσει συσχετισμούς -μέσω μάλιστα και άλλων κινήσεων- να δημιουργήσει συσχετισμούς και συμμαχίες, έτσι ώστε να μπορέσει να αποτρέψει την ενδεχόμενη πρόταση μομφής, που προς το παρόν την έχει αναγγείλει άλλο στέλεχος. Την έχει προαναγγείλει ο Παύλος Πολάκης».

Δημήτρης Τάκης: «Αν προκύψει, εσείς θα τη στηρίξετε;»

Θανάσης Θεοχαρόπουλος: «Εγώ σας είπα αυτή τη στιγμή που βρισκόμαστε. Και σας λέω ότι όταν φτάσουμε εκεί, θα γίνουν πράγματα. Το θέμα όμως είναι το εξής: το τι κάνεις μέσα στα συλλογικά όργανα, δεν το προαναγγέλλεις. Και δεν αφορά και ένα πρόσωπο μόνο, είναι μια διαδικασία».