Θέμα Θράκης θέτουν οι Τούρκοι

by MANIFESTO

Θέμα Θράκης προσπαθεί να θέσει η Άγκυρα ακόμη και στον ΟΗΕ. Πώς; Μέσω της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης (ΕΟΤΔΘ), μιας ΜΚΟ με βάση τη Γερμανία, που διατηρεί οργανώσεις – παραρτήματα εκεί, στην Αγκυρα και στην Κομοτηνή, έχει πολιτικές διασυνδέσεις στην Τουρκία και με το φιλοτουρκικό μειονοτικό κόμμα της Θράκης.

Η ΕΟΤΔΘ κατέθεσε, λοιπόν, στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ γραπτή διαμαρτυρία, στην οποία καταγγέλλει κλείσιμο μειονοτικών σχολείων σε μικρά χωριά της Ροδόπης, της Ξάνθης και του Εβρου και συστημικό ρατσισμό εναντίον της «τουρκικής κοινότητας της Θράκης», όπως ρητώς την αποκαλεί.

Η απάντηση ήρθε αμέσως από τη μόνιμη αντιπροσωπεία της Ελλάδας στον ΟΗΕ, με επιστολή που απηύθυνε στο γραφείο της Μισέλ Μπατσελέτ, επικεφαλής της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Σε αυτήν η Ελλάδα καταρρίπτει τα επιχειρήματα της ΜΚΟ για τα σχολεία ενώ στις αιτιάσεις περί ύπαρξης «τουρκικής κοινότητας», εξηγεί ότι η ΜΚΟ καταπατά, επί της ουσίας, αυτό που επικαλείται, δηλαδή τη Συνθήκη της Λωζάννης, σημειώνοντας ότι αυτό συνιστά και διάκριση εις βάρος των άλλων μειονοτικών ομάδων που ζουν στην περιοχή (Πομάκων και Ρομά).

Η τελευταία σημείωση έχει τη σημασία της καθώς η δράση της συγκεκριμένης οργάνωσης και η συνήθειά της να αναφέρεται σε «τουρκικές» μειονοτικές περιοχές έχει συναντήσει αντιδράσεις, κυρίως από πομακικές οργανώσεις που την έχουν κατηγορήσει πολλάκις για τη δράση της…


Από τον Μικροπολιτικό των Νέων

Σχετικα Αρθρα

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της Δέχομαι Περισσότερα