Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών είναι υπέρ της αξιολόγησης, αλλά και της απομάκρυνσης των ανεπαρκών υπαλλήλων από το Δημόσιο, όμως η αντιπολίτευση μπλοκάρει τη συνταγματική αναθεώρηση.
Το «Μανιφέστο» σήμερα συνομιλεί με πολιτικούς που καταθέτουν την άποψή τους γι’ αυτό το μείζον θέμα που ταλανίζει δεκαετίες τον δημόσιο βίο.
Ο Θάνος Πλεύρης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και βουλευτής Α' Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία, πιστεύει ακράδαντα πως όσο δεν εφαρμόζεται η αξιολόγηση αδικούνται οι καλοί δημόσιοι υπάλληλοι, γι' αυτό υποστηρίζει ότι επιβάλλεται η αναθεώρηση του άρθρου 103.
Να μην προστατεύονται όσοι δεν βελτιώνονται
Η μονιμότητα στο Δημόσιο είχε αξία σε εποχές που η είσοδος στο Δημόσιο γινόταν με αδιαφανείς διαδικασίες και υπήρχαν κομματικές εκδικητικές συμπεριφορές. Πλέον, η μονιμότητα στο Δημόσιο δεν μπορεί να είναι ταμπού ούτε τοτέμ. Σήμερα, απομάκρυνση από το Δημόσιο μπορεί να γίνει σε εξαιρετικές μόνο περιπτώσεις και μόνο με ποινικές καταδίκες για βαριά αδικήματα.
Αυτό έχει αποτέλεσμα να αδικούνται οι καλοί δημόσιοι υπάλληλοι που βλέπουν ότι έχουν την ίδια αντιμετώπιση με όσους είναι ανεπαρκείς. Είναι κρίσιμο, λοιπόν, στην επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση να επανεξεταστεί το καθεστώς της μονιμότητας και να τεθεί σε συνάρτηση με την αξιολόγηση.
Δηλαδή, οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πρέπει να αξιολογούνται, να τους δίνονται δυνατότητες βελτίωσης, να επιβραβεύονται οι καλοί, αλλά και όσοι είναι ανεπαρκείς και δεν βελτιώνονται θα πρέπει να μην προστατεύονται από τη μονιμότητα. Η αξιολόγηση έχει νόημα όταν έχει συνέπειες και επιτέλους πρέπει να το λέμε ξεκάθαρα ότι όσοι είναι ανεπαρκείς θα πρέπει να απομακρύνονται από τις θέσεις τους. Το άρθρο λοιπόν 103 του συντάγματος χρήζει αναθεώρησης στην κατεύθυνση που η μονιμότητα θα τελεί σε άμεση συνάρτηση με την αξιολόγηση.