Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Θάνος Πλεύρης απάντησε με αιχμηρή δήλωση στους βουλευτές Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ Ελένη Βατσινά και Φραγκίσκο Παρασύρη.
Αφορμή στάθηκε η στάση τους απέναντι στη λειτουργία προσωρινής κλειστής ελεγχόμενης δομής για τη διαχείριση μεταναστευτικών ροών στο Ηράκλειο.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι οι δύο βουλευτές «επέλεξαν να μην παρευρεθούν σε ενημέρωση» που πραγματοποιήθηκε για τους βουλευτές του Ηρακλείου, ενώ στη συνέχεια εξέδωσαν ανακοίνωση διαφωνίας σχετικά με τη λειτουργία της δομής, χωρίς όπως υπογραμμίζει ο υπουργός, να καταθέτουν κάποια εναλλακτική πρόταση.
Ο υπουργός σημείωσε ότι με τη στάση τους «ουσιαστικά προτείνουν η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στο Ηράκλειο εν μέσω καλοκαιριού να γίνεται στο λιμάνι», χαρακτηρίζοντας ένα τέτοιο ενδεχόμενο «απολύτως ανεύθυνο».
Παράλληλα, αναφέρθηκε στην περίπτωση των Χανίων, επισημαίνοντας ότι εκεί, «με τη συνεργασία της Περιφέρειας και του δήμου, ήδη λειτουργεί χώρος που δεν επιβαρύνει καθόλου την τοπική κοινωνία, καθώς είναι κλειστός και η μεταφορά γίνεται άμεσα».
Για το Ηράκλειο, ο κ. Πλεύρης υποστήριξε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση δήλωσε αδυναμία παραχώρησης δημόσιου χώρου και πρότεινε στο υπουργείο την αναζήτηση ιδιωτικού χώρου.
Στη δήλωσή του, ο υπουργός απηύθυνε κάλεσμα προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης να καταθέσει εναλλακτική πρόταση, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «εάν υπάρχει εναλλακτική πρόταση σε αυτήν του υπουργείου από τον Ηρακλειώτη αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Ανδρουλάκη είναι ευπρόσδεκτη». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «η πολιτική "όχι σε όλα και καμία θέση" δεν ταιριάζει σε κάποιον που φιλοδοξεί, όπως ο ίδιος πιστεύει, να κυβερνήσει».
Ο κ. Πλεύρης συνέχισε την κριτική του προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας ότι «επέβαλε στους βουλευτές Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ να κρυφτούν». Όπως ανέφερε, «η αλήθεια είναι ότι τελικά ο ίδιος κρύφτηκε και από τους συμπατριώτες του και από την αντιμετώπιση της πραγματικότητας».