Θέματα φυσιογνωμίας της κυβερνώσας παράταξης, υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και ειδικότερα ζητήματα, όπως το κράτος δικαίου και ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών τέθηκαν από τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Θανάση Κοντογεώργη, κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικής συνέντευξής του στα «Παραπολιτικά 90,1» και τον Γιώργο Κουβαρά. «Ο πολυδιάστατος εκσυγχρονισμός για τον οποίον μιλά ο πρωθυπουργός, είναι ουσιαστικά η σύγκλιση με τις προηγμένες ευρωπαϊκές κοινωνίες», ήταν, επί παραδείγματι, μια φράση - κλειδί της συνέντευξης του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, ο οποίος σε άλλο σημείο επεσήμανε:
«Η Νέα Δημοκρατία επικοινωνεί - και αυτό αποτυπώνεται και εκλογικά - με τον ζώντα χρόνο, δηλαδή με την πραγματικότητα της κοινωνίας. Ούτε μένει σε κάποιες δάφνες του παρελθόντος ούτε σκέπτεται το μέλλον αγνοώντας το παρόν». Για αυτό και, εξήγησε, μπορεί να εντάξει κάτω από τη στέγη της, αφενός «ανθρώπους που μπορεί να επιζητούν την αλλαγή», αφετέρου «ανθρώπους που αποτείνονται στις συντηρητικές αξίες, προκειμένου να αντιμετωπίσουν υπαρκτά ζητήματα». Και, εν κατακλείδι, «η Νέα Δημοκρατία είναι μια κεντροδεξιά παράταξη. Όλη η μνημονιακή περίοδος έχει δημιουργήσει μεγαλύτερη συνειδητοποίηση των ζητημάτων και των προκλήσεων».
Εστιάζοντας, εν συνεχεία, στο πρόσωπο του σημερινού πρωθυπουργού, είπε πως «η καθοριστική παράμετρος ήταν η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Ήταν μια επιλογή όλων των ανθρώπων, όχι μόνο στα στενά όρια της Νέας Δημοκρατίας, να προχωρήσουν τα πράγματα μπροστά. Σε ένα μεγάλο βαθμό η περίοδος των μνημονίων έδειξε ότι κάποιες επίπλαστες διαχωριστικές γραμμές είχαν καταπέσει». Επομένως, συμπέρανε, «αναζητούσαμε ορθολογικές λύσεις, που πάντα είναι προοδευτικές. Ο ορθολογισμός οδηγεί την κοινωνία μπροστά. Επομένως, εγώ αισθάνθηκα πολύ οικεία με την ατζέντα του Κυριάκου Μητσοτάκη όταν εκείνος ανέλαβε πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας».
Και, συνεχίζοντας σε προσωπικό τόνο, «εγώ πάντα ήμουν από τους ανθρώπους που πίστευαν ότι η χώρα μας έχει δυνατότητες και μπορεί να δομήσει μια εθνική αυτοπεποίθηση ρεαλιστικά μέσα σε μια ισχυρή Ευρώπη. Είναι κάτι που πίστευα, πιστεύω και θα πιστεύω πάντα, και για αυτό θα δουλεύω». Ερχόμενος από τις δεύτερες σπουδές του στο Χάρβαρντ και εργαζόμενος στη δημόσια διοίκηση, παράλληλα με την κύρια απασχόλησή του (νομικός), ο Θ. Κοντογεώργης τόνισε πως τότε «χαλυβδώθηκε η πεποίθησή μου ότι δεν υστερούμε σε δυνατότητες. Αν δουλέψουμε μεθοδικά, αν αναγνωρίσουμε τις αδυναμίες μας και τα πράγματα στα οποία ήμαστε καλοί».
Αλλάζοντας θέμα, «η κυβέρνηση κάνει αρκετά πράγματα σε αυτό που ονομάζουμε κράτος δικαίου, ενίσχυση και εμπέδωση αυτού», ανέφερε και προσέθεσε: «Όποτε έχουν εμφανισθεί δυσλειτουργίες, προβλήματα, κακές επιλογές ή αρρυθμίες στο πώς λειτουργούν αρκετοί φορείς ή η πολιτεία στο σύνολό της, κάναμε παρεμβάσεις. Αυτό αποτυπώθηκε πέρυσι στην έκθεση για το κράτος δικαίου και νομίζω πως η δουλειά που γίνεται, θα αποτυπωθεί στη νέα (έκθεση) τον Ιούνιο».
Ειδικώς για εκείνα που «ακούγονται για την ελευθερία του Τύπου είναι υπερβολικά, νομίζω. Προέρχονται κυρίως, από φορείς που μπορεί να έχουν μια ιδιαίτερη ευαισθησία σε κάποια ζητήματα, αλλά δεν βλέπουν τη μεγάλη εικόνα και το σύνολο των παρεμβάσεων. Η δική μας δουλειά - και νομίζω αυτό θα αποτυπωθεί σύντομα - είναι να ενημερώσουμε τη διεθνή και ευρωπαϊκή κοινότητα», προανήγγειλε.
Στο θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών υπογράμμισε εν πρώτοις ότι η αγάπη και η φροντίδα είναι τα βασικά προαπαιτούμενα σε μια οικογένεια, για το ζεύγος αρχικώς, και για τα παιδιά ακολούθως. Και, μέριμνα της κυβέρνησης είναι η ισότητα στο γάμο και η διευθέτηση υφιστάμενων θεμάτων με τα παιδιά που υπάρχουν ήδη. «Δεν πάμε να επιβάλουμε κάποιο πρότυπο», διευκρίνισε εξ άλλου, με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι κάποιες χώρες έχουν θεσμοθετήσει το γάμο ομόφυλων ανθρώπων εδώ και 30 χρόνια, επιπλέον επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι δεν υπάρχει κάποια ιδιαιτερότητα στην ανάπτυξη των παιδιών, που μεγαλώνουν μέσα σε οικογένειες ομόφυλων ζευγαριών.
Για τις σχέσεις με την Ιεραρχία, ο υφυπουργός παρά τω προθυπουργώ διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση «με σεβασμό και κατανόηση» αντιμετωπίζει τις απόψεις της Εκκλησίας, όμως η πολιτεία έρχεται να ρυθμίσει μια κατάσταση. Χαρακτήρισε «πολύ καλή» τη συνεργασία με την Εκκλησία αυτά τα χρόνια, άλλωστε ρυθμίστηκαν πολλά ζητήματα στο διάστημα αυτό, συμπλήρωσε. «Δεν αγνοούμε την κοινωνία», πλην όμως «ο πρωθυπουργός δεν μετρά το πολιτικό κόστος», είχε την ευκαιρία να δηλώσει ο Θ. Κοντογεώργης σε άλλο σημείο.
Ζητούμενο, εν τέλει, είναι μια ανοιχτή, φιλελεύθερη, συμπεριληπτική κοινωνία, που θα προσεγγίζει τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές κοινωνίες, υπογράμμισε ακόμη. Ενώ για τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου παρατήρησε πως αισθάνθηκε ότι «όλοι όσοι τοποθετήθηκαν, θετικά - αρνητικά, ήταν ειλικρινείς. Όταν κάνεις αυτό το οποίο πιστεύεις, αυτό οι πολίτες το αντιλαμβάνονται». Και, χωρίς να πει τι θα έκανε ο ίδιος αν ήταν βουλευτής και υφυπουργός, συμπέρανε: «Οι αποφάσεις είναι του πρωθυπουργού».