«Δεν υπάρχει θέμα αντισυνταγματικότητας του νόμου και σε αυτό νομίζω συγκλίνουν όλες οι απόψεις των συνταγματολόγων μας. Είναι κυρίαρχη άποψη, αλλά από εκεί και πέρα είναι γνωστές οι απόψεις του κ. Βορίδη. Ήταν και πριν τεθεί το ζήτημα», επισήμανε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης, μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ «Επτά» (27/1, 23:00) και την Βάλια Πετούρη, τοποθετούμενος στα περί αντισυνταγματικότητας του προωθούμενου νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια, για τα οποία είχε κάνει λόγο ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης.
Ενώ πρόσθεσε σχετικά: «Έχει μια συγκεκριμένη νομική θεώρηση και κατασκευή γύρω από το πλαίσιο και από την οικογένεια και πώς λειτουργεί ο Αστικός Κώδικας. Νομίζω ότι δεν υπάρχει κανένα νομικό θέμα. Έχει γίνει μια συστηματική δουλειά για αρκετούς μήνες ».
Σε ερώτημα για αν υπάρχει κάποιος «πήχης», έστω και εσωτερικός στην κυβέρνηση, για τον αριθμό των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος που θα συγκεντρώσει το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, μεταξύ άλλων ανέφερε:
«Ήταν και κομμάτι του προεκλογικού μας προγράμματος η υλοποίηση της στρατηγικής για τους ΛΟΑΤΚΙ και στο πλαίσιο αυτό έρχεται η ισότητα στον πολιτικό γάμο. Ήταν μια συγκεκριμένη πολιτική και νομίζω ότι οφείλουμε ή οφείλει κάθε κυβέρνηση να μην αποφεύγει την πραγματικότητα και να αναγνωρίζει, να διαχειρίζεται τα ζητήματα που υπάρχουν, όπως υπήρχαν με τα παιδιά από αρκετά ομόφυλα ζευγάρια.
Εμείς νομίζω ότι κάνουμε συγκεκριμένα βήματα με μεθοδικό τρόπο και ο διάλογος ο οποίος αναπτύχθηκε ακόμα και από την πλευρά που δεν συμφωνούσε με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, νομίζω ότι ήταν ήπιος. Ανέδειξε τα ζητήματα τα οποία υπάρχουν, έφεραν στο προσκήνιο το ζήτημα. Νομίζω πολλοί από εμάς ήρθαν, άκουσαν ίσως για πρώτη φορά κάποια θέματα τα οποία μπορεί να υπάρχουν αυτή τη στιγμή. Επομένως, υπάρχει μια ανάγκη ρύθμισης αυτής της πραγματικότητας, αλλά βέβαια και σε μια λογική στο πώς δομείται μια φιλελεύθερη δημοκρατία.
Έχει πει ο πρωθυπουργός ότι εδώ πρυτανεύει, κυριαρχεί η συνείδηση του κάθε βουλευτή στο θέμα αυτό. Σε όλα τα κόμματα, μπορεί να διίστανται απόψεις, να υπάρχουν αποχρώσεις, όπως βέβαια και στην κυβέρνηση μέσα. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο ο πρωθυπουργός έδωσε και την επιλογή της αποχής. Προφανώς εμάς μας ενδιαφέρει η υπερψήφιση του νομοσχεδίου, αλλά για όσους εκφράζουν και εξέφρασαν με ήπιο και με σοβαρό τρόπο τις όποιες αντιρρήσεις, νομίζω ο δρόμος της αποχής -όπως έχει αναπτυχθεί και από τον πρωθυπουργό- είναι μια επιλογή.
Δίνουμε έμφαση στο διάλογο που αναπτύχθηκε στην Πρωτοβουλία. Είναι σε δημόσια διαβούλευση. Θα έρθει στη Βουλή τις επόμενες 15 – 20 μέρες να ψηφιστεί. Επομένως εκεί δίνουμε το βάρος. Τα επιχειρήματα έχουν αναπτυχθεί απ’ όλες τις πλευρές. Όσοι θα κληθούν να αποφασίσουν έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους. Επομένως, ας περιμένουμε εκείνη την ημέρα για να δούμε και πώς θα εκφραστεί μέσα στη Βουλή η ψήφος των βουλευτών».
«Υπάρχει διάκριση των θεολογικών στοιχείων και αυτών που αποφασίζει η κυβέρνηση»
Για τη στάση της Εκκλησίας απέναντι στο εν λόγω νομοσχέδιο, ο κ. Κοντογεώργης τόνισε: «Εμείς αντιμετωπίζουμε και με σεβασμό την άποψη και το ρόλο της Εκκλησίας και με κατανόηση σε όλες τις απόψεις. Προφανώς υπάρχει πάντοτε μια διάκριση των θεολογικών στοιχείων και αυτά τα οποία αποφασίζει η οργανωμένη πολιτεία και η κυβέρνηση.
Η Εκκλησία, προφανώς μπορεί να εκφράζει τη θέληση της, την άποψή της για όσα θέματα θεωρεί ότι πρέπει να έχει λόγο. Τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση είχε μια συστηματική και καλή συνεργασία με την Εκκλησία για τα θέματα που την απασχόλησαν και την απασχολούν. Επομένως, σε αυτό το πλαίσιο κινούμαστε. Διαβάσαμε και τις απόψεις της Εκκλησίας. Από εκεί και πέρα και ο κάθε πολίτης, ο κάθε βουλευτής να λαμβάνει υπόψη αυτά τα οποία θεωρεί σημαντικά».
«Μια χρόνια εθνική εξαίρεση η μη ίδρυση μη κερδοσκοπικών ΑΕΙ»
Σε ότι αφορά την πολιτική αντιπαράθεση που υπάρχει με αφορμή τα ιδιωτικά ή μη κρατικά πανεπιστήμια, υπογράμμισε: «Εδώ έχουμε μια χρόνια εθνική εξαίρεση ως προς το σκέλος της ίδρυσης μη κερδοσκοπικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Αυτό έρχεται να λυθεί τώρα. Θα υπάρξει μια πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιδείας, θα έρθει σε λίγες μέρες σε διαβούλευση, Πολύ πιθανόν να ψηφιστεί και μέσα στο Φεβρουάριο αν βγουν οι χρόνοι. Πλέον η χώρα μας παύει να είναι μια εξαίρεση. Και αυτό έχει να κάνει βέβαια και με το τι παιδεία θέλουμε, γιατί έρχεται και λειτουργεί συμπληρωματικά σε μια αναβαθμισμένη δημόσια εκπαίδευση που επιδιώκουμε, αλλά ταυτόχρονα υπάρχει και μια φυγή πολλών νέων ανθρώπων».
«Από το Μάρτιο θα δούμε διαφοροποιήσεις στις τιμές κάποιων προϊόντων»
Αναφορικά με την ακρίβεια και τις υψηλές τιμές σε βασικά είδη τροφίμων, σημείωσε ανάμεσα σε άλλα: «Έχουν γίνει παρεμβάσεις – από τον Μάρτιο θα δούμε σημαντικές διαφοροποιήσεις σε κάποια προϊόντα, όπως και στα νωπά. Βασική μας στρατηγική, το ότι προσπαθούμε με πάγιες ουσιαστικά ενισχύσεις να βελτιώσουμε το εισόδημα. Οι τιμές κάποια στιγμή θα υποχωρήσουν και με τη δική μας συμβολή (…) Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι εκεί για να κάνουν τη δουλειά τους.
Απαντώντας σε ερωτήματα τηλεθεατών γύρω από το ενδεχόμενο χορήγησης νέων επιδομάτων, τόνισε:
«Προσπαθούμε και με τις αυξήσεις που δόθηκαν στο δημόσιο τομέα ύστερα από 14 χρόνια, αλλά και με την αύξηση του κατώτατου μισθού, με το ξεπάγωμα των τριετιών και με άλλες ενισχύσεις, να ενισχύσουμε με σταθερό και μόνιμο τρόπο το εισόδημα. Όμως, έχουμε αναφέρει και το έχουμε αποδείξει και τα προηγούμενα χρόνια, ότι ειδικά εκεί που υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη και όσο μας επιτρέπει το δημοσιονομικό περιβάλλον. Προφανώς ενισχύουμε, με τον τρόπο που πρέπει, συστηματικά και στοχευμένα στους ανθρώπους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.
Μπορεί να υπάρχουν μεγαλύτερες ανισότητες που δεν μπορούν πραγματικά να αντιμετωπίσουν την κρίση κι αυτό το οποίο αντιμετωπίζουν καθημερινά σε επίπεδο τιμών. Αυτό θα συνεχίσουμε να το κάνουμε όσο υπάρχει περιθώριο. Όμως είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι. Θέλουμε να υπάρχει μια διατηρήσιμη ανάπτυξη, γιατί αυτό φέρνει καλύτερα ρυθμούς στην οικονομία, περισσότερες δουλειές, καλύτερα εισοδήματα. Αυτό είναι βασικό συστατικό προκειμένου να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε αυτές τις συνθήκες».