«Το Μανιφέστο» επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Θανάση Εξαδάκτυλο προκειμένου να δώσει την πλήρη εικόνα που έχει για τον κορονοϊό και την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα. Οπως σημειώνει, στις μέρες μας η βάση των ασθενειών είναι ο κορωνοϊός που βρίσκεται σε έξαρση και δεν συγκρίνεται με οποιαδήποτε άλλη ίωση της εποχής. Ο πρόεδρος του ΠΙΣ τονίζει ότι δεν πρέπει να αναφερόμαστε σε κοκτέιλ ιώσεων, διότι ο κορωνοϊός είναι η αλκοολούχος ουσία αυτού του κοκτέιλ. «Μπορεί να υπάρχουν περιπτώσεις όπου τα συμπτώματα της γρίπης είναι βαριά, ωστόσο αυτό που στατιστικά έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και επικινδυνότητα είναι ο κορωνοϊός και σε αυτόν οφείλονται οι περισσότερες απώλειες», λέει.
«Δεν έχει τόση σημασία ο αριθμός των κρουσμάτων αλλά η ηλικία τους», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Εξαδάκτυλος, επιβεβαιώνοντας παράλληλα τις ανησυχίες για έξαρση των κρουσμάτων προς τα τέλη του μήνα σε άνω των 7.000 ημερησίως. «Η υποπαραλλαγή JN είναι μία υποπαραλλαγή της Ο, χωρίς κάποια ιδιαίτερα νέα χαρακτηριστικά, εκτός από κάποιες περιπτώσεις που έχουμε εντοπίσει με προβλήματα στο γαστρεντερικό», μας ενημερώνει.
«Και οι επτά-οκτώ ασθενείς που χάνουν τη ζωή τους ημερησίως είναι κρούσματα άνω των 60 ετών που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και κυρίως ανεμβολίαστοι», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΠΙΣ, δίνοντας ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στον εμβολιασμό. Και καταλήγει: «Πρέπει να επικεντρωθούμε στον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων και όχι μόνο. Τα αντι-ιικά φάρμακα δεν πρέπει να εφησυχάζουν τους πολίτες, καθώς τα λαμβάνουν ενώ ασθενούν. Το ζητούμενο είναι να αποφύγουν την ασθένεια μέσω του εμβολίου, εστιάζοντας στην πρόληψη, καθώς υπάρχουν και οι περιπτώσεις νόσησης long Covid, οι οποίες ούτε ηλικία έχουν ούτε μπορούν να αντιμετωπιστούν μία και καλή με αντι-ιικό φάρμακο».
Τα εμβόλια σώζουν ζωές
Σαρώνει ο κορωνοϊός, με τα κρούσματα να αυξάνονται συνεχώς τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι προς το τέλος του Ιανουαρίου τα κρούσματα θα εκτοξευθούν, ξεπερνώντας ακόμα και τα 7.000 ημερησίως. Η τρέχουσα κατάσταση οδήγησε την ηγεσία του υπουργείου Υγείας σε εκτενή ενημέρωση του κοινού, παραχωρώντας έκτακτη συνέντευξη Τύπου. Μάλιστα, ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης τόνισε ότι η κυβέρνηση θα ξεκινήσει νέα καμπάνια για τον εμβολιασμό, ειδικά για τις ευάλωτες ομάδες, ώστε οι πολίτες να πειστούν για τη σημασία του εμβολίου.
Παράλληλα, σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα διαγράψει όλα πρόστιμα που επεβλήθησαν κατά την περίοδο της πανδημίας σε όσους ηλικιωμένους δεν έκαναν το εμβόλιο κατά της Covid-19, χαρακτηρίζοντας την κίνηση αυτή ως μια ενέργεια συμφιλίωσης. «Το θέμα του εμβολιασμού δίχασε όχι μόνο την ελληνική κοινωνία, αλλά και τους ανθρώπους ανά τον κόσμο», είπε. «Το εμβόλιο δεν γίνεται με το ζόρι, γίνεται γιατί το χρειαζόμαστε», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Πρέπει να γίνει ρουτίνα ο εμβολιασμός»
Οπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, «ένα πρώτο συμπέρασμα από τα στοιχεία, είναι η τεράστια σημασία του εμβολιασμού, τόσο για τη γρίπη όσο και για τον κορωνοϊό. Το εμβόλιο κατά της Covid-19 είναι όπως όλα τα εμβόλια που κάνουμε από τα παιδικά χρόνια μας. Είναι δοκιμασμένο, έχει δοκιμαστεί περισσότερο από κάθε άλλο. Οσοι το κάνουν σώζουν τη ζωή τους στα σίγουρα», ενώ συμπλήρωσε ότι «θα πρέπει να γίνει ρουτίνα ο εμβολιασμός. Στόχος μας είναι να μεγαλώσουμε την εμβολιαστική κάλυψη που φέτος έχει πάει καλύτερα από πέρυσι και να γίνεται το εμβόλιο του κορωνοϊού και στα φαρμακεία».
Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη γνωστοποίησε ότι έχουν ήδη γίνει 210.000 εμβολιασμοί για τον κορωνοϊό φέτος, ενώ έχουν προγραμματιστεί επιπλέον 60.000 και ότι τις τελευταίες ημέρες έχουμε διπλασιασμό των εμβολιασμών.
Παράλληλα, η καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ Αναστασία Κοτανίδου σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή έχουμε παράλληλα σε εξέλιξη μια επιδημία γρίπης, καθώς και άλλες ιώσεις και λοιμώξεις, όπως ο RSV. «Σήμερα με εμβόλια κατά της γρίπης και του κορονοϊού δεν είναι δυνατόν να χάνουμε ανθρώπους. Δουλειά όλων μας είναι να πείσουμε τους ανθρώπους να εμβολιαστούν», τόνισε. Πρόσθεσε δε ότι σε περίπτωση νόσησης ηλικιωμένων, θα πρέπει με τα πρώτα συμπτώματα να χορηγούνται τα κατάλληλα αντι-ιικά φάρμακα.
Μεγάλη αύξηση της υποπαραλλαγής JN.1
H υποπαραλλαγή JN.1 είναι τώρα η πιο ευρέως κυκλοφορούσα παραλλαγή της SARS-CoV-2 στις ΗΠΑ και παγκοσμίως. Προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η JN.1 προκαλεί σοβαρότερη νόσηση. Μέχρι τις 5 Ιανουαρίου 2024, η JN.1 εκτιμάται ότι στις ΗΠΑ αντιπροσωπεύει περίπου το 62% (εύρος 55-68%) από όλες τις παραλλαγές SARS-COV-2, με αύξηση 44% (εύρος 39-50%) από τον εκτιμώμενο επιπολασμό πριν από δύο εβδομάδες.
Παρατηρείται επίσης αύξηση του επιπολασμού της JN.1 στους διεθνείς ταξιδιώτες και στα επίπεδα των ιογενών λυμάτων, καθώς και στις περισσότερες περιοχές παγκοσμίως. Οι νέες διαγνώσεις Covid-19, οι νοσηλείες και οι θάνατοι έχουν αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, όμως οι λοιμώξεις από την Covid-19 προκαλούν πλέον λιγότερο συχνά σοβαρότερες νοσήσεις σε σχέση με την περίοδο της πανδημίας.