Αν δεν υπήρχε η παραλλαγή Δέλτα το τέταρτο κύμα θα ήταν πιο ήπιο. Αυτό, δήλωσε ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής των Ειδικών, Αθανάσιος Τσακρής.
Πρόσθεσε -μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ- ότι η συγκεκριμένη παραλλαγή έχει προκαλέσει ανησυχία και οι ειδικοί παρατηρούν την περίπτωση της Βρετανίας, που είχε προηγηθεί στο ξέσπασμα και των προηγούμενων κυμάτων της πανδημίας.
Οι ειδικοί εξετάζουν πως εξελίσσεται η μετάλλαξη και κατά πόσο μπορεί να επηρεάσει τις νοσηλείες και τη θνητότητα.
Ο κ. Τσακρής, τόνισε ότι η παραλλαγή Δέλτα μειώνει έστω και σε μικρό βαθμό την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, ειδικά για όσους έχουν κάνει μόνο την πρώτη δόση.
Για την απόφαση να μην είναι πλέον υποχρεωτικές οι μάσκες στους εξωτερικούς χώρους, εξήγησε ότι ελήφθη γιατί το τρίτο κύμα κορωνοϊού βρίσκεται σε αποδρομή στην Ελλάδα. Πρόσθεσε, δε, ότι οι πολίτες πρέπει φορούν σωστά της μάσκες και όχι ως αξεσουάρ καθωσπρεπισμού.
Ακόμα, τάχθηκε υπέρ των λεγόμενων προνομίων για τους εμβολιασμένους πολίτες λέγοντας ότι θα βοηθήσει στην προσπάθεια εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού.
Στο ερώτημα εάν είναι εφαρμόσιμο να ελέγχεται ο εμβολιασμός πολιτών κατά την είσοδό τους σε έναν χώρο απάντησε ότι και στο εξωτερικό υπάρχουν χώρες που ζητούν τεστ για την είσοδο σε καταστήματα.
Στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ μίλησε ο διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος. Δεν απέκλεισε την πιθανότητα ενός τέταρτου κύματος πανδημίας το φθινόπωρο εξαιτίας και της παραλλαγής Δέλτα.
Τονίζοντας ότι σε περίπτωση τέταρτου κύματος τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο, με την ινδική παραλλαγή να έχει επικρατήσει, και με το 50% ανεμβολίαστους δεν θα μιλάμε για υγειονομική κρίση αλλά «θα έχουμε καταστροφή».
Ο κ. Καπραβέλος πρόσθεσε ότι όσοι έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου έχουν υψηλότατη προστασία έναντι σοβαρής νόσου και θνητότητας αλλά όχι νόσηση.
«Νοσούν αλλά δεν σέρνονται στα νοσοκομεία» τόνισε ο επιστήμονας και πρόσθεσε ότι με τις μεταλλάξεις και οι εμβολιασμένοι μπορούν να διασπείρουν τον ιό.
Προειδοποίησε ότι η παραλλαγή Δέλτα προσβάλλει περισσότερο και τα παιδιά και σε Ισραήλ και Αμερική μιλούν για εμβολιασμούς σε παιδιά άνω των 12 ετών.
Την ίδια ώρα ο ΠΟΥ συστήνει στους πλήρως εμβολιασμένους τη χρήση μάσκας και την τήρηση όλων των προληπτικών μέτρων, καθώς το πολύ μολυσματικό στέλεχος Δέλτα διασπείρεται γρήγορα ανά τον κόσμο.