Στο Πολυτεχνείο έχουν ξεκινήσει οι τριήμερες εκδηλώσεις εορτασμού εν όψει της αυριανής 50ής επετείου από κείνη την εξέγερση του 1973. Το «Μανιφέστο» σήμερα κάνει μια αναδρομή στη 17η Νοεμβρίου του 1974, όταν και έγιναν οι εκλογές που έμελλε να αποκαταστήσουν στη χώρα τη δημοκρατία και να αναδείξουν νικήτρια τη Νέα Δημοκρατία· ήταν το ορόσημο για την Ελλάδα που έκτοτε βρήκε τον βηματισμό της, επούλωσε τις πληγές της, αναπτύχθηκε, με τα σωστά και τα λάθη της, για να φτάσει σήμερα, 49 χρόνια μετά, πάλι με τη Νέα Δημοκρατία στην κυβέρνηση, να ατενίζει ανοιχτούς ορίζοντες στον κόσμο και στο μέλλον.

Για αυτήν την επέτειο μας μιλούν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης και ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στον Β1 Βόρειο Τομέα Αθήνας Θόδωρος Ρουσόπουλος.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη

Συνεχής καθημερινός αγώνας

Η Γ΄ Ελληνική Δημοκρατία είναι η μακροβιότερη και πλέον ακμάζουσα πολιτική φάση στην ιστορία του τόπου μας. Είμαστε εξάλλου ο λαός με τη βαθύτερη και μεγαλύτερη δημοκρατική παράδοση. Η δημοκρατία όμως είναι συνεχής και ασυμβίβαστος καθημερινός αγώνας ενάντια σε όσους και όσα την απειλούν. Χωρίς εκπτώσεις.

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ

Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Οικοδομήσαμε σε γερά θεμέλια

Οταν στις 17 Νοεμβρίου 1974 πραγματοποιούνταν οι πρώτες ελεύθερες εκλογές μετά την πτώση της δικτατορίας, λίγοι πίστευαν ότι 49 χρόνια μετά θα είχαμε τη δυνατότητα να εορτάζουμε την πιο μακρά περίοδο αδιάλειπτης λειτουργίας κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Το αποτέλεσμα είναι έργο συλλογικό, καθώς οικοδομήσαμε πάνω στα γερά θεμέλια που έβαλε τότε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Σήμερα, με μια δημοκρατία που αποτελεί πρότυπο στην Ευρώπη και υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, συνεχίζουμε να
διασφαλίζουμε τους δημοκρατικούς θεσμούς, αλλά και να ενισχύουμε την οικονομία μας καθιστώντας την Ελλάδα παράδειγμα προς μίμηση.

ΠΑΥΛΟΣ ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ

Κυβερνητικός εκπρόσωπος

Αναλλοίωτη η ιστορική μνήμη

Οι αγώνες για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας είναι ένα ζωντανό κομμάτι της ιστορίας μας, που δεν πρέπει να ξεχνάμε όταν οι αρχές της ελευθερίας, της νομιμότητας και της ισότητας είναι δεδομένες. Η ιστορική μνήμη είναι και πρέπει να παραμείνει αναλλοίωτη. Η Δημοκρατία μας σήμερα είναι πιο ισχυρή από ποτέ. Οι μνήμες της τη θωράκισαν, τη δυνάμωσαν. Η Ελλάδα ταυτίζεται με τη Δημοκρατία και όλοι εμείς έχουμε χρέος, στο όνομα της Ιστορίας μας, να την τιμούμε και να την προστατεύουμε καθημερινά.

ΘΟΔΩΡΟΣ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ

Βουλευτής Β1 Βόρειος Τομέα Αθήνας με τη Ν.Δ.

Διαρκής και ακμαία ετών 49

Μέσα στη νύχτα βγήκαν στους δρόμους τα τανκς τον Απρίλιο του 1967 όχι για να παρελάσουν αλλά για να λιώσουν κάτω από τις ερπύστριές τους τη Δημοκρατία. Το κατάφεραν για επτά χρόνια. Η Δημοκρατία απεδείχθη πιο ανθεκτική. Ακολούθησαν πολλές νύχτες βασάνων για τους ελεύθερα σκεπτόμενους πολίτες. Ηλθε μια ακόμη νύχτα που οι χουντικοί εξαφανίστηκαν και πήραν τη θέση που τους έπρεπε πίσω από τα κελιά και στα σκουπίδια της Ιστορίας. Η Δημοκρατία που επανήλθε στον τόπο όπου γεννήθηκε συμπληρώνει 49 χρόνια. Διαρκής και ακμαία. Με τις αντιπαραθέσεις που την κάνουν πιο ωραία. Πιο δυναμική. Πιο παρούσα από ποτέ.