Για αστήρικτες εκτιμήσεις, εικασίες και συγκεχυμένες διαρροές σχετικά με τον αριθμό των θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη κάνουν λόγο σε νεότερη επιστολή τους, οι τεχνικοί σύμβουλοι του Συλλόγου «Τέμπη 2023».

Όλα ξεκίνησαν την Πέμπτη 6 Ιουνίου του 2024, όταν η πρόεδρος του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων των Τεμπών, Μαρία Καρυστιανού, μίλησε στον Focus FM της Θεσσαλονίκης και την εκπομπή «Κόντρα στο Σύστημα», όπου έκανε μια απολύτως ξεκάθαρη όσο και σοκαριστική δήλωση: «Από μαρτυρίες και από πραγματογνώμονες τα θύματα είναι περισσότερα από 57. Βρέθηκαν 85 διαφορετικά DNA».

Την επόμενη μέρα, ο Χρήστος Κωνσταντινίδης, συγγενής θύματος των Τεμπών κατέθεσε στην Εισαγγελία Λάρισας μια νέα συμπληρωματική τεχνική έκθεση της ομάδας των τεχνικών συμβούλων με επικεφαλής τον απόστρατο πυροσβέστη Βασίλη Κοκοτσάκη, η οποία αποδείχθηκε ότι ήταν η πηγή της πληροφορίας που είχε ήδη αρχίσει να κυκλοφορεί σε αναπαραγωγές στο διαδίκτυο. Σε αυτήν την τεχνική έκθεση, οι διορισμένοι τεχνικοί σύμβουλοι -που εκπροσωπούν και τον Σύλλογο «Τέμπη 2023»- δίνουν τη δική τους αυθαίρετη ερμηνεία στην αρίθμηση των ευρημάτων και της διασταύρωσης των δειγμάτων DNA και θέτουν τις σοβαρές επιφυλάξεις τους για την επίσημη ταυτοποίηση των 56 θυμάτων, επιπλέον της 57ης αγνοούμενης.

Άμεση ήταν η αντίδραση συγγενών των θυμάτων με σχετικές αναρτήσεις στο διαδίκτυο: ο Βαγγέλης Βλάχος, ο Νίκος Πλακιάς και ο Θοδωρής Ελευθεριάδης έσπευσαν να καταδικάσουν τη διασπορά εντελώς αστήρικτων φημών που, κατά τη γνώμη τους, κάνουν ζημιά στην υπόθεση.

Όπως γράφει ο Βαγγέλης Βλάχος: «Τα έχουμε εξηγήσει πάρα πολλές φορές, με όλους τους τρόπους, και είναι θέματα λυμένα εδώ και ένα χρόνο. Δεν θα καθίσω να εξηγήσω κάτι παραπάνω επειδή κάποιοι που αποδεδειγμένα δεν μπορούν να δουν την πραγματικότητα συνεχίζουν να μη βλέπουν την πραγματικότητα και στο θέμα του αριθμού των νεκρών» ενώ ο Νίκος Πλακιάς απαντά σε σχόλιο: «Εάν εμείς γνωρίζαμε κάτι, θα το αφήναμε έτσι; Θα ήταν σημαία στον αγώνα που κάνουμε. Αλλά εμείς θα πάμε με την αλήθεια και όχι με θεωρίες και σαχλαμάρες».

Ο Θοδωρής Ελευθεριάδης συνοψίζει: «Προς όλους τους εμπλεκόμενους της υπόθεση, παρακαλώ να είστε προσεκτικοί. Στο τέλος δεν θα μπορεί ο κόσμος να ξεχωρίσει την αλήθεια. Έτσι κι αλλιώς αυτό που έχει κάνει η κυβέρνηση είναι εγκληματικό. Δεν χρειάζονται ψέματα και σάλτσες για να ενισχυθεί αυτό».

Ούτε 24 ώρες αργότερα, οι ίδιοι τεχνικοί σύμβουλοι προχωρούν σε δήλωση αναδίπλωσης, καθώς  παραδέχονται ότι «δεν εγείρεται θέμα περί του αριθμού των νεκρών θυμάτων», αφού φαίνεται ότι διαπίστωσαν πως η αντιστοίχιση υπάρχει και είναι πλήρης, όπως, άλλωστε, προκύπτει από τα στοιχεία που ήδη υπάρχουν στη δικογραφία από πέρυσι.