Σε τροχιά σφοδρής κοινοβουλευτικής έντασης μπαίνει η Βουλή, καθώς η πρόταση Καρυστιανού για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής με κατηγορίες ακόμη και για εσχάτη προδοσία γίνεται το νέο πεδίο συγκυριακής σύμπλευσης αλλά και ανταγωνισμού για τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Το πολιτικό θερμόμετρο ανεβαίνει ενόψει της κοινοβουλευτικής συζήτησης, καθώς Ζωή Κωνσταντοπούλου και Κυριάκος Βελόπουλος ετοιμάζονται για έναν «πόλεμο εντυπώσεων», επιδιώκοντας ηγετικό ρόλο στο πιο πρόσφατο κύμα τοξικότητας που πλήττει τον θεσμό της Προανακριτικής.

Η πρόταση Καρυστιανού –συνταγμένη με ποινικούς όρους και αιχμές περί «παρέμβασης στην ανεξάρτητη Δικαιοσύνη» από τον ίδιο τον πρωθυπουργό– βρήκε θετική ανταπόκριση από πρόσωπα και σχηματισμούς που κινούνται σε εκ διαμέτρου αντίθετα πολιτικά άκρα.

Από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και τον Κυριάκο Βελόπουλο, μέχρι βουλευτές της Νίκης, τέσσερις ανεξαρτητοποιημένους πρώην Σπαρτιάτες και –αρχικά– τους βουλευτές του Στέφανου Κασσελάκη. Το αποτέλεσμα, ωστόσο, δεν ήταν μια ενιαία αντιπολιτευτική πρόταση αλλά ένα ετερόκλητο μπλοκ που προετοιμάζεται για μετωπική αντιπαράθεση στη Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ζωή Κωνσταντοπούλου φέρεται να θεωρεί ότι η πρωτοβουλία της κ. Καρυστιανού δικαιώνει την πίεση που ασκεί εδώ και μήνες για κοινοβουλευτική διερεύνηση του δυστυχήματος, ενώ ο Κυριάκος Βελόπουλος σκοπεύει να επενδύσει στο αφήγημα της «πολιτικής συνωμοσίας» και της «απόκρυψης των ευθυνών». Ηδη το πολιτικό κλίμα προϊδεάζει για μια σύγκρουση που δεν θα αφορά κατά κύριο λόγο την ουσία αλλά μάλλον την επικοινωνιακή διαχείριση της υπόθεσης.

Την ίδια ώρα, στις τάξεις του ΠΑΣΟΚ επικρατεί αμηχανία. Το ΠΑΣΟΚ επιλέγει να μην εμπλακεί σε μια διαδικασία που καταγγέλλει ως «θεσμικά επικίνδυνη», όμως κάποιοι θεωρούν ότι επικοινωνιακά ο Ν. Ανδρουλάκης θα είναι ο… χαμένος. Στον ΣΥΡΙΖΑ δε, επικρατεί φαγούρα μετά το άδειασμα Κασσελάκη, με τον Σ. Φάμελλο να παραμένει υποχείριο των εσωκομματικών συσχετισμών!

Προς το παρόν, η πρόταση για Προανακριτική κινείται σε επικοινωνιακή τροχιά: για κάποιους εργαλείο πίεσης, για άλλους σανίδα πολιτικής επιβίωσης. Εκείνο που διαφαίνεται ωστόσο είναι ότι η Βουλή ετοιμάζεται να υποδεχθεί ένα ακόμα επεισόδιο, με βασικό ζητούμενο όχι την αποσαφήνιση ευθυνών αλλά την επικοινωνιακή ηγεμονία στα αποκαΐδια μιας εθνικής τραγωδίας.