Μια φράση του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη συμπυκνώνει το πολιτικό συμπέρασμα της χθεσινής συζήτησης στη Βουλή επί του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής για τα Τέμπη: «Για να μην έχουμε συγκαλύψει έπρεπε εκ των προτέρων να έχουμε καταλήξει στην ενοχή. Συνεπώς, γιατί να μην ισχυριστώ ότι όποιος διαφωνεί με εμάς κάνει πολιτική εκμετάλλευση». Σύσσωμη, λοιπόν, χθες η αντιπολίτευση εμφάνισε τον πρώην υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή, ούτε λίγο ούτε πολύ, ως ποινικά τον αποκλειστικά υπεύθυνο του τραγικού δυστυχήματος, έχοντας καταλήξει σ’ αυτό το συμπέρασμα μολονότι η Εξεταστική Επιτροπή, κατά τους ίδιους, ήταν... λειψή και δεν κλήθηκαν μάρτυρες-κλειδιά. 

Το παράδοξο, δε, είναι ότι ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ, που «αμετάκλητα» έχει αποφασίσει την ενοχή Καραμανλή, δεν κατέθεσε αίτημα για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής και με νομικές και συνταγματικές ακροβασίες ζήτησε την παραπομπή του πρώην υπουργού στη Δικαιοσύνη με... απόφαση της Ολομέλειας. Υπενθυμίζεται ότι ακόμη και στην υπόθεση της Novartis, όπου είχε σταλεί ο φάκελος με τα δέκα πολιτικά πρόσωπα στη Δικαιοσύνη, είχε συσταθεί για λίγες ημέρες Προανακριτική Επιτροπή, όπως προβλέπουν ο Κανονισμός της Βουλής και το σύνταγμα! 

«Κατάλαβα την πεποίθησή σας ότι υπάρχουν ενδείξεις για τέλεση ποινικών αδικημάτων. Αυτό κατάλαβα. Αυτό που δεν κατάλαβα είναι, εφόσον έχετε την πεποίθηση αυτήν, θα καταθέσετε πρόταση για σύσταση Προκαταρκτικής; Να θυμίσω ότι πρόταση τέτοια δεν έχει κατατεθεί», τόνισε ο Μάκης Βορίδης, τη στιγμή που ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες, επιβεβαίωνε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν προτίθεται να καταθέσει τέτοιο αίτημα. Πάντως, σύμφωνα με έμπειρους κοινοβουλευτικούς παράγοντες το βασικό σενάριο θέλει τον ΣΥΡΙΖΑ να «ψάχνει» ένα χρονικό διάστημα πιο κοντά στις ευρωεκλογές για να κάνει την κίνησή του, επιβεβαιώνοντας τον υπουργό Επικρατείας ο οποίος μιλούσε για πολιτική εκμετάλλευση. 

Το περιβόητο μπάζωμα 

Σε κάθε περίπτωση, ο Μάκης Βορίδης δεν άφησε τίποτα αναπάντητο. Οπως το βασικό επιχείρημα, περί δήθεν συγκάλυψης, που επανέλαβαν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, και αφορά το περιβόητο μπάζωμα. «Ποια ιδιοφυία μπάζωσε τη μια πλευρά και όχι την άλλη; Και όταν κανείς ρωτάει τι απεκρύβη, δεν υπάρχει κάποιος να πει ένα πράγμα», είπε και κατέληξε στο εξής συμπέρασμα: «Οχι μόνο δεν συγκαλύψαμε. Στη συστηματική προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης έχουμε σταθεί ανεκτικοί». 

Νωρίτερα, ο Σωκράτης Φάμελλος, κατηγορούσε την κυβερνητική παράταξη ότι «ήρθατε εδώ με μια προειλημμένη απόφαση άνωθεν να κουκουλώσετε το έγκλημα των Τεμπών», προσθέτοντας ότι «δεν πρέπει να επιτρέψουμε στον κ. Μητσοτάκη και στη Νέα Δημοκρατία να αμνηστεύσουν τους Καραμανλή και Καραγιάννη για τις ποινικές ευθύνες τους για το έγκλημα και τον Τριαντόπουλο για το μπάζωμα και την απόκρυψη και καταστροφή στοιχείων του εγκλήματος». 

Σφοδρή επίθεση στη Νέα Δημοκρατία εξαπέλυσε και ο Νίκος Ανδρουλάκης, τονίζοντας ότι «η κυβερνητική στρατηγική συμπυκνώνεται σε τρεις λέξεις: διαφθορά, συγκάλυψη, ατιμωρησία». «Τα Τέμπη θα συμβολίζουν την πολιτική, ηθική και θεσμική χρεοκοπία σας», προσέθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. «Δεν θα σας αφήσουμε σε χλωρό κλαρί! Το έγκλημα δεν θα παραγραφεί, ούτε θα ξεχαστεί», συμπλήρωσε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, με τον Αλέξη Χαρίτση να λέει ότι η υπόθεση των Τεμπών είναι έγκλημα. «Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να αναλάβουμε την ηθική και πολιτική ευθύνη να εκκινήσει νέα διαδικασία για τη διερεύνησή του. Με τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής», σημείωσε ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς. 

«Εργολάβος του πόνου» 

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης δεν έλειψαν οι αντιπαραθέσεις, με τον Δημήτρη Μαρκόπουλο να σηκώνει το γάντι στην προσπάθεια της Ζωής Κωνσταντοπούλου να εμφανιστεί ως τιμητής. «Είστε έμπορος και εργολάβος του πόνου. Θέλετε να πείτε για την κυβέρνηση και για τον πρωθυπουργό, που από την πρώτη στιγμή με συντριβή έσπευσε στη Λάρισα, ότι το μέλημά του, ποιο ήταν; Να κρύψει, λες και ήταν κάποιος δολοφόνος, τα στοιχεία; Είναι δυνατόν; Και είστε σοβαροί πολιτικοί; Εμείς υπερασπιστήκαμε την αλήθεια», είπε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής για τα Τέμπη, με την επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας να τον κατηγορεί ότι τον επέλεξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης διότι «είστε ικανός για όλα, για τη συγκάλυψη ευθυνών και αιτιών. Ηρθατε να κουνήσετε το δάχτυλο στους νεκρούς». 

Τέλος, τα «γνωστά» του επιχειρήματα επανέλαβε ο Κυριάκος Βελόπουλος. «Είναι αλήθεια ότι οι πραγματογνώμονες, που κλήθηκαν στο σημείο μέρες αργότερα, είχαν από την πρώτη στιγμή ζητήσει μέσω e-mail να τους δοθεί άδεια να σπεύσουν; Γιατί αρνήθηκε η κυβέρνηση, αντίθετα βιάστηκε να προχωρήσει σε μπάζωμα του χώρου του εγκλήματος; Το βαγόνι που λειτουργούσε ως κυλικείο και έφερε ανθρώπινα υπολείμματα ήταν σε χώρο που δεν ήταν εκτεθειμένος σε περιβαλλοντικές συνθήκες», αναρωτήθηκε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης σε ένα ακόμη κρεσέντο άκρατου λαϊκισμού και ζωηρής φαντασίας.