Η κυβέρνηση Μητσοτάκη μπλοκάρει τις πολεοδομικές παραβάσεις στη Μύκονο. Μετά την τροπολογία, σειρά πήραν οι συλλήψεις καθώς επτά άτομα οδηγούνται στη Δικαιοσύνη μετά από ελέγχους μεικτών κλιμακίων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της Οικονομικής Αστυνομίας καθώς διαπιστώθηκε η ανέγερση νέων αυθαίρετων κτισμάτων.

 

Γράφει η ΙΟΥΛΙΑ ΣΚΟΥΡΤΗ

 

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση με τροπολογία που κατέθεσε προ ημερών στη Βουλή ανέστειλε την έκδοση οικοδομικών αδειών στη Μύκονο στις εκτός σχεδίου περιοχές με εξαίρεση μόνο τις επισκευές νόμιμα υφιστάμενων κτηρίων, εντός νομίμου περιγράμματος και όγκου.

Επίσης προχώρησε στη συγκρότηση μεικτών κλιμακίων για τη διενέργεια ελέγχων της Γενικής Διεύθυνσης Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και των Ελεγκτών Δόμησης. Η κυβέρνηση με έργα αποδεικνύει την ξεκάθαρη βούλησή της να αποτρέψει την αυθαίρετη δόμηση και την καταστρατήγηση του επικείμενου πολεοδομικού σχεδιασμού στο νησί των Κυκλάδων.

Χθες, συνολικά πραγματοποιήθηκαν δέκα αυτοψίες που προέκυψαν έπειτα από καταγγελίες και, αφού εντοπίστηκαν οι παρανομίες, διατάχθηκε η άμεση διακοπή της εκτέλεσης των έργων και η υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο της προανάκρισης.

Οσο απίστευτο αν φαίνεται και παρά το ξεκάθαρο μήνυμα της κυβέρνησης, στην Ψαρού ήταν υπό κατασκευή χωρίς άδεια διώροφο κτήριο, ούτε 100 μέτρα από τη γραμμή αιγιαλού, τρία ισόγεια κτήρια, δύο κοντέινερ και τρεις δεξαμενές εντός της ζώνης προστασίας χωρίς έγγραφα νομιμότητας.

Αναλυτικά, η «μαφία» της Μυκόνου προχωρούσε στην κατασκευή:

– Νέου διώροφου κτηρίου εντός της ζώνης προστασίας, σε απόσταση μικρότερη των 100 μ. από τη γραμμή αιγιαλού, τμήματα του οποίου βρίσκονται εντός της ζώνης αιγιαλού και της ζώνης παραλίας, χωρίς οικοδομική άδεια. Το συνεργείο προχωρούσε με ταχύτατο ρυθμό καθώς σύμφωνα με πληροφορίες είχε φτάσει στην υλοποίηση υδραυλικών και ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων.

– Ισόγειου κτηρίου με χρήση WC εντός της ζώνης προστασίας. Και σε αυτήν την περίπτωση ο έλεγχος τους πρόλαβε λίγο πριν από την ολοκλήρωση!

– Ισόγειου κτηρίου εντός της ζώνης προστασίας το οποίο ήταν με… το κλειδί στο χέρι.

– Ισόγειου κτηρίου εντός της ζώνης προστασίας για το οποίο δεν υπεδείχθησαν κατά τον έλεγχο στοιχεία νομιμότητας.

Επιπλέον παραβάσεις:

– Τοποθέτηση δύο κοντέινερ εντός της ζώνης προστασίας και σε απόσταση μικρότερη των 100 μ. από τη γραμμή αιγιαλού.

– Τοποθέτηση τριών δεξαμενών ύψους 2,2 μ., εντός της ζώνης προστασίας και σε απόσταση μικρότερη των 100 μ. από τη γραμμή αιγιαλού.

Οπως έγινε γνωστό, την Τετάρτη  πραγματοποιήθηκε αυτοψία παρουσία της εισαγγελέως Σύρου στην παραπάνω περιοχή, όπου διαπιστώθηκε να γίνονται εργασίες χωρίς άδεια και κινήθηκε η διαδικασία αυτοφώρου. Συνελήφθησαν 5 άτομα που εκτελούσαν εργασίες. Επίσης, συνελήφθησαν 2 υπεύθυνοι της επιχείρησης.

Κινήθηκε άμεσα η αυτόφωρη διαδικασία, ενώ κατασχέθηκαν τα υλικά και τα μηχανήματα που εντοπίστηκαν στις παράνομες εργασίες. Διατάχθηκε η άμεση διακοπή της εκτέλεσης έργων, ενώ η υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο της προανάκρισης.

 

Τέλος στην κάλυψη

Εγγραφο της εισαγγελέως Πρωτοδικών Σύρου Ολυμπίας Λαμπροπούλου ρίχνει φως στον τρόπο με τον οποίο τα κυκλώματα του νησιού δουλεύουν. Με αυτό στις 27 Μαρτίου κατηγορεί ευθέως τους επικεφαλής των υπηρεσιών Δόμησης Μυκόνου και Σύρου για ολιγωρία, επιλεκτική διενέργεια αυτοψιών και τους ζητάει ευλαβική τήρηση της νομιμότητας προειδοποιώντας τους με τις συνέπειες του νόμου.

«Κατά το παρελθόν έχει παρατηρηθεί ότι επικαλούμενη έλλειψη προσωπικού και φόρτο εργασίας, η υπηρεσία σας επιδεικνύει ολιγωρία ως προς την εκτέλεση παραγγελιών προς διενέργεια αυτοψίας για τη διαπίστωση αυθαίρετων κτισμάτων στην περιοχή αρμοδιότητάς σας» σημειώνει σε αυτό και συμπληρώνει πως οι εμπλεκόμενοι είτε συνεχίζουν ανενόχλητοι τις δίχως άδεια οικοδομικές εργασίες τους είτε προβαίνουν «όψιμα» στην τακτοποίηση καταστρατηγώντας τις διατάξεις του νόμου 4495 του 2017.

Επιπλέον, η εισαγγελέας τούς κατηγορεί ότι ενημερώνουν τις αρμόδιες αρχές για τα αποτελέσματα των ελέγχων τους με καθυστέρηση και συχνά αφού πρώτα οι κάτοχοι των αυθαίρετων κτισμάτων έχουν προλάβει να υπαχθούν στον ευεργετικό νόμο περί τακτοποίησης – νομιμοποίησης.

«Δεν είναι δυνατό να επικαλείστε αδυναμία εντοπισμού των ως άνω ακινήτων, των οποίων σας έχει γνωστοποιηθεί η ακριβής τοποθεσία με γεωγραφικές συντεταγμένες αλλά και τα πλήρη στοιχεία του ιδιοκτήτη», αναφέρει στο έγγραφό της.