Αποφασισμένη είναι η κυβέρνηση να βάλει τέλος στην αισχροκέρδεια και μετά τους ακτοπλόους τη σκυτάλη παίρνουν οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας τροφίμων. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Μέγαρο Μαξίμου θα προγραμματίσουν για τις επόμενες ημέρες σχετικό «ραντεβού» προκειμένου να βρεθεί μια λύση στην ακρίβεια στα τρόφιμα. Δεν πρόκειται, όμως, για ένα «εύκολο» πρόβλημα.
Η περίπτωση των τροφίμων έχει εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά σε σχέση με τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Προσώρας, πάντως, ένα από τα βασικά όπλα του υπουργείου Ανάπτυξης είναι οι έλεγχοι. «Το υπουργείο Ανάπτυξης θα καλέσει τις εταιρείες που πωλούν τα προϊόντα τους σε περισσότερες από μία ευρωπαϊκές χώρες και τα διαθέτουν στην ελληνική αγορά σε υψηλότερες τιμές να αιτιολογήσουν αυτή την αυξημένη τιμή στη χώρα μας», τόνιζε χαρακτηριστικά πριν από λίγες ημέρες ο Κώστας Σκρέκας και προσέθετε σε αυστηροί ύφος: «Θέλω να στείλω προς όλους τους παραγωγούς, εισαγωγείς, προμηθευτές, χονδρέμπορους και λιανεμπόρους το εξής μήνυμα, όσο φιλική και υποστηρικτική προς την επιχειρηματικότητα είναι η κυβέρνηση άλλο τόσο είναι αυστηρή και άτεγκτη σε θέματα εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς».
Σε κάθε περίπτωση, το μήνυμα του υπουργείου Ανάπτυξης είναι πως «δεν θα υπάρξει καμία ανοχή στον πληθωρισμό της απληστίας, καμία ανοχή στην αισχροκέρδεια και καμία ανοχή στην αναίτια αύξηση» και πως «θα ελεγχθούν όλοι, όποιος δεν τηρεί το νόμο θα έχει βαριά πρόστιμα». Μάλιστα, οι έλεγχοι αναμένεται να επεκταθούν και στους προμηθευτές, στις εφοδιαστικές αλυσίδες, αλλά και στους παραγωγούς εντός Ελλάδας.
Μεγάλος τζίρος, αύξηση τιμών
Αξίζει να σημειωθεί ότι αυξημένος κατά 9,9% ήταν ο τζίρος των σούπερ μάρκετ στο πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου 2023 σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022, την ώρα που σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ στα τρόφιμα η εικόνα τον τιμών παραμένει ανοδική, με συγκεκριμένα είδη να καταγράφουν αυξήσεις πολλαπλάσιες του μέσου πληθωρισμού.
Συγκεκριμένα, στα γαλακτοκομικά και τα αυγά καταγράφεται αύξηση 15,3%, στα λαχανικά 14,7%, στα λοιπά τρόφιμα 15,6%, στα βρώσιμα έλαια και τα λίπη 14,2%, στα μεταλλικά νερά και τους χυμούς 13,2%, στα κρέατα 11,4%, στη ζάχαρη, στη σοκολάτα, τα γλυκά και τα παγωτά 10,9%, στον καφέ και το τσάι 10,5%, στα φρούτα 10,3%, στο ψωμί και τα δημητριακά 9,5%, και στα ψάρια 11,7%.