Μετά την καθολική απαγόρευση της χρήσης κινητών στα σχολεία, η νορβηγική κυβέρνηση προχώρησε στο μπλόκο και της Τεχνητής Νοημοσύνης στα δημοτικά.

Στόχος της κυβέρνησης, σύμφωνα με δηλώσεις του πρωθυπουργού της χώρας, Γιόνας Γκαρ Στόρε, είναι να προλάβει έναν αρνητικό αντίκτυπο στη μάθηση.

Όπως τόνισε σε συνέντευξη Τύπου, η χρήση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης αυξάνει τον κίνδυνο τα μικρά παιδιά να παραλείψουν σημαντικά βήματα στην εκπαίδευσή τους.

«Το σημαντικότερο πράγμα στο σχολείο είναι τα παιδιά μας να μάθουν να διαβάζουν, να γράφουν και να λύνουν μαθηματικές ασκήσεις», σημείωσε ο Στόρε, προσθέτοντας πως οι νέοι κανόνες θα εφαρμοστούν από τη νέα σχολική χρονιά, στα τέλη Αυγούστου.

Οι μαθητές ηλικίας 6 έως 13 ετών, από την πρώτη τάξη έως την έβδομη τάξη θα πρέπει, ως γενικό κανόνα, να μην χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη, ενώ εκείνοι ηλικίας 14 έως 16 ετών θα μπορούν προσεκτικά να υιοθετήσουν εργαλεία, υπό την επίβλεψη δασκάλων, αναφέρει η κυβέρνηση.

Στις ηλικίες 17 έως 19 ετών, οι μαθητές θα πρέπει να μάθουν να χρησιμοποιούν καταλλήλως την Τεχνητή Νοημοσύνη, προκειμένου να προετοιμαστούν για την περαιτέρω εκπαίδευσή τους και την εργασία τους, προστίθεται.

Επιστρέφουν τα βιβλία

Η Νορβηγία άρχισε να εντάσσει τους υπολογιστές στις τάξεις τη δεκαετία του 1990 και τα τάμπλετ, μετά την εμφάνιση του iPad από το 2010, μειώνοντας την εξάρτηση από τα βιβλία και το γράψιμο.

Όμως, σε μια σχετική ανακοίνωση σήμερα η κυβέρνηση είπε επίσης πως θα προτείνει νομοθεσία υπέρ της χρήσης περισσότερων βιβλίων στις τάξεις, αντιστρέφοντας την τάση προς τα tablet.

Η νορβηγική κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης τον Απρίλιο σχέδια για την απαγόρευση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έως την ηλικία των 16 ετών.