“Δώρο” 2 μήνες κερδίζουν οι ιδιοκτήτες των αυτοκίνητων που επιθυμούν να θέσουν το όχημά τους σε καθεστώς ακινησίας.
Να σημειωθεί, ότι αρχικά οι ενδιαφερόμενοι μπορούσαν να προβούν σε αυτή την ενέργεια έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022, ωστόσο μετά την παράταση που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας, η προθεσμία για την ακινησία του οχήματος λήγει στις 28 Φεβρουαρίου 2023.
Μεταξύ άλλων οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να καταθέσουν ψηφιακά το όχημα τους σε ακινησία θα πρέπει να ακολουθήσουν τα παρακάτω βήματα:
Για να θέσουν το όχημα τους σε ψηφιακή ακινησία θα πρέπει να συνδεθούν στην εφαρμογή της ΑΑΔΕ ” myCAR ” με τους κωδικούς Taxisnet.
Μετά θα πρέπει να επιλέξουν ή να καταχωρήσουν τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος που επιθυμούν να θέσουν σε ψηφιακή ακινησία και να καταχωρήσουν τον Τ.Κ. της περιοχής, την οδό και τον αριθμό.
Δηλώνουν υπεύθυνα το χώρο στάθμευσης, ο οποίος θα πρέπει να είναι ιδιόκτητος, ενοικιασμένος ή παραχωρημένος.
Υποβάλουν την αίτησή τους και εάν είναι μοναδικός ιδιοκτήτης το σύστημα τους δίνει αριθμό αίτησης και τους ενημερώνει ότι το όχημα έχει τεθεί σε ψηφιακή ακινησία. Στην περίπτωση που υπάρχουν συνιδιοκτήτες, ενημερώνονται για το αίτημα τους, το οποίο θα πρέπει να εγκρίνουν για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.
Επίσης επισημαίνεται πως σε καθεστώς ψηφιακής ακινησίας μπορούν να τεθούν τα επιβατικά Ι.Χ. και τα δίκυκλα Ι.Χ. των οποίων η κατάσταση τους είναι «σε κίνηση» και ο ιδιοκτήτης έχει την άδεια και τις πινακίδες κυκλοφορίας τους.
Εάν κατά τη διάρκεια ελέγχου, τα αρμόδια όργανα διαπιστώσουν πως το όχημα κυκλοφορεί ή είναι σταθμευμένο σε δημόσιο χώρο και φέρει πινακίδες ενώ είναι σε καθεστώς ψηφιακής ακινησίας, τότε αίρεται η ακινησία και επιβάλλεται πληρωμή των τελών κυκλοφορίας και το πρόστιμο εκπρόθεσμης πληρωμής τους αλλά και το διοικητικό πρόστιμο των 10.000 ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 30.000 ευρώ και αφαιρείται το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη/κάτοχο.
Τι ισχύει για την Ψηφιακή κατάθεση πινακίδων
Δεν χρειάζεται να βγάλουν τις πινακίδες του οχήματος τους όσοι θέσουν το αυτοκίνητό τους σε ακινησία. Οι πινακίδες μένουν στο όχημα και δηλώνεται ο χώρος στάθμευσης που θα παραμείνει το όχημα για όσο διάστημα είναι σε ακινησία. Όσοι όμως εντοπιστούν μετά τη δήλωση ακινησίας να κυκλοφορούν τα οχήματά τους τους, αυτοί θα κληθούν να καταβάλουν τσουχτερά πρόστιμα ύψους 10.000 ευρώ. Το ποσό αυτό αυξάνεται στα 30.000 ευρώ σε περίπτωση υποτροπής ενώ ταυτόχρονα αφαιρείται για 3 χρόνια το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος.
Για ποιους δεν ισχύει η παράταση καταβολής των τελών κυκλοφορίας έως τις 28 Φεβρουαρίου 2023
Δεν ισχύει η παράταση καταβολής των τελών κυκλοφορίας έως τις 28 Φεβρουαρίου 2023 για τους πολίτες που μεταβιβάζουν οχήματα εντός του χρονικού διαστήματος της παράτασης. Για να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση θα πρέπει να καταβληθούν προηγουμένως τα τέλη κυκλοφορίας του έτους εντός του οποίου λαμβάνει χώρα η μεταβίβαση αυτή.
Συνεπώς για να χορηγηθεί η σχετική βεβαίωση περί μη οφειλής τελών κυκλοφορίας κατά την μεταβίβαση οχήματος εντός του χρονικού διαστήματος της παράτασης, θα πρέπει να καταβληθούν τα τέλη κυκλοφορίας του έτους 2023. Επίσης δεν είναι εφικτή η μεταβίβαση της κυριότητας αυτοκινήτου οχήματος, εάν δεν καταβληθούν προηγουμένως τα τέλη κυκλοφορίας του έτους εντός του οποίου λαμβάνει χώρα η μεταβίβαση αυτή.
Σε ποιες περιπτώσεις επιστρέφονται τα τέλη κυκλοφορίας
Εάν έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας και στη συνέχεια εντός του χρονικού διαστήματος της παράτασης τεθεί το όχημα σε ακινησία (εκούσια ή αναγκαστική) ή διαγραφεί λόγω ανακύκλωσης, τότε τα τέλη κυκλοφορίας δύνανται να επιστρέφονται κατόπιν αιτήματος του φορολογούμενου, ως αχρεωστήτως καταβληθέντα, χωρίς να απαιτείται για την θεμελίωση του αχρεώστητου να παρέλθει το έτος για το οποίο καταβλήθηκαν τα τέλη κυκλοφορίας.