Τελειώνει τον ΣΥΡΙΖΑ και στη Βουλή η ΝΔ

by MANIFESTO

Κοινοβουλευτικό restart σε ρυθμούς σκληρού ροκ θα επιχειρήσει η ΝΔ μετά και την αλλαγή φρουράς στο «τιμόνι» της ΚΟ του κόμματος – οι οποίες αναμένεται να εγκριθούν σε ειδική συνεδρίαση την προσεχή Δευτέρα.

Οι πρόσφατες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα προκάλεσαν καραμπόλες στην ΚΟ γραμματέας της οποίας ανέλαβε ο Γιάννης Μπούγας (εκλέγεται στη μονοεδρική της Φωκίδας) στη θέση του Σταύρου Καλαφάτη που υπουργοποιήθηκε. Ο Μπούγας ήταν εκ των βουλευτών που συγκέντρωναν ισχυρές πιθανότητες να είναι στη νέα κυβέρνηση, σύμφωνα με τις ενδείξεις που υπήρχαν, λόγω της θητείας του ως προέδρου της προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου, η οποία κρίθηκε από την παράταξή του επιτυχημένη.

Ωστόσο, οι ισορροπίες που επιλέχθηκαν στις τοποθετήσεις των νέων προσώπων στην κυβέρνηση άφησαν τον ίδιο, όπως και άλλους βουλευτές, εκτός του ανασχηματισμού. Η τοποθέτησή του πάντως στο νευραλγικό πόστο του γραμματέα της ΚΟ δεν πέρασε καθόλου απαρατήρητη για κάποιους, οι οποίοι τη συσχετίζουν με το ενδεχόμενο της σύστασης προανακριτικών επιτροπών για τις υποθέσεις Folli Follie και Καλογρίτσα, λόγω της πρότερης εμπειρίας του, εξέλιξη η οποία, αν επιβεβαιωθεί, θα πυροδοτήσει σφοδρές πολιτικές συγκρούσεις. Αλλά και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι που ορίστηκαν σηματοδοτούν την πρόθεση του Μεγάρου Μαξίμου να ανεβάσει τον πήχη της αντιπαράθεσης στη Βουλή ορθώνοντας αναχώματα στην εντεινόμενη και με μετωπικά χαρακτηριστικά ασκούμενη αντιπολίτευση.

Η τοποθέτηση του Γιάννη Βρούτση σε «πρώτο βιολί»» της ΚΟ ως κοινοβουλευτικού εκπροσώπου δεν έγινε μόνο για να «χρυσώσει το χάπι» στον πρώην υπουργό Εργασίας για την αποπομπή του από το κυβερνητικό σχήμα, αλλά και για να σηματοδοτήσει μια προσπάθεια όξυνσης της πολιτικής κόντρας με την αξιωματική αντιπολίτευση. Ο Βρούτσης συγκαταλέγεται στα έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη του κόμματος και είναι βέβαιο ότι θα δώσει σκληρή μάχη προκειμένου να αναχαιτιστούν τα σφοδρά πυρά της αντιπολίτευσης.

Παράλληλα, η τοποθέτηση στο πλάι του προσώπων από τη «λαϊκή Δεξιά», όπως ο Χρήστος Μπουκώρος και ο Θάνος Πλεύρης, συνθέτουν την εικόνα μιας «ομάδας πυρός», η οποία θα επιχειρήσει να ορθώσει ισχυρή ασπίδα προστασίας της κυβερνητικής πλειοψηφίας στις κρίσιμες νομοθετικές μάχες που έρχονται, όπως για την αστυνόμευση στα πανεπιστήμια, τις αλλαγές στην αγορά εργασίας (ωράρια, υπερωρίες κ.λπ.), τη συνδικαλιστική νομοθεσία (απεργίες), την επικουρική ασφάλιση κ.ά., για τα οποία η σύγκρουση αναμένεται να αγγίξει «κόκκινο».

Ο Μπουκώρος, βουλευτής από την περιφέρεια (εκλέγεται στη Μαγνησία), ήταν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και στο προηγούμενο σχήμα έχοντας συσσωρεύσει εμπειρία – το όνομά του «έπαιζε» για τη νέα κυβέρνηση, όμως επιλέχθηκε η συντοπίτισσά του βουλευτής Ζέττα Μακρή – ενώ ο Πλεύρης, βουλευτής Α’ Αθηνών, θιασώτης της «σκληρής γραμμής» σε θέματα νόμου και τάξης, διαθέτει εξειδικευμένες γνώσεις στα επίκαιρα, λόγω πανδημίας, θέματα πολιτικής της Υγείας (είναι δικηγόρος ποινικού και ιατρικού δικαίου και χρημάτισε σύμβουλος στο υπουργείο Υγείας το 2012-14).

Η τοποθέτησή του ως αναπληρωτή κοινοβουλευτικού εκπροσώπου έχει τη σφραγίδα του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος εκτιμά την κοινοβουλευτική παρουσία και αποτελεσματικότατα του Θάνου Πλεύρη, αλλά για κάποιους επιβεβαιώνει και την πρόθεση του Μεγάρου Μαξίμου να ανέβουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης με τα κόμματα της Αριστερός, για τα οποία ο Πλεύρης αποτελεί «κόκκινο πανί».

του Λάμπρου Σταυρόπουλου από Τα Νέα

Σχετικα Αρθρα

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της Δέχομαι Περισσότερα