Τον έλεγχο της γνωστής βρετανικής εφημερίδας Telegraph, αλλά και του περιοδικού Spectator, ενδέχεται να αναλάβει, όπως δήλωσε κιόλας, το επενδυτικό ταμείο RedBird IMI, το οποίο ενισχύεται οικονομικά από το Άμπου Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων

Το fund συμφώνησε να χορηγήσει δάνεια για την αποπληρωμή των χρεών των προηγούμενων ιδιοκτητών, της οικογένειας Μπάρκλεϊ. Κοινοπραξία μεταξύ της αμερικανικής εταιρείας RedBird Capital και της International Media Investments του Αμπού Ντάμπι θα χορηγήσει στην επιχειρηματική οικογένεια τα δάνεια που θα επιτρέψουν την εξόφληση των χρεών ύψους 1,16 δισ. λιρών προς τον τραπεζικό όμιλο Lloyds ώστε να πάρουν πίσω τις εκδόσεις.

Ξένη επιρροή φοβούνται οι Βρετανοί συντηρητικοί βουλευτές 

Την περασμένη εβδομάδα, αναφέρει ο Guardian, προέκυψε ότι η οικογένεια σκόπευε να αποπληρώσει πλήρως τα χρέη της με χρηματοδότηση από το Άμπου Ντάμπι. Ωστόσο, το Σαββατοκύριακο βουλευτές των Συντηρητικών εξέφρασαν ανησυχίες για τον κίνδυνο ξένης επιρροής, ζητώντας από την κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει τους νόμους περί εθνικής ασφάλειας για να διερευνήσει πιθανούς κινδύνους γύρω από την προσφορά.

Η RedBird IMI δήλωσε τη Δευτέρα ότι «είχε καταλήξει σε συμφωνία για την παροχή πακέτου δανείων στην οικογένεια ώστε τα έντυπα να βγουν από την αναγκαστική διαχείριση». Στη συνέχεια η RedBird θα έχει τη δυνατότητα να μετατρέψει το δάνειο σε μετοχές, επιλογή που προτίθεται να ασκήσει. «Οποιαδήποτε μεταβίβαση της ιδιοκτησίας θα υπόκειται σε ρυθμιστικό έλεγχο. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε πλήρως με την κυβέρνηση και τη ρυθμιστική αρχή», ανέφερε.

Ο πρώην πρόεδρος του CNN και ο Άραβας ιδιοκτήτης της Μάντσεστερ Σίτι

Η RedBird διοικείται από τον Τζεφ Ζούκερ, ένα από τα πιο γνωστά στελέχη των μέσων ενημέρωσης στον κόσμο, πρόεδρος του CNN για εννέα χρόνια, ως πέρυσι.

Τέλος, όπως σημειώνει ο Guardian, o σεΐχης Μανσούρ μπιν Ζαγέντ αλ Ναχιάν, αναπληρωτής πρωθυπουργός των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και ιδιοκτήτης της Μάντσεστερ Σίτι, φέρεται να εμπλέκεται άμεσα στη χρηματοδότηση της συμφωνίας.