Αυτή την εβδομάδα η κυβέρνηση θα ανακοινώσει νέα μέτρα κατά της ακρίβειας και στήριξης των πιο ευάλωτων νοικοκυριών, αλλά είναι γεγονός πως το μέγεθος των ανατιμήσεων ξεπερνά τις αντοχές οποιασδήποτε ευρωπαϊκής οικονομίας και πως μόνο η Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά, μπορεί να περιορίσει ικανοποιητικά τα φαινόμενα ανατιμήσεων.

Στο άτυπο συμβούλιο κορυφής της προηγούμενης εβδομάδας τα κρατή – μελή αποφάσισαν να καθορίσουν την πολιτική τους για το ενεργειακό ζήτημα. Καταρχάς, συμφώνησαν στην ανάγκη της απεξάρτησης το συντομότερο δυνατό από το ρώσικο φυσικό αέριο, πετρέλαιο και γενικά από τα ορυκτά καύσιμα. Φυσικά αυτό δεν μπορεί να συμβεί άμεσα αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναλλακτικές πηγές ενέργειας όπως η χρήση υγροποιημένου φυσικού αερίου, εκτός Ρωσίας.

Παράλληλα, αποφασίστηκε να επισπευστεί η ανάπτυξη των ΑΠΕ, ενώ ζητήθηκε από την Επιτροπή να υποβάλει σχέδιο για την ασφάλεια του εφοδιασμού των κρατών για την επόμενη περίοδο και ταυτόχρονα να εξετάσει λύσεις για την τρέχουσα κατάσταση με την επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου. Με την υιοθέτηση της τελευταίας πρότασης οι χώρες της ΕΕ ενστερνίζονται τον πυρήνα των προτάσεων που ήδη έχει καταθέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μπροστά σε αυτή τη διαδικασία που εξελίσσεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι πρέπει να επιστρατεύσουμε τον λιγνίτη και να μειώσουμε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης για να αντιμετωπίσουμε την αύξηση των τιμών. Η προσέγγιση αυτή είναι εντελώς απλοϊκή και δεν αναγνωρίζει την πραγματικότητα.

Σε ότι αφορά το λιγνίτη, η αλήθεια είναι πως έχουν κλείσει μόνο όσα εργοστάσια είχαν συμπληρώσει τον προβλεπόμενο χρόνο ζωής και πως ο λιγνίτης εξακολουθεί να είναι ένα κοστοβότο καύσιμο. Δεν θα είχαμε φθηνότερους λογαριασμούς με τον λιγνίτη και για αυτό το λόγο μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για λίγες μέρες τον χρόνο και ιδιαίτερα εκείνες τις μέρες που για διάφορους λόγους δεν μπορούν να
αποδώσουν οι ΑΠΕ.

Ο ΕΦΚ στα καύσιμα αποτελεί μεγάλο μέρος των δημοσίων εσόδων. Όσοι υποστηρίζουν πως πρέπει να μειωθεί, χωρίς να προτείνουν πόσο να μειωθεί, θα πρέπει να υποδείξουν απο που θα αναπληρωθούν τα έσοδα. Οι υποσχέσεις χωρίς αντίκρυσμα και οι προτάσεις χωρίς ουσία, δεν έχουν κανένα νόημα και δεν τις ακούν οι πολίτες.

Η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη. Λαμβάνει όσα μέτρα μπορεί, εντός των δημοσιονομικών πλαισίων. Καμία κυβέρνηση στον κόσμο δεν μπορεί να απορροφήσει το σύνολο των αυξήσεων. Μπορεί όμως με στοχευμένες κινήσεις να ανακουφίσει τους ευάλωτους και να συνεχίσει τις πολιτικές που δημιουργούν θέσεις εργασίας, ενίσχυσης του εισοδήματος και ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας. Τότε υπάρχουν ουσιαστικά και μόνιμα οφέλη για όλους!

* Ο Τάσος Γαϊτάνης είναι Εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ