Το γάντι στην αντιπολίτευση για να περιοριστεί η πόλωση της πολιτικής σκηνής ρίχνει, μέσω της συνέντευξης που μας παραχώρησε ο Τάσος Χατζηβασιλείου. Ο βουλευτής Σερρών της Νέας Δημοκρατίας υποστηρίζει ότι γίνεται από την Τουρκία εργαλειοποίηση ακόμα και του μεταναστευτικού.

 

Στη Βίκυ Πολύζου

 

Μέχρι πού μπορούν να φτάσουν οι προκλήσεις των Τούρκων;

Εκτιμώ ότι η κατάσταση δεν θα αλλάξει ιδιαίτερα μέχρι τις τουρκικές εθνικές εκλογές, οι οποίες είναι προγραμματισμένες για το 2023. Η Τουρκία μάλλον θα συνεχίσει τις προκλήσεις, παρά το γεγονός ότι λαμβάνει τα μηνύματα που εκπέμπονται τόσο από την Ελλάδα όσο και από τους εταίρους μας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ. Εμείς ξεκαθαρίζουμε ότι δεν ανεχόμαστε παιχνίδια με την κυριαρχία μας και οι εταίροι μας καθιστούν σαφές στην Αγκυρα ότι η περιοχή δεν «σηκώνει» νέες εστίες έντασης. Ειδικά μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τα περιθώρια ανοχής απέναντι στην παραβατικότητα έχουν περιοριστεί. Κι αυτό η Τουρκία το αντιλαμβάνεται.

 

Η επέκταση του φράχτη στον Εβρο μπορεί να λύσει το πρόβλημα στα χερσαία σύνορα;

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται και στον Εβρο και στα θαλάσσια σύνορα αυξανόμενη πίεση με παράνομες μεταναστευτικές ροές. Το πρόσφατο περιστατικό με τους 38 ανθρώπους που μεταφέρθηκαν στον Εβρο από την τουρκική στρατοχωροφυλακή επιβεβαιώνει ότι η Τουρκία εργαλειοποιεί τους απελπισμένους πρόσφυγες και μετανάστες για να προκαλέσει αστάθεια στην Ελλάδα. Ομως δεν θα το πετύχει. Η απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την επέκταση του φράχτη στον Εβρο στέλνει διπλό μήνυμα: αποθαρρύνει ακόμη περισσότερο εκείνους που θέλουν παράνομα να περάσουν στην Ελλάδα και καθιστά ξεκάθαρη στην Τουρκία την αποφασιστικότητά μας να μη δεχθούμε παιχνίδια σε βάρος μας. Σήμερα στον Εβρο υπάρχει φράχτης μήκους 37,5 χιλιομέτρων, από τα οποία τα 25 κατασκευάστηκαν σε χρόνο ρεκόρ, μετά τα επεισόδια του 2020. Στη διάρκεια διακυβέρνησης από τη ΝΔ, η χώρα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι. Εφαρμόζουμε δίκαιη μεταναστευτική πολιτική, με αίσθημα ανθρωπιάς και ευθύνης, όμως δεν επιτρέπουμε στην Τουρκία να εργαλειοποιεί τον ανθρώπινο πόνο.

 

Τα νησιά πώς μπορούν να ελεγχθούν; Πρόσφατα έφτασε βάρκα μέχρι και στα Κύθηρα…

Από το 2019, οι συνολικές ροές έχουν μειωθεί σημαντικά χάρη στον κυβερνητικό σχεδιασμό και στην αυξημένη θαλάσσια επιτήρηση γύρω από τα νησιά μας. Φέτος, όμως, οι μεταναστευτικές ροές έχουν αυξηθεί. Υπολογίζεται ότι το Λιμενικό Σώμα έχει αποτρέψει περίπου 15.000 παράνομες εισόδους μεταναστών. Και είναι άδικη η κριτική που ασκείται στα στελέχη του από μερίδα της αντιπολίτευσης. Οι αξιωματικοί μας επιχειρούν με αποφασιστικότητα, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και με προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Το Λιμενικό έχει ενισχυθεί με σύγχρονο εξοπλισμό και πλωτά μέσα και μέχρι σήμερα έχει σώσει στη θάλασσα δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους. Η ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας κάνει εξαιρετική δουλειά.

 

Η κυβέρνηση προχώρησε σε αλλαγές στην ΕΥΠ και στον τρόπο λειτουργίας της, αλλά η αντιπολίτευση αντιδρά. Γιατί;

Η κυβέρνηση επιθυμεί την ενίσχυση της διαφάνειας και της λογοδοσίας στη δράση των μυστικών υπηρεσιών μας χωρίς να παρεμποδίζεται η εθνική αποστολή τους. Στην κατεύθυνση αυτήν, η πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη για δομικές αλλαγές στην ΕΥΠ, μετά το μη αποδεκτό γεγονός με την υπόθεση της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη, ήταν αναγκαία. Θέλω να υπογραμμίσω ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να λάβει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για την ορθή λειτουργία της ΕΥΠ και διαφωνεί κάθετα με τις απόψεις της αντιπολίτευσης περί κατάργησής της. Η ΕΥΠ διαδραματίζει σημαντικό εθνικό ρόλο, ιδιαίτερα στις δύσκολες εποχές που διανύουμε, και είναι επικίνδυνη κάθε προσπάθεια υπονόμευσής της. Η αντιπολίτευση επιλέγει τον δρόμο της πόλωσης και, λόγω της έλλειψης εναλλακτικών πολιτικών προτάσεων, προσπαθεί να αναγάγει ένα ατυχές περιστατικό σε πρόβλημα λειτουργίας της δημοκρατίας. Η κυβέρνηση από την αρχή παραδέχθηκε την αστοχία και ξεκίνησε η διαδικασία διαλεύκανσης της υπόθεσης.

 

Θα συνεχιστεί η πόλωση;

Το ερώτημα αν θα συνεχιστεί η πόλωση πρέπει να απευθυνθεί στην αντιπολίτευση. Εκείνη καλείται να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να αντιληφθεί την ευθύνη που της αναλογεί, ειδικά τώρα που οι προκλήσεις είναι πολλές. Από τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση μέχρι τις τουρκικές προκλήσεις και την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, υπάρχουν σοβαρά ζητήματα που απαιτούν λεπτούς χειρισμούς και πολιτική σταθερότητα. Ευτυχώς στο τιμόνι υπάρχει μια στιβαρή κυβέρνηση που έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής και κυρίως της κοινωνίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι υπεύθυνος ηγέτης και θα κάνει όσα χρειάζονται προκειμένου η χώρα να οδηγηθεί ομαλά στις εκλογές το 2023.

 

Πώς κρίνετε τα νέα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων;

Ο χειμώνας που έρχεται θα έχει δυσκολίες για όλη την Ευρώπη. Μόνο για τον Σεπτέμβριο θα διατεθούν 1,9 δισ. ευρώ για να επιδοτηθούν οι λογαριασμοί ρεύματος σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Η κυβέρνηση θα συνεχίζει να στηρίζει την κοινωνία όσο διαρκεί η πρωτοφανής κρίση που ζούμε. Να σημειωθεί ότι τα μέτρα στήριξης έρχονται και ως επακόλουθο της αποτελεσματικής πολιτικής της κυβέρνησης. Η έξοδος της χώρας από την ενισχυμένη εποπτεία, η εκπληκτική άνοδος του τουρισμού και η υπέρβαση των δημοσίων εσόδων δημιουργούν δημοσιονομικό χώρο. Αυτές οι εξελίξεις δίνουν ώθηση στην αναπτυξιακή προοπτική προς όφελος όλων των Ελλήνων.