«Η κυβέρνηση καταδικάζει απερίφραστα την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς σε βάρος του Ισραήλ» τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ ο διεθνολόγος και βουλευτής της ΝΔ, Τάσος Χατζηβασιλείου, αναφορικά με τη θέση που παίρνει η ελληνική κυβέρνηση έναντι των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή.
«Δεν υπάρχει καμία απολύτως δικαιολογία για τρομοκρατία και για βίαιες επιθέσεις. Εμείς λοιπόν τι λέμε; Ότι σεβόμαστε την αξίωση των Παλαιστινίων για τη δημιουργία ενός κράτους στα ιστορικά όρια του 1967 αλλά ταυτόχρονα αναγνωρίζουμε το δικαίωμα στο Ισραήλ να επιβιώνει στην περιοχή με ασφάλεια και να προστατεύει τους πολίτες του» τόνισε ο κ. Χατζηβασιλείου, προσθέτοντας πως «το Ισραήλ έχει κάθε δικαίωμα αυτοάμυνας και ειδικά απέναντι σε αυτή τη δολοφονική επίθεση της Χαμάς το Ισραήλ ορθώς αντιδρά και έτσι πρέπει να κάνει για να προστατεύσει ανθρώπινες ζωές και κυρίως άμαχο πληθυσμό».
Επιπλέον σημείωσε πως από αυτή την κρίση στη Μέση Ανατολή «κερδίζουν οι οπαδοί της βίας, κερδίζουν οι ακραίοι, εκείνοι οι οποίοι δεν θέλουν συνεννόηση ανάμεσα στο Ισραήλ και τον αραβικό κόσμο. Και αυτό πραγματικά είναι θλιβερό και με ευθύνη της Χαμάς».
Ερωτηθείς για τη στάση του Ερντογάν σημείωσε πως «κατά την ομιλία του στο συνέδριο του AKP δεν τοποθετήθηκε ευκρινώς απέναντι στο ζήτημα αυτό και κράτησε ίσες αποστάσεις και ζήτησε γενικώς και αορίστως αυτοσυγκράτηση από όλους» και αναρωτήθηκε «γιατί η Τουρκία δεν παίρνει ξεκάθαρη θέση;». Τόνισε δε πως «πρώτα απ όλα σας θυμίζω ότι ο κύριος Ερντογάν διεκδικεί το ρόλο του ηγέτη του σουνιτικού Ισλάμ. Η Χαμάς είναι μια κατ εξοχήν σουνιτική οργάνωση. Άρα είναι πάρα πολύ δύσκολο να ακούσετε από χείλη Τούρκου πολιτικού να καταδικάζει αυτές τις βαρβαρότητες της Χαμάς, μια και κινούνται εν πάση περιπτώσει στην ίδια θρησκευτική πλευρά» ξεκαθαρίζοντας πως δεν θεωρεί πως ταυτίζεται η Τουρκία με τη Χαμάς υπογραμμίζοντας όμως ότι είναι ο συνεκτικός κόσμος και εκεί υπάρχουν κάποιες ισορροπίες».
Ο δεύτερος λόγος σύμφωνα με τον κ. Χατζηβασιλείου είναι πως «δύσκολα η Τουρκία θα καταδίκαζε τη Χαμάς αφού κάθε μέρα στα τζαμιά, μετά από την προσευχή, εκατοντάδες Τούρκοι πολίτες σε όλη τη τουρκική επικράτεια πραγματοποιούν διαδηλώσεις κατά του Ισραήλ. Άρα λοιπόν, αντιλαμβάνεστε πόσο δύσκολο είναι για την Τουρκία να πάρει ξεκάθαρη θέση και να καταδικάσει αυτές τις φρικαλεότητες που δημιουργεί η Χαμάς».
Απαντώντας για την επόμενη μέρα και ποια θα είναι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης όταν το Ισραήλ ξεκινήσει και την χερσαία επίθεση ο κ. Χατζηβασιλείου σημείωσε πως «η κυβέρνηση έχει μια πολύ σοβαρή και ψύχραιμη στάση στις κρίσεις αυτές, μια και είμαστε ένας πραγματικός πόλος σταθερότητας και ένας φάρος δημοκρατίας» προσθέτοντας πως «ειδικά με αυτά που βλέπετε γύρω μας. η σταθερότητα της Ελλάδας εκτιμάτε έτι περαιτέρω, όχι μόνο εντός χώρας αλλά και εκτός».
Το δικαίωμα στην αυτοάμυνα
Απαντώντας στο ερώτημα υπογράμμισε ξανά την άποψή του πως «το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα» συμπληρώνοντας πως «αυτό που ξεκίνησε η Χαμάς δεν μπορεί να μείνει αναπάντητο. Και ποιο είναι το πρόβλημα; Δεν θέλει η Χαμάς να βλέπει αραβικά κράτη να προσεγγίζουν το Ισραήλ. Σας θυμίζω ότι οι συμφωνίες του Αβραάμ, οι οποίες υπεγράφησαν μεταξύ Ισραήλ, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Μπαχρέιν κλπ, ενόχλησαν τα ακραία στοιχεία στον αραβικό κόσμο, διότι δεν θέλαμε να δούμε έτσι μια διαδικασία προσέγγισης. Τώρα λοιπόν, τι ενοχλεί τη Χαμάς; Η προσπάθεια να βρεθεί κοινός τόπος ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία. Γι αυτό λοιπόν, βλέπετε ότι ξεκίνησαν αυτή την επίθεση ούτως ώστε να δυναμιτίσουν κάθε προσπάθεια επαναπροσέγγισης και ηρεμίας στην περιοχή. Όμως το Ισραήλ έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα και ειδικά οι φωτογραφίες που είδαμε και τα πλάνα από το μουσικό φεστιβάλ, όπου μικρά παιδιά ξαφνικά σκοτώνονταν επειδή πήγαν σε μια μουσική συναυλία αντιλαμβάνεστε ότι καταδικάζεται απερίφραστα από κάθε δημοκράτη».
Τέλος ερωτηθείς για τη διένεξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το αν πρέπει να συνεχιστεί η ανθρωπιστική βοήθεια προς την Παλαιστίνη ή όχι σημείωσε πως «αυτό είναι ένα πολύ σύνθετο ζήτημα για να μπορέσει να αποσαφηνιστεί τόσο απλά» μένοντας μόνο στο γεγονός πως «εμείς ως χώρα πάντοτε στηρίζουμε τις ανθρωπιστικές βοήθειες και τις ανθρωπιστικές αποστολές, διότι δεν πιστεύουμε ότι πρέπει να σταματήσουν. Σε κάθε περίπτωση όμως, εδώ έχουμε μια ξεχωριστή ιστορία. Αυτό το οποίο συμβαίνει στο Ισραήλ σήμερα είναι άνευ προηγουμένου και επιτρέψτε μου να σας πω ότι αν και Χεσμπολάχ από την πλευρά του Λιβάνου μιλάω για τη σιιτική οργάνωση που αναφέρεται στο Ιράν ουσιαστικά αποφάσισε να εμπλακεί ενεργά στη διαμάχη αυτή πολύ φοβάμαι ότι θα ανοίξει η πόρτα του φρενοκομείου. Και αυτοί οι οποίοι ενορχηστρώνουν αυτές τις επιθέσεις σήμερα από τον αραβικό κόσμο, στην ουσία κάνουν ζημιά στους Παλαιστινίους διότι υποβαθμίζουν τα αιτήματά τους, φέρνουν το Ισραήλ πιο κοντά σε χώρες που παραδοσιακά ήταν κοντά στην Παλαιστίνη και σε κάθε περίπτωση υποβαθμίζουν το παραδοσιακό παλαιστινιακό αίτημα. Με λίγα λόγια αυτό το οποίο κάνουν σήμερα οι ακραίοι Παλαιστίνιοι και οι πατριωτικές οργανώσεις, δυστυχώς δεν εξυπηρετεί τον στόχο των Παλαιστινίων για δημιουργία κράτους».
Κλείνοντας ανέφερε πως «θεωρώ ότι σίγουρα θα ξεκινήσει ένα νέο κύμα προσφύγων μετά την κατάσταση στη Γάζα. Βλέπετε άλλωστε ότι το σφυροκόπημα θα είναι ανελέητα και πολύ σύντομα θα έχουμε και από εκεί νέα καραβάνια προσφύγων. Εμείς λοιπόν, επιμένουμε να εφαρμόζουμε μια αυστηρή και δίκαιη πολιτική στο μεταναστευτικό, πιστεύοντας ότι μια νέα συνεννόηση με την Τουρκία είναι αναγκαία. Η Τουρκία δεν μπορεί να συνεχίσει να κινείται με δύο μέτρα και δύο σταθμά και να κλείνει το μάτι σε λαθροδιακινητές και να επιτρέπει χιλιάδες παράνομους μετανάστες να περνούν την επικράτεια της, να φτάνουν στα ελληνικά νησιά. Τώρα όποιος πιστεύει το αντίθετο, πολύ απλά κοροϊδεύει τον εαυτό του. Εμείς λοιπόν ζητάμε από την Τουρκία να μπορέσουμε να συνεννοηθούμε στο κομμάτι αυτό να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν και κυρίως μία επικαιροποίηση της συμφωνίας Ευρώπης – Τουρκίας θα μπορούσε να συνεισφέρει προς την κατεύθυνση αυτή.