Οι θηριωδίες των τρομοκρατών της Χαμάς, κατά την επίθεση που εξαπέλυσαν το Σάββατο στο Ισραήλ, αποτυπώνονται σε ένα ανατριχιαστικό βίντεο με την απαγωγή νεαρής Ισραηλινής μητέρας με τα δυο μωρά της, που κάνει τον γύρο του κόσμου.

Οι τρομοκράτες τους σέρνουν έξω από το σπίτι τους, ενώ η γυναίκα ουρλιάζει. Στο βίντεο δεν φαίνεται πουθενά ο σύζυγός της, ωστόσο έκτοτε και οι τέσσερις αγνοούνται, χωρίς κανείς να ξέρει τι τους έχει συμβεί. Αγνοούνται επίσης οι γονείς της 30χρονης μητέρας για τους οποίους εκφράζονται φόβοι επίσης ότι έχουν απαχθεί.

Το βίντεο που κυκλοφορεί απεικονίζει την μητέρα να κρατάει τα δύο παιδιά της, καθώς τα απαγάγουν ενώ ακούγονται φωνές κάποιων -προφανώς γειτόνων- να φωνάζουν: «Έχει ένα μωρό». Τα πλάνα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που δείχνουν τη Σίρι να κλαίει με λυγμούς έχουν προκαλέσει αγωνία στην εβραϊκή κοινότητα παγκοσμίως.

Η φωτογραφία που απεικονίζει την έκφραση τρόμου της μητέρας και οι εικόνες των αθώων γιων της σε πιο ευτυχισμένες στιγμές χρησιμοποιήθηκαν από διαδηλωτές σε όλο τον κόσμο για να απεικονίσουν τον τρόμο που προκαλεί η Χαμάς στο Ισραήλ.

Η 30χρονη Shiri Silberman-Bibas κρυβόταν σε ένα ασφαλές δωμάτιο μαζί με τον σύζυγό της Yarden, τον εννέα μηνών Kfir και τον τρίχρονο Ariel στο σπίτι τους, κοντά στα σύνορα με τη Γάζα, όταν το Σάββατο οι μαχητές της Χαμάς εισέβαλαν στο Ισραήλ. Οπλισμένος μόνο με ένα μικρό πιστόλι, ο σύζυγος της νεαρής γυναίκας ήλπιζε να υπερασπιστεί την οικογένειά του και το σπίτι τους στο Κιμπούτςς Nir Oz καθώς τα χωριά στη γύρω περιοχή δέχονταν επιδρομές από τους τρομοκράτες. Ο νεαρός πατέρας πρόλαβε και έστειλε στους συγγενείς του μήνυμα, γράφοντας «σας αγαπώ όλους», καθώς βρίσκονταν σε καταφύγιο, ενώ οι μαχητές πυροβολούσαν με ημιαυτόματα όπλα έξω από το παράθυρό τους. Μισή ώρα αργότερα, έγραψε ένα νέο μήνυμα: «Μπαίνουν μέσα». Μετά η επικοινωνία κόπηκε...

Σύμβολο η μητέρα

Ισραηλινοί σε μια αγρυπνία έξω από την Downing Street στο Λονδίνο κρατούσαν φωτογραφίες της μητέρας και των αγοριών της που είχαν απαχθεί, με ένα πλακάτ να γράφει: «Αφήστε τα παιδιά να φύγουν».

Η αγνοούμενη γιαγιά των δύο παιδιών είναι νηπιαγωγός, πάσχει από τη νόσο του Πάρκινσον και λέγεται ότι χρειάζεται οπωσδήποτε τα φάρμακά της.

Συντετριμμένοι συγγενείς μίλησαν για τη φρίκη που ένιωσαν βλέποντας τα πλάνα αυτά, με τον ξάδελφο της 30χρονης μητέρας να λέει στο Sky News ότι η εξαφάνισή της, τον έκανε να «θέλει να πάει να πολεμήσει».

«Την πρώτη φορά που είδα τις εικόνες δεν μπορούσα να το πιστέψω'» είπε. «Δεν μπορούσα να κατανοήσω αυτό που είδα, μετά κοίταξα μια άλλη φωτογραφία και ήταν πολύ ξεκάθαρο ότι αυτή είναι η ξαδέλφη μου η Σίρι και τα δύο μικρά παιδιά της». «Ο φόβος μου είναι ότι τους χώρισαν, τους σκότωσαν, ότι είναι τραυματισμένοι, ότι δεν θα τους ξαναδούμε, ότι δεν θα πάρουμε ούτε μια πληροφορία για εκείνους και θα μείνουμε για πάντα με αυτό το κενό».

Η ανιψιά της Shiri Yifat Zailer, η οποία μίλησε στους New York Times, δήλωσε ότι δεν θα ησυχάσει μέχρι να επιστρέψουν οι συγγενείς της. «Ελπίζω μόνο ότι είναι ζωντανοί και ότι είναι μαζί. Και τους θέλω στο σπίτι, μαζί μου, για να μπορέσω να τους αγκαλιάσω σφιχτά ξανά», είπε. «Νιώθουμε ότι οι υπεύθυνοι δεν ξέρουν τι να κάνουν, διότι αυτή είναι μια κατάσταση στην οποία δεν έχουμε βρεθεί ποτέ στο παρελθόν. Αυτό είναι το συναίσθημα στο Ισραήλ», πρόσθεσε. «Είναι μια καταστροφή».

Σοκαριστικές ιστορίες

Η οικογένεια αυτή δεν είναι η μόνη που απήχθη από το Νιρ Οζ. Οι ιστορίες σοκάρουν. Ο Γιόνι Ασερ, πατέρας δύο παιδιών κατήγγειλε ότι έλαβε ένα τηλεφώνημα από την πανικόβλητη σύζυγό του που έλεγε ότι τρομοκράτες είχαν εισβάλει στο σπίτι. Η 34 ετών Ντόρον Κατζ επισκεπτόταν τη μητέρα της στον οικισμό μαζί με τις δύο κόρες της, ηλικίας δύο και τεσσάρων ετών, όταν επιτέθηκε η Χαμάς.

Ο σύζυγός της, ενώ είχε χάσει κάθε επαφή μαζί της, είδε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα βίντεο που έδειχνε τρομοκράτες της Χαμάς να φορτώνουν την σύζυγό του με τα δυο παιδιά τους σε μια καρότσα αυτοκινήτου. «Σίγουρα αναγνώρισα τη γυναίκα μου, τις δύο κόρες μου και την πεθερά μου πάνω σε κάποια καρότσα και γύρω τους τρομοκράτες της Χαμάς», είπε. Μπόρεσε να εντοπίσει το κινητό τηλέφωνο της γυναίκας του και είδε ότι το στίγμα του ήταν στο Χαν Γιουνίς, μια πόλη στη νότια Λωρίδα της Γάζας. «Τα δύο κοριτσάκια μου, είναι μωρά, δεν είναι καν πέντε και τριών ετών. Δεν ξέρω με ποιους όρους είναι αιχμάλωτες. Δεν ξέρω τι τους συνέβη». Ο Ασερ έχει απευθύνει απευθείας έκκληση στη Χαμάς να μην πειράξει την οικογένειά του και έχει προσφερθεί ακόμη και να ανταλλάξει τον εαυτό του για την ασφαλή επιστροφή τους.

Μια άλλη νεαρή οικογένεια από το ίδιο χωριό κοντά στα σύνορα του Ισραήλ με τη Γάζα πιστεύεται ότι δολοφονήθηκαν όλοι από τους τρομοκράτες. Η Ταμάρ και ο Γιόναταν Κέντεμ, μαζί με τα τρία τους παιδιά Σαχάρ, Αρμπέλ και Ομέρ φέρονται να σκοτώθηκαν από τη Χαμάς στο κιμπούτς Νιζ Ορ.

Ο επίσημος λογαριασμός Χ του Ισραήλ δημοσίευσε για το θάνατό τους: «Η Ταμάρ, ο Γιόναταν και τα παιδιά τους Σαχάρ, Αρμπέλ, Ομέρ. Μια ολόκληρη οικογένεια εξοντώθηκε από τους τρομοκράτες της Χαμάς. Δεν υπάρχουν λόγια. Είθε η μνήμη τους να είναι ευλογία».

Αρκετοί καταδίκασαν τη δολοφονία της οικογένειας, συμπεριλαμβανομένου του πρώην πρωθυπουργού του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ ο οποίος έγραψε στο Χ: «Μια ολόκληρη οικογένεια δολοφονήθηκε εν ψυχρώ.Κοιτάξτε τα χαρούμενα πρόσωπά τους. Την αγάπη τους. Όλοι τους δολοφονήθηκαν από Παλαιστίνιους τρομοκράτες στο κιμπούτς Νιρ Οζ. Μόνο και μόνο επειδή είναι Εβραίοι».