Ο υπουργός Ανάπτυξης περιγράφει τις παρεμβάσεις για την ακρίβεια, με ορίζοντα επανεξέτασης τον Μάιο.
Την άμεση αντίδραση της κυβέρνησης απέναντι στις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης υπογράμμισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100.3, τονίζοντας ότι έχουν ήδη ληφθεί σημαντικά μέτρα στήριξης για νοικοκυριά και αγορά.
Όπως ανέφερε, «η κυβέρνηση αντέδρασε άμεσα με σειρά από πολύ σημαντικά μέτρα», δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην παρέμβαση για τη μείωση της τιμής του diesel, την οποία χαρακτήρισε ως την πιο κρίσιμη.
Ο υπουργός εξήγησε ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν αφορούν αρχικά το δίμηνο Απριλίου – Μαΐου, επισημαίνοντας ότι στη συνέχεια θα υπάρξει επανεκτίμηση της κατάστασης, ανάλογα με την πορεία της κρίσης.
Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι ήδη εφαρμόζονται παρεμβάσεις πριν τις πρόσφατες ανακοινώσεις, όπως:
- Πλαφόν στο περιθώριο κέρδους στα καύσιμα
- Αντίστοιχο πλαφόν σε 63 κατηγορίες βασικών προϊόντων διατροφής και διαβίωσης
Το συγκεκριμένο μέτρο, όπως είπε, θα ισχύσει τουλάχιστον έως τις 30 Ιουνίου, με δυνατότητα επανεξέτασης.
Ο κ. Θεοδωρικάκος χαρακτήρισε τη συγκυρία ως τη δυσκολότερη που έχει αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, σημειώνοντας: «Η περιοχή του Ιράν και της Μέσης Ανατολής παράγει το 25% έως 30% της παγκόσμιας κατανάλωσης πετρελαίου και φυσικού αερίου».
Όπως τόνισε, η κρίση επηρεάζει συνολικά την εφοδιαστική αλυσίδα και το κόστος σε όλους τους τομείς της οικονομίας.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο νέας ενίσχυσης τύπου Market Pass, ο υπουργός κράτησε επιφυλακτική στάση, δηλώνοντας: «Θα περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα».