Ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών και μεγαλύτερη συνεργασία των αρμόδιων φορέων για να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια προανήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος επισήμανε ότι οι έλεγχοι πρέπει να αυξηθούν και να ενταθούν.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο υπουργός Ανάπτυξης είπε ότι «δουλειά μας είναι να διασφαλίζουμε μέσα από αυστηρούς ελέγχους τον κανονικό ανταγωνισμό, την κανονική λειτουργία της αγοράς. Έλεγχοι γίνονται, αλλά πρέπει να αυξηθούν και να ενταθούν αριθμητικά, αλλά να γίνουν και πιο ποιοτικοί και ουσιαστικοί. Επιστρατεύουμε 30 νέα στελέχη στην ΔΙΜΕΑ και θα υπάρξει συνεργασία με άλλους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους. Θα στηρίξουμε, όσο μπορούμε και την Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία ειναι ανεξάρτητη αρχή, να κάνει άριστα την δουλειά της, θα ενισχυθεί και ο Συνήγορος του Καταναλωτή». 

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος επισήμανε ότι «η αντιμετώπιση της ακρίβειας απαιτεί συνεργασία και συνένωση των κρατικών φορέων και των ανεξάρτητων αρχών. Θα κάνουμε ότι περνάει απο το χέρι μας και να μην υπάρχουν ή να περιοριστούν δραστικά τα φαινόμενα κερδοσκοπίας στην αγορά. Το κέρδος ειναι απαραίτητο στην επιχειρηματική δραστηριότητα, η αισχροκέρδεια όμως δεν είναι αποδεκτή». 

«Ενισχύουμε τον ρόλο του πολίτη» 

«Παράλληλα ενισχύουμε και τον ρόλο του πολίτη. Στο εργαλείο που έχουμε, το e-katanalotis έχει συγκρίσεις για 3000 προϊόντα και ο καταναλωτής έχει την ευχέρεια να κάνει σύγκριση τιμών και να βρει τις καλύτερες τιμές. Το "Καλάθι του Νοικοκυριού" θα συνεχίσει να υπάρχει τουλάχιστον μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου. Χθες με τον πρωθυπουργό πήραμε την αποφαση το σύνολο των μέτρων που είχαν ληφθεί για την αντιμετώπιση της ακρίβειας θα παραταθούν μέχρι το τέλος του χρόνου. Με νομοθετική ρύθμιση την επόμενη εβδομάδα, όλα τα μέτρα θα παραταθούν μέχρι 31 Δεκεμβρίου»

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος είπε επίσης ότι «υπάρχει πλαφόν στο περιθώριο κέρδους , που αντιστοιχεί στις 31 Δεκεμβρίου 2021, πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Είναι βαρύ μέτρο για την αγορά, να τους πεις ότι θα συνεχίσεις να δουλεύεις με ορισμένο κέρδος. Το μέτρο θα συνεχιστεί και η ΔΙΜΕΑ θα εντείνει τους ελέγχους. Άλλο σκληρό μέτρο είναι ότι σε προϊόν που υπάρχει ανατίμηση, δεν μπορούν τα σούπερ μάρκετ να κάνουν προσφορές σε αυτά για ένα τρίμηνο. Το σύνολο των μέτρων που είχαν ληφθεί, συνεχίζουν να εφαρμόζονται».

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι τις επόμενες ημέρες θα έχει συναντήσεις με τους εκπροσώπους του καταναλωτικού κινήματος για να ακούσει τις προτάσεις τους. Θα συναντηθεί επίσης με εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου. «Είναι βασικό και το κομμάτι της υγιούς επιχειρηματκότητας, που έχει δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους. Θέλουμε να τους στηρίξουμε, αλλά τηρώντας την νομιμότητα. Θα τους το ζητήσω και θεσμικά, να βάλουν κι εκείνοι αυτήν την περίοδο, ακόμη περισσότερο πλάτη, στην στήριξη της κοινωνίας. Αναφέρομαι και στον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Τροφίμων και στις αλυσίδες των σούπερ μάρκετ. Θέλουμε να τους στηρίξουμε, αλλά θέλουμε κι εκείνοι να βοηθήσουν πολύ περισσότερο. Το πως θα γίνει αυτό θα το δούμε». 

«Η μείωση του ΦΠΑ στην Ισπανία έφερε μεγαλύτερη άνοδο τιμών»

«Παρατηρώντας τι γίνεται στην Ισπανία, από τότε που ξεκίνησε η μείωση του ΦΠΑ, εκείνοι έχουν μεγαλύτερη άνοδο τιμών, αυτό δείχνει η σύγκριση, τί να κάνουμε; Ας λύσουμε τα δικά μας προβλήματα...», είπε ο Τάκης Θεοδωρικάκος, απαντώντας στην επιμονή της αντιπολίτευσης για μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη τροφίμων, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να παρθεί δοκιμαστικά ένα τέτοιο μέτρο.

Ερωτηθείς για την τακτική των πολυεθνικών εταιρειών να έχουν διαφορετικές τιμές σε ίδια αγαθά στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, ο υπουργός είπε ότι «άριστα έπραξε ο πρωθυπουργός και έστειλε την επιστολή στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και μόλις αναλάβουν οι νέοι επικεφαλής των οργάνων της ΕΕ θα πρέπει να το δούνε το ζήτημα».

Σε ότι αφορά τους ελέγχους στην αγορά είπε ότι «για να δούμε την διαδρομή των προϊόντων, σκέφτομαι να χρησιμοποιήσω τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, γιατι θέλω να δω που και ποίοι είναι οι ενδιάμεσοι. Να δούμε πως ακριβώς έχουν τα πράγματα για την τήρηση της νομιμότητας, δεν θέλω κάτι διαφορετικό, απλά να τιμωρηθεί η νομιμότητα» και πρόσθεσε: «Έχουν επιβληθεί πρόστιμα και τα οποία ήταν σημαντικά. Τα πρόστιμα εισπράττονται μέσα από νόμιμες διαδικασίες. Αλλά θέλω να μελετήσω λίγο και να δω πόσα είναι αυτά τα πρόστιμα, να δω και το ύψος τους. Θα το δούμε το θέμα».

Ο υπουργός Ανάπτυξης επισήμανε ότι «η υπόθεση της αποκλιμάκωσης των τιμών είναι θέμα όλων μας, χρειάζεται συνεργασία. Όλοι πρέπει να συνεισφέρουν: οι καταναλωτές με την γνώση και την καλή συμπεριφορά, οι επιχειρηματίες με την στήριξη της κοινωνίας, οι ανεξάρτητες αρχές με την δική τους δουλειά και το Κράτος με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε. Μας νοιάζουν κυρίως η μεσαία τάξη και εκείνοι που δεν τα φέρνουν βόλτα εύκολα και πρέπει να τους στηρίξουμε».