Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται η εσωκομματική κριτική και τα «φιλικά πυρά» που δέχεται ο Αλέξης Τσίπρας από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που όχι μόνο βλέπουν με «καλό μάτι» μια ενδεχόμενη αλλαγή προσώπων στις επερχόμενες επαναληπτικές εκλογές, αλλά συν τοις άλλοις επιλέγουν να το εκφράσουν και δημόσια!

Το σημερινό «εμφυλιοπολεμικό» κλίμα που επικρατεί στην αξιωματική αντιπολίτευση, εκτός του ότι θέτει επί τάπητος το ενδεχόμενο για αλλαγή σκυτάλης στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, δίνει και μία πρώτη γεύση για το τι αναμένεται να ακολουθήσει στην αυριανή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Όπως ήταν φυσιολογικό, η δυσαρέσκεια μετουσιώθηκε σε δηλώσεις και οι τελευταίες έφεραν γκρίνια σε πολλαπλούς αποδέκτες ενός μηνύματος που ούτε μπορούν να κατανοήσουν οι «προεδρικοί», ούτε και εύκολα να «χωνέψουν».

Το μήνυμα εστάλη στον Αλέξη Τσίπρα και εστάλη από έναν πάλαι ποτέ επιστήθιο φίλο του, τον Δημήτρη Παπαδημούλη!

«Η πρόκληση για εμάς είναι για τον έναν μήνα μέχρι τις εκλογές, με τον Τσίπρα επικεφαλής και βγάζοντας πιο μπροστά και νέα στελέχη, που διακρίθηκαν στις κάλπες αυτές, τις πολύ δύσκολες για εμάς, όπως η Έφη Αχτσιόγλου, όπως ο Αλέξης Χαρίτσης, όπως ο Νάσος Ηλιόπουλος, που πρώτευσαν με πολύ μεγάλο αριθμό σταυρών στις περιφέρειές τους» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδημούλης, υποστηρίζοντας ότι πρέπει «να διδαχτούμε από τα λάθη μας και να διοργανώσουμε την ανασύνταξή μας».

Ο ίδιος μάλιστα -μια μέρα νωρίτερα- ξεκαθάρισε ότι «δεν τίθεται θέμα ηγεσίας όταν έχεις σε έναν μήνα εκλογές» και εξέφρασε την υποστήριξή του στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι «ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο ηγέτης που ανέβασε το κόμμα από το 4-5% στο 35% και στην κυβέρνηση και παραμένει ένα μεγάλο κόμμα παρά τη μεγάλη μας ήττα, εκλέχθηκε με 99% πρόσφατα από πολλούς και αυτήν τη στιγμή, με τη σύμφωνη γνώμη όλων μας, είναι επικεφαλής αυτής της προσπάθειας».

Φυσικά και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορούσε να το περιμένει, όμως όταν «εκθρέφεις τυχοδιωκτισμό», τότε οπορτουνιστές θα θερίσεις, που μου έλεγε και ένας δημοσκόπος πριν από τις εκλογές της Κυριακής.

Από την πλευρά της η Ρένα Δούρου, υπερασπιζόμενη τον Αλέξη Τσίπρα, επιτέθηκε κατά του ευρωβουλευτή του κόμματος, Δημήτρη Παπαδημούλη, όταν ο τελευταίος πρότεινε να πλαισιώσουν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ως τις εκλογές της 25ης με νέας γενιάς στελέχη που διακρίθηκαν στις κάλπες.

Όπως ήταν φυσιολογικό για όσους γνωρίζουν συζητήσεις και πηγαδάκια εντός της Κουμουνδούρου, η τοποθέτηση του κ. Παπαδημούλη είχε αποτέλεσμα την οργισμένη αντίδραση της Ρένας Δούρου, η οποία εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του ευρωβουλευτή λέγοντας ότι οι δηλώσεις του «στην καλύτερη περίπτωση είναι αηδιαστικές, για να μην αποδώσω άλλα πολιτικά σχέδια».

«Τα καλύτερα πρόσωπα να έχεις, τα πιο δημοφιλή, αν η πολιτική σου και αν αυτά τα οποία μάχεσαι δεν είναι αυτά τα οποία ανταποκρίνονται στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας, με το να αλλάξεις τα πρόσωπα, θα παίξεις τις μουσικές καρέκλες», δήλωσε ενώ εξέφρασε την υποστήριξή της στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα, με τη διαφορά ότι οι αναφορές της περιορίστηκαν στην παρούσα χρονική συγκυρία, εν όψει των επαναληπτικών εκλογών.

Αυτό πρέπει να πόνεσε αρκετά! 

Και πώς να μην πόνεσε άλλωστε; Του έλεγαν του Αλέξη Τσίπρα να μη «διασώσει» τον Δημήτρη Παπαδημούλη για όσα είχε πράξει ή μάλλον καλύτερα μη πράξει σε ΕΕ και Ελλάδα, αλλά εκείνος εκεί! «Πίστευε στον Δημήτρη των εκλογικών αγώνων της Αριστεράς...»

Βλέποντας αυτά ο πρώην υπουργός Υγείας επί ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής του κόμματος Ανδρέας Ξανθός υποστήριξε πως (ίσως;) πρέπει να τεθεί θέμα αλλαγής ηγεσίας, δηλώνοντας πως «μετά από ένα τέτοιο αρνητικό αποτέλεσμα κανείς δεν μπορεί να πει ότι αυτό είναι ένα θέμα ταμπού, δεν το συζητάω», θέτοντας το ως θέμα εξέτασης μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου και υπογραμμίζοντας παράλληλα πως η συζήτηση «είναι εκτός τόπου και χρόνου. Αυτήν την περίοδο δεν μπορεί να τεθεί θέμα αναπροσαρμογής της ηγετικής ομάδας ή οτιδήποτε άλλο».

Τελευταία και καλύτερη η Όλγα Γεροβασίλη, η οποία επέρριψε ευθύνες στην ευρύτερη ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ για το «κομβικό λάθος», όπως ονόμασε, του μηνύματος που εξέπεμψε τόσο με την απλή αναλογική όσο και με την ατζέντα που επέλεξε ο ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας πως «ο Τσίπρας πήρε την ευθύνη ως πρόεδρος του κόμματος, αλλά από εκεί και πέρα υπάρχει αναλογική ευθύνη σε καθέναν από μας, που οφείλουμε να πάρουμε».

Στο τέλος της ημέρας, πέρα από τον πολιτικό σχολιασμό των εξελίξεων, σε ένα πράγμα φαίνεται να συμφωνεί σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος της χώρας: 

Τα συντροφικά μαχαιρώματα... πονάνε περισσότερο! Για αυτό λοιπόν καμιά φορά πρέπει να προσέχουμε, μιας και η ρήση «κράτα τον φίλο σου κοντά... και τον εχθρό σου ακόμη πιο κοντά» ενδέχεται να σε «πετάξει στον λάκκο των λεόντων».