«Είναι συνταγματική υποχρέωση και καθήκον μου» δήλωσε ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννης Σαρμάς, στον οποίο ανατέθηκε η εντολή σχηματισμού της υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές της 25ης Ιουνίου. 

Ο κ. Σαρμάς, ο οποίος είναι ο αρχαιότερος ανώτατος δικαστικός, θα ορκιστεί αύριο στις 16:00 ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ενώ αναμένονται τα ονόματα αυτών που θα στελεχώσουν την κυβέρνησή του.

Για τη θέση του υπηρεσιακού υπουργού Εξωτερικών ακούγεται το όνομα του πρέσβη ε.τ. Βασίλη Κασκαρέλη. Για το υπουργείο Άμυνας συζητούνται τα ονόματα του πρέσβη ε.τ. Παύλου Αποστολίδη και του πρέσβη ε.τ. Δημήτρη Παρασκευόπουλου. Και οι τρεις είναι στελέχη με μακρά θητεία στο διπλωματικό σώμα, κάτι που θεωρείται απαραίτητο για την περίοδο κατά την οποία η Τουρκία θα έχει καινούργια κυβέρνηση και η Ελλάδα θα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο. 

Στο υπουργείο Υγείας αναμένεται να οριστεί υπηρεσιακή υπουργός η καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ Αναστασία Κοττανίδου, ενώ στο υπουργείο Παιδείας επικρατέστερη είναι η πρύτανης του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Μάρα Νικολαΐδου, η οποία θα αναλάβει το δύσκολο έργο της διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων. Για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη επικρατέστερος είναι ο πρώην αρχηγός ΓΕΣ, Χαράλαμπος Λαλούσης, και για το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας ο Ευάγγελος Τουρνάς.

Τέλος, υπηρεσιακή υπουργός Εσωτερικών αναμένεται να παραμείνει η Καλλιόπη Σπανού. Η υπηρεσιακή κυβέρνηση, η οποία θα συγκροτηθεί έπειτα από συνεννόηση με τα κόμματα, αναμένεται να ορκιστεί μέχρι την Παρασκευή.