Τα χειρότερα φαντάσματα του παρελθόντος στοιχειώνουν τους Ευρωπαίους από την ημέρα που ο Νο 2 του «νέου σερίφη» της Ουάσιγκτον τους απευθύνθηκε με προκλητικό, και συνάμα απαξιωτικό, τρόπο στο Μόναχο...
Στην ίδια πόλη και σχεδόν στο ίδιο σημείο –σε απόσταση λιγότερη του ενός χιλιομέτρου– όπου πριν από 87 χρόνια (29 Σεπτεμβρίου 1938) οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας, Τσάμπερλεν, και της Γαλλίας, Νταλαντιέ, έδωσαν «στο πιάτο» την Τσεχοσλοβακία στον Χίτλερ, για να αποτρέψουν την έκρηξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Οι αναφορές και οι συγκρίσεις της Διάσκεψης του Μονάχου, του 1938, με την ομιλία (στην ίδια πόλη) του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Τζέι ντι Βανς, πολλές, αυτές τις ημέρες...
Όμως, υπάρχει μια σημαντική διαφορά: ο Τραμπ σίγουρα δεν είναι ο Τσάμπερλεν και οι ΗΠΑ σίγουρα δεν είναι η Βρετανία του 1938! Και ο «νέος σερίφης» δεν θέλει να εφαρμόσει την πολιτική του κατευνασμού με τη Ρωσία επειδή φοβάται τον Πούτιν! Την Κίνα φοβάται και προσπαθεί να αποτρέψει τον γεωπολιτικό εναγκαλισμό της με τη Μόσχα. Οπως την περίοδο Νίξον, που ο τότε Αμερικανός πρόεδρος, μαζί με τον Κίσινγκερ προσπάθησαν να ενσωματώσουν την Κίνα στο διεθνές σύστημα και να την οδηγήσουν μακριά από την επιρροή της ΕΣΣΔ, έτσι και σήμερα ο Τραμπ προσπαθεί να ενσωματώσει εκ νέου τη Ρωσία στο διεθνές σύστημα, επιχειρώντας να αποτρέψει τη δημιουργία κοινού μετώπου Μόσχας-Πεκίνου!
Όμως υπάρχει και μία σημαντική ομοιότητα στα γεγονότα του 1938 με τα σημερινά: όπως οι Αγγλογάλλοι θυσίασαν, χωρίς αποτέλεσμα, την Τσεχοσλοβακία για να κατευνάσουν τον Χίτλερ, έτσι και σήμερα η προσπάθεια του Τραμπ να θυσιάσει την Ουκρανία, αδιαφορώντας ταυτόχρονα για την ασφάλεια των Ευρωπαίων, είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα κατευνάσει τον Πούτιν, αλλά θα του ανοίξει την όρεξη να προσπαθήσει να φινλανδοποιήσει και άλλες ανατολικοευρωπαϊκές χώρες!
Επίσης, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η Μόσχα μετά την κίνηση Τραμπ να τινάξει στον αέρα την αρχιτεκτονική ασφαλείας της Δύσης (με απαράδεκτα μικρή συμμετοχή της γηραιάς ηπείρου, η αλήθεια είναι) θα εγκαταλείψει τη συμμαχία της με την Κίνα, για να «τακιμιάσει» με τον «νέο σερίφη»!
Όμως, ουδέν κακόν, αμιγές καλού... Το σοκ του Μονάχου ίσως είναι η ευκαιρία να ξυπνήσει τη γηραιά ήπειρο από τον λήθαργό της και να πάρει στα χέρια της την ασφάλειά της και όχι να την εγκαταλείπει στον εκάστοτε «νέο σερίφη»!
Από αυτήν την άποψη, είναι εξαιρετικά σημαντική η Σύνοδος Κορυφής των χωρών της «Βαϊμάρης +» (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Πολωνία, Δανία και Ολλανδία), που συγκαλεί σήμερα, Δευτέρα (17/2), ο Μακρόν στο Παρίσι.
Υγ.: Σαν σήμερα, 17 Φεβρουαρίου 1919, η Ουκρανία ζητά τη βοήθεια από την Αντάντ και τις ΗΠΑ για να αντιμετωπίσει την εισβολή των Ρώσων μπολσεβίκων. Τι παιχνίδια παίζει κάποιες φορές η ιστορία…