Η… σύμπραξη Ακροδεξιάς-Αριστεράς στη Γαλλία και η διάλυση της τρικομματικής κυβέρνησης στη Γερμανία αναδεικνύουν μεν τα προβλήματα στους δύο κεντρικούς πόλους της ΕΕ, αλλά ταυτόχρονα επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι η πολιτική σταθερότητα είναι το ζητούμενο σε μια περίοδο με γεωπολιτικές και οικονομικές μεταβολές.

Στη Γαλλία, μια κυβέρνηση… μειοψηφίας είναι έτοιμη να καταρρεύσει με δυσμενείς συνέπειες για τη χώρα και τους πολίτες, σε σημείο που να θυμίζει την οικονομική κρίση της Ελλάδας. Στη Γερμανία η τρικομματική κυβέρνηση διαλύθηκε και τώρα αναζητείται η ψήφος εμπιστοσύνης, που οδηγεί σε νέα εκλογική διαδικασία.

Και στις δύο χώρες οι προϋπολογισμοί είναι στον αέρα. Αμφότερες βιώνουν ημέρες παρατεταμένης κρίσης με επιπτώσεις στην οικονομία και την ίδια την κοινωνία. Η κοινωνική συνοχή δοκιμάζεται συνολικά στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Στον αντίποδα, η Ελλάδα με όσα έχουν γίνει από το 2019 και μετά και όσα συνεχίζουν να γίνονται, από παρίας της Ευρώπης έχει μετατραπεί σε χώρα-παράδειγμα προς μίμηση. Η οικονομία δείχνει να θωρακίζεται αντιμετωπίζοντας ικανοποιητικά κρίσεις διεθνούς επιπέδου. Μπορεί η ακρίβεια να πλήττει τα νοικοκυριά, αλλά η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να παρεμβαίνει με τρόπους που δεν πλήττουν τη δημοσιονομική σταθερότητα.

Αυξήσεις εισοδημάτων, μειώσεις φόρων και στήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων αποτελούν πρώτη προτεραιότητα για μια σταθερή οικονομία, την πολιτική σταθερότητα και τη θωράκιση της χώρας. Η πολιτική σταθερότητα επιτρέπει στην κυβέρνηση να προχωρεί και να λαμβάνει αποφάσεις. Και στο τέλος της ημέρας είναι ο σημαντικός παράγοντας της αυτοδυναμίας που δίνει αυτήν τη δυνατότητα αφού κυβερνήσεις συμμαχίας ή μειοψηφίας αδυνατούν να προχωρήσουν στη λήψη μέτρων για την επόμενη μέρα. Βέβαια, υπάρχει πάντα ο λαϊκισμός που συνδέεται με το χάιδεμα των αυτιών των πολιτών. Στη Γαλλία το βιώνουν τώρα. Στην Ελλάδα αντιμετωπίστηκε το 2019, αλλά επανέρχεται, με άλλα πρόσωπα σε ίδιους ρόλους. Οι πολίτες θα κληθούν να αποφανθούν με βάση την πραγματικότητα και τα απτά αποτελέσματα και όχι με έωλες υποσχέσεις και προτάσεις-πυροτεχνήματα.