Με δεδομένη την προτεραιότητα της κυβέρνησης για στήριξη του πρωτογενούς τομέα, ανακούφισης των αγροτών της Θεσσαλίας από τις πλημμύρες και ανασυγκρότηση της περιοχής από τις καταστροφές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχεται σήμερα στις 11 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου τους εκπροσώπους των θεσμικών φορέων της περιοχής και αμέσως μετά στις 12.30 τους εκπροσώπους των αγροτικών φορέων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί στο master plan που του παρουσίασε πριν από λίγες ημέρες η ολλανδική εταιρεία «HVA International» για τη διαχείριση των υδάτων και των πλημμυρών με σκοπό την «ανασυγκρότηση» της Θεσσαλίας, αλλά και στα μέτρα στήριξης των αγροτών.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή ανταποκρίθηκε στις ανάγκες που προέκυψαν, με σειρά μέτρων και συγκεκριμένα:

1. Στις 7 Μαρτίου άνοιξε η πλατφόρμα αιτήσεων για ένταξη στο Μέτρο 5.2 που αφορά στους πληγέντες κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους της Θεσσαλίας, της Βόρειας Φθιώτιδας και του Έβρου, κόστους 45 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει: δωρεάν αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου και ανακατασκευή σταύλων, σε όσους επλήγησαν από τον Daniel. Οι μελέτες για την ένταξη στο Μέτρο θα είναι δωρεάν μετά από συμφωνία ΥΠΑΑΤ - ΓΕΩΤΕΕ. Η κατασκευή των νέων εγκαταστάσεων θα γίνει με πρότυπα σχέδια σταύλων και θα πληρούνται όλοι οι κανόνες ευζωίας, καθώς και πρόβλεψη για αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων. Ενισχύεται επίσης και η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών με στόχο τη μείωση του ενεργειακού κόστους παραγωγής.

2. Πρόγραμμα για τις Παρακάρλιες περιοχές:

Αφορά: Κάλυψη απολεσθέντος εισοδήματος στις παρακάρλιες περιοχές και για όσους, οι εκμεταλλεύσεις τους είναι ακατάλληλες για καλλιέργεια. Στις παρακάρλιες περιοχές, 120.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης βρίσκονται
ακόμα καλυμμένα με νερό.

Κόστος: Το Μέτρο είναι ύψους άνω των 40 εκατ. και αναμένεται να καλύψει τους παραγωγούς της περιοχής για τουλάχιστον δύο χρόνια.

Ενέργειες: - Η μελέτη ανατέθηκε Δεκέμβριο 2023, εκπονήθηκε Γενάρη

- Αρχές Φεβρουαρίου υποβλήθηκε στην ΕΕ το τελικό διαμορφωμένο Τεχνικό Δελτίο του Μέτρου 10.01.11.

- Η πρώτη απάντηση από την DG ENVIRONMENT ήταν αρνητική γιατί δεν δέχονται ότι η Ελλάδα συντάσσει το Προγραμμα για να στηρίξει το περιβάλλον αλλά για να δώσει εισόδημα στους αγρότες.

- Στο να αντιταχθεί η κυβέρνηση το συγκεκριμένο επιχείρημα βοηθάει το master plan της HVA International που μιλά για γεωτρήσεις 300 Μ και μεγάλη υφαλμύρωση. Ως μια πρώτη προσπάθεια τεκμηρίωσης, θα μπορούσαμε να αντιτάξουμε το εξής επιχείρημα, σημειώνεται: «Ο εθελοντικός χαρακτήρας συμμετοχής των παραγωγών στο προτεινόμενο μέτρο συνίσταται στην αποδοχή εκ μέρους τους αλλά και της πολιτείας, ότι οι εκτάσεις που είναι πλημμυρισμένες και έχουν περιληφθεί σε σχετικό πλάνο άντλησης υδάτων που έχει εκπονηθεί από την Ολλανδική εταιρεία HVA International θα διατηρηθούν σε καλλιεργητική παύση για μια διετία, ώστε να επιτευχθούν τα περιβαλλοντικά οφέλη που επιδιώκουμε από την εφαρμογή του.

Ειδικότερα, με βάση και τη μελέτη των Ολλανδών είναι εφικτή η άντληση των υδάτων καθώς ούτως ή άλλως η περιοχή ήταν αποξηραμένη και υφίσταται σχετικό πλάνο το οποίο περιγράφει την σταδιακή απομάκρυνση των νερών τόσο μέσω υφιστάμενης σήραγγας όσο και μέσω παρεμβάσεων ορεινής υδρονομίας.

Τέλος, οι εκτάσεις που τίθενται σε παύση καλλιέργειας και τελούν σε κατάκλυση είναι επιλέξιμες ανεξαρτήτως του γεγονότος που τις έθεσε στην κατάσταση αυτή, καθώς η λογική παρέμβασης του μέτρου εδράζει στην παροχή κινήτρου για την διατήρησή τους σε καλλιεργητική παύση για μια διετία ανεξαρτήτως της κατάστασης που θα βρίσκονται με την σταδιακή απομάκρυνση των υδάτων (πλημμυρισμένα ή μη) ώστε να ωφεληθεί το περιβάλλον, κάτι που αποδεδειγμένα επιτυγχάνεται.

Επόμενα βήματα: Εφόσον το μέτρο λάβει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα ακολουθήσει άμεσα η έκδοση της απαιτούμενης Υπουργικής Απόφασης και της σχετικής Πρόσκλησης. Η συμμετοχή στο Πρόγραμμα θα γίνεται αυτόματα με την υποβολή της αίτησης ΟΣΔΕ 2024, χωρίς να απαιτούνται πρόσθετα δικαιολογητικά και ειδικοί φάκελοι.

3. Αποζημιώσεις-Ενισχύσεις:

- ΕΛΓΑ:

Γενικά: Η κυβέρνηση στην πενταετία 2019 - 2024, στήριξε με χρηματοδότηση τον Οργανισμό, για να ανταποκριθεί με αξιοπιστία και φερεγγυότητα στις υποχρεώσεις του.

Συγκεκριμένα, στο χρονικό αυτό διάστημα έχουν πληρωθεί:

- 1.217.000.545,53 € για αποζημιώσεις από τον ΕΛ.Γ.Α.

- 100.352.156 € μέσω των Προγραμμάτων Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων.

Πρόκειται για αποζημιώσεις, οι οποίες πληρώθηκαν αφού η κυβέρνηση ενίσχυσε τον ΕΛ.Γ.Α. με 366.540.000 € νομίμως με εφαρμογή του ν.3877/2010 αρ.7, και εκπλήρωση των αναδρομικώς οφειλομένων της δεκαετίας 2011-2019, από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, στον Οργανισμό, επιτρέποντας να καταβληθούν στο ακέραιο, σε μία δόση, στο 100% της αξίας τους και  εγκαίρως, την Άνοιξη του επομένου έτους κάθε φορά και όχι μετά από 18 μήνες, όπως ίσχυε στο παρελθόν και μάλιστα σε προκαταβολές και δόσεις μέχρι την τελική εξόφλησή τους.

Στις μεγάλες θεομηνίες, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και η Διοίκηση του ΕΛ.Γ.Α. συνεργάστηκαν, ούτως ώστε να νομοθετηθούν ευεργετικές διατάξεις, για την προσαύξηση των αποζημιώσεων, με στόχο την βελτίωση των οικονομικών των νοικοκυριών, των οποίων ο καλλιέργειες επλήγησαν.

Θεσσαλία: Μετά την 10η Σεπτεμβρίου και την ολοκλήρωση των ακραίων καιρικών φαινομένων στην Θεσσαλία, εδόθησαν συνεχείς παρατάσεις για την υποβολή δηλώσεων ζημιών από τους παραγωγούς.

Έχουν καταβληθεί προκαταβολές ύψους 150 εκ. €:

- 132.988.584 € για περίπου 30.000 δηλώσεις ζημίας απώλειας φυτικής παραγωγής

- 16.528.449 € για περίπου 2.500 δηλώσεις απώλειας ζωικού κεφαλαίου

Έχει γίνει η μεταφορά των υπολοίπων 110 εκατ. από το υπουργείο Οικονομικών στον ΕΛΓΑ.

Η εξόφληση των αποζημιώσεων θα γίνει έως 30 Ιουνίου.

- Αλιείς: Καταβλήθηκαν αποζημιώσεις De minimis ύψους 1,5 εκατ. ευρώ για τους 427 αλιείς εντός του Παγασητικού και στα παράλια Νομού Λαρίσης.

Άμεσα αναμένεται, η ενίσχυση με επί πλέον 1 εκατ. ευρώ των αλιέων της Β. Εύβοιας και Βόρειας Φθιώτιδας.

- Γεωργικό Αποθεματικό:

Κόστος: Καταβλήθηκαν τέλος Ιανουαρίου, από το Γεωργικό Αποθεματικό 2023, αποζημιώσεις 15,8 εκατ ευρώ σε μη υπόχρεους να ασφαλιστούν στον ΕΛΓΑ (πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, θερμοκηπιακές καλλιέργειες, καλλωπιστικά φυτά, φυτωριούχοι, κ.α). Ακόμη, εντάχθηκαν και οι μελισσοκόμοι, όπως δεσμεύθηκαν κατά τη συνάντησή μας.

Αφορά: πληγέντες στη Θεσσαλία και στον Έβρο. Θα ακολουθήσει πρόσθετη πληρωμή- διόρθωση για δικαιούχους που δεν συμπεριελήφθησαν στην αρχική πληρωμή. Αφορά κυρίως πτηνοτρόφους και φυτωριούχους. Η ακριβής ημερομηνία θα ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες ημέρες.

- Μελισσοκόμοι: Αντίστοιχες ενισχύσεις ύψους 15 ευρώ ανά κυψέλη, δίνονται και στους μελισσοκόμους των πληγεισών περιοχών της Βορείου Φθιώτιδας, Βόρειας Εύβοιας και της Ρόδου.

4. Απονιτροποίηση:

Κόστος: Δύο προγράμματα ύψους 150 εκατ. ευρώ. Το ένα με νέα πρόσκληση για τις περιοχές της Θεσσαλίας, Β. Φθιώτιδας και Έβρου, ύψους 100 εκατ. ευρώ και το άλλο με παράταση της υφιστάμενης πρόσκλησης, με εφαρμογή σε
όλη τη χώρα, ύψους 50 εκατ. ευρώ. Η νέα πρόσκληση αναμένεται να δημοσιευθεί εντός του Απριλίου.

Αφορά: Περιοχές εφαρμογής οι χαρακτηρισμένες ως ευαίσθητες στα νιτρικά, σύμφωνα με τους χάρτες του υπουργείου Περιβάλλοντος.

5. Σχέδια Βελτίωσης: Εντάχθηκαν σε αυτά όλους τους επιλαχόντες:

- Θεσσαλίας: (καλύπτονται επί πλέον 322 δικαιούχους με 17.497.655 ευρώ.

Συνολικά καλύπτονται 598 με 36.361.827)

- Έβρου: καλύπτονται επί πλέον 87 δικαιούχους με 6.100.000 ευρώ.

Συνολικά καλύπτονται 157 με 12.010.000 ευρώ).

- Πληγείσες περιοχές της Ρόδου, Βόρειας Εύβοιας, Βόρειας Φθιώτιδας.

* Ρόδος: Καλύπτονται επιπλέον 27 περιπτώσεις με 1.600.000 ευρώ.

Συνολικά καλύπτονται 45 με 2.900.000 ευρώ.

* Βόρεια Εύβοια: Καλύπτονται επιπλέον 78 δικαιούχους με 3.220.000. συνολικά καλύπτουμε 126 με 5.100.000 ευρώ.

* Βόρεια Φθιώτιδα (περιοχή Δομοκού: καλύπτουμε επί πλέον 78 δικαιούχους με 3.250.000 ευρώ. συνολικά καλύπτουμε 55 με 2.915.000 ευρώ

6. ΤΟΕΒ-ΓΟΕΒ: Ενεργοποιείται, κατ’ αρχήν, 15 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση των βασικών ζημιών στα δίκτυα των ΤΟΕΒ Θεσσαλίας, που έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμά για καταγραφή των ζημιών που έχουν υποστεί, ώστε να γίνουν και πάλι λειτουργικά τα δίκτυα. Συνεργασία των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Οικονομικών, Ενέργειας και Περιβάλλοντος και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με τα ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ που έχουν ανταποκριθεί.

Από τους 53 ΤΟΕΒ, μέχρι σήμερα, ανταποκρίθηκαν ο ΓΟΕΒ Στραγγιστικών Έργων Θεσσαλίας και τα εξής 15 ΤΟΕΒ:

1. Ταυρωπού Καρδίτσας,
2. Θεσσαλιώτιδας,
3. Τιτανίου,
4. Σελλάνων,
5. Ενιπέα Φαρσάλων,
6. Αγίας Σοφίας,
7. Ταουσάνης,
8. Κρανέας,
9. Πηνειού Λάρισας,
10. Λίμνης Κάρλας,
11. Ζάρκου Τρικάλων,
12. Φήκης Τρικάλων,
13. Κλοκοτού, Τρικάλων,
14. Φωτάδας Τρικάλων,
15. Στροφύλλου Αγίου Βλασίου Μαγνησίας,

Επίσης φακέλους έχουν στείλει και οι 2 ΤΟΕΒ ΔΟΜΟΚΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΤΟΕΒ 5 ης ΖΩΝΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΩΤΙΔΑΣ Ν. ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΟΥ ΤΟΕΒ 6 ης ΖΩΝΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΩΤΙΔΑΣ ΕΚΑΡΑΣ

7. Παρεκκλίσεις-παρατάσεις

- Εκδόθηκαν εγκαίρως όλες οι παρεκκλίσεις για το τομεακό της μελισσοκομίας και του μέτρου της Βιολογικής γεωργίας – κτηνοτροφίας, ούτως ώστε κανείς από τους πληγέντες να μη χάσει ούτε ένα ευρώ ενίσχυσης. Από το πρόγραμμα η Θεσσαλία λαμβάνει 33.725.404 ευρώ που αντιστοιχούν σε 7.009 δικαιούχους.

- Δόθηκε δυνατότητα παράτασης ενός έτους στους δικαιούχους του μέτρου της αναμπέλωσης ούτως ώστε να μπορούν να προχωρήσουν σε νέες φυτεύσεις αμπελιών χωρίς να έχουν απώλεια χρημάτων από το πρόγραμμα.

- Εκδόθηκε απόφαση πρώιμης συγκομιδής ακτινιδίων για την ευρύτερη περιοχή της Αγιάς, κατά παρέκκλιση του ενωσιακού και εθνικού κανονισμού που επιτρέπει τη συγκομιδή μετά την 15 η Οκτωβρίου, με σκοπό να μη χαθεί
ούτε ένα κιλό από το προϊόν.

8. Δράσεις προστασίας περιβάλλοντος

- Συλλογή κατεστραμμένων συσκευασιών φυτοπροστατευτικών και λιπασμάτων από τα πλημμυρισμένα γεωπονικά καταστήματα και αποθήκες, σε συνεργασία με τις ΔΑΟΚ της Θεσσαλίας, αποφεύγοντας κίνδυνο μόλυνσης του εδάφους και του υδροφόρου ορίζοντα από αγροχημικά.

- Συλλογή και διαχείριση εκατοντάδων χιλιάδων νεκρών ζώων, σε συνεργασία με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας, αποτρέποντας μια ανυπολόγιστη υγειονομική κρίση.