Τα μέτρα που θα ανακοινώσει σήμερα ο πρωθυπουργός

389
mitsotakis-tomanifesto.gr
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με τηλεοπτικό μήνυμά του σήμερα (Τετάρτη) το απόγευμα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει το σχέδιο της Κυβέρνησης για την εργασία, την οικονομία και τον τουρισμό. Το πρόγραμμα για κάθε κλάδο, θα εξειδικευθεί αμέσως μετά από τους αρμόδιους υπουργούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες το πακέτο ενίσχυσης της οικονομίας και της εργασίας υπολογίζεται σε αρκετά δισ. ευρώ.

Τα μέτρα έχουν διπλό σκοπό: την επανεκκίνηση της οικονομίας και τη διατήρηση των ανοιχτών επιχειρήσεων και των εργαζόμενων στις θέσεις εργασίας τους. Σε αυτά θα έρθει να προστεθεί – εκτός απροόπτου και το άνοιγμα των συνόρων νωρίτερα από ότι είχε προγραμματιστεί, πιθανόν και στα μέσα Ιουνίου.

Τουρισμός 

Τα σύνορα της χώρας είναι προγραμματισμένο να ανοίξουν την 1η Ιουλίου, χωρίς πάντως να αποκλείεται η επίσπευση της απόφασης για τις 15 Ιουνίου. Τα μέτρα αφορούν χώρες της ΕΕ που ανήκουν στη ζώνη Σένγκεν, αλλά και χώρες με χαμηλά επιδημιολογικά φορτία όπως το Ισραήλ. Για τα εποχικά καταλύματα η κυβέρνηση σχεδιάζει το άνοιγμά τους στις 8 Ιουνίου. Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας έχει σχεδιάσει την ενίσχυση των μονάδων υγείας στα νησιά, και των τρόπο αντιμετώπισης των υπόπτων κρουσμάτων σε αυτά.

Σημαντική είναι η απόφαση για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% από 24% ενώ στο 13% θα μειωθεί ο ΦΠΑ και σε θαλάσσιες μεταφορές/αεροπορικά εισιτήρια. Σύμφωνα με πληροφορίες και ο φόρος διαμονής στα ξενοδοχεία θα μειωθεί από 13% στο 6% για την στήριξη των επιχειρηματιών του τουρισμού. Σε αυτό το πλαίσιο είναι η επαναλειτουργία των ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας.


Διαβάστε ακόμα: 


Τα μέτρα της κυβέρνησης για οικονομία – εργασία 

Σύμφωνα με το skai.gr τα μέτρα για την οικονομία αφορούν:

  • Μείωση προκαταβολών φόρου για τους ελεύθερους επαγγελματίες
  • Νέο γύρο της επιστρεπτέας προκαταβολής
  • Μείωση ενοικίων με παράταση και τον Ιούνιο σε πρώτη φάση
  • Επιδότηση των αναστολών εργασίας και τον Ιούνιο
  • Eπιδότηση μειωμένου χρόνου/εκ περιτροπής εργασίας από τα δημόσια ταμεία αλλά και το κοινοτικό πρόγραμμα SURE
  • Πριμοδότηση επιχειρήσεων για διατήρηση θέσεων εργασίας, με επιδότηση μισθολογικού κόστους αλλά με ρήτρα απολύσεων
  • Επιταγές εργασίας, ώστε άνεργος να μπει σε θέση εργασίας όχι να παίρνει επίδομα ανεργίας
  • Κάλυψη εισφορών και μισθολογικού κόστους για τους εργαζόμενους στους πληγέντες κλάδους

Ο πρωθυπουργός θέλει να στείλει μήνυμα ολικής επανεκκίνησης ενώ στην κορυφή της ατζέντας του είναι η συγκράτηση της ανεργίας με την διατήρηση των θέσεων εργασίας με την χρηματοδότηση της μισθοδοσίας μέσω του προγράμματος SURE.

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr