Αν και ακόμα κανείς δεν γνωρίζει ακριβώς πότε θα τελειώσει η υγειονομική κρίση, το οικονομικό επιτελείο ήδη έχει αρχίσει να ξετυλίγει ένα μέρος από τα «όπλα» που θα ρίξει στη μάχη για τη στήριξη των επιχειρήσεων, όταν η οικονομία θα αρχίσει να λειτουργεί και πάλι. «Θα χρειαστεί κι άλλη στήριξη κι αφορά την επανεκκίνηση.
Έχουμε κάνει έναν σχεδιασμό για τη διευκόλυνση της επανεκκίνησης, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη. Το μεγαλύτερό του κομμάτι, όμως, είναι πάνω στο τραπέζι» δήλωσε πρόσφατα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης.
Το πακέτο των παρεμβάσεων που έχει ήδη σχεδιάσει η κυβέρνηση για το επόμενο χρονικό διάστημα περιλαμβάνει τα προγράμματα επιδότησης παγίων δαπανών, το «ΓΕΦΥΡΑ 2» που είναι η επιδότηση δόσεων επιχειρηματικών δανείων, η δυνατότητα να μην επιστρέψουν ένα κομμάτι της ενίσχυσης που έλαβαν μέσω των τριών πρώτων κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής και η έναρξη του 7ου κύκλου το Απρίλιο. Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο, στο κοντινό μέλλον, να έρθει και 8ος κύκλος Επιστρεπτέας Προκαταβολής, δεδομένου ότι τα περιοριστικά μέτρα έχουν παραταθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από εκείνο που είχε εκτιμηθεί αρχικά.
Στα εργαλεία που θα ξεκινήσουν το επόμενο χρονικό διάστημα περιλαμβάνονται:
- Ο 7ος κύκλος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ. Η σχετική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος αναμένεται να ανοίξει τον Απρίλιο και θα ληφθεί υπόψη η μείωση του τζίρου για το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου με μία μικρή προσαρμογή για το β΄ 15νθήμερο του Μαρτίου του 2020 που ξεκίνησε το πρώτο lockdown, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας χθες στον ραδιοφωνικό σταθμό «Alpha 9.89». Δυνατότητα συμμετοχής θα έχουν και οι νέες επιχειρήσεις στους άμεσα πληττόμενους κλάδους, που έκαναν έναρξη εργασιών από τον Δεκέμβριο του 2019 έως και τον Ιανουάριο του 2021 και είχαν αποκλειστεί από τους δύο προηγούμενους κύκλους, ανεξαρτήτως τζίρου. Και σε αυτόν τον κύκλο Επιστρεπτέας Προκαταβολής το 50% της ενίσχυσης δεν θα επιστραφεί, ενώ όσοι λάβουν ενίσχυση θα πρέπει να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό προσωπικού έως το τέλος Αυγούστου. Το υπόλοιπο 50% θα αρχίσει να επιστρέφεται από το 2022 σε 60 μηνιαίες δόσεις.
- Το πρόγραμμα επιδότησης δόσεων επιχειρηματικών δανείων «ΓΕΦΥΡΑ 2», που θα τεθεί σε εφαρμογή τον Απρίλιο, παίρνοντας «σκυτάλη» από το πρόγραμμα επιδότησης τόκων ενήμερων επιχειρηματικών δανείων που ισχύει έως το τέλος Μαρτίου. Η σχετική νομοθετική ρύθμιση αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς απομένουν κάποιες λεπτομέρειες προς διευκρίνιση με τους θεσμούς. Μία από αυτές είναι το αν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα θα μπορούν να ενταχθούν και τα επιχειρηματικά δάνεια που έχουν καταγγελθεί. Υπενθυμίζεται ότι η διάρκεια της επιδότησης είναι 8 μήνες και ξεκινά από το 90% της μηνιαίας δόσης για τα ενήμερα δάνεια και από το 80% για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, για τους 3 πρώτους μήνες.
- Τον Μάιο αναμένεται να ξεκινήσει το πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών. Η συγκεκριμένη παροχή θα δίνεται μέσω πιστωτικού το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή μελλοντικών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Δηλαδή, η επιχείρηση, αντί να εισπράξει ένα χρηματικό ποσό, θα λάβει μία πίστωση με την οποία θα έχει τη δυνατότητα να καλύψει υποχρεώσεις όπως ο φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ασφαλιστικές εισφορές, κ.α. Μάλιστα, η επιχείρηση θα έχει το δικαίωμα να επιλέξει το ποσό της ενίσχυσης που θέλει να κατανείμει για την πληρωμή φορολογικών οφειλών και το ποσό που θέλει να χρησιμοποιήσει για την πληρωμή ασφαλιστικών οφειλών. Σύμφωνα με όσα έχουν ήδη ανακοινωθεί, το πρόγραμμα αφορά πάγιες δαπάνες που πραγματοποίησαν οι επιχειρήσεις το 2020. Εφόσον οι επιχειρήσεις επιλέξουν να συμμετάσχουν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι υποχρεούνται να διατηρήσουν κατά μέσο όρο τον αριθμό του προσωπικού που απασχολούν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021. Σύμφωνα μάλιστα με το Προσωρινό Πλαίσιο Κρατικών Ενισχύσεων, η στήριξη δεν αφορά επιχειρήσεις που ήταν ήδη προβληματικές το 2019, με την εξαίρεση, όμως, των πολύ μικρών ή μικρών επιχειρήσεων. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει το υπουργείο Οικονομικών, ο στόχος είναι, μετά τη διαδικασία αιτήσεων, τα πιστωτικά να εκδοθούν τέλη Μαΐου ή Ιούνιο.
- Αλλαγές υπάρχουν, όμως, και στους τρεις πρώτους κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής καθώς όσες επιχειρήσεις είχαν το 2020 μείωση τζίρου τουλάχιστον 15% (σε σχέση με το 2019), δεν θα επιστρέψουν το 30% της ενίσχυσης που έλαβαν. Επίσης, σε όσες επιχειρήσεις το 2020 ο τζίρος μειώθηκε τουλάχιστον 30% (σε σχέση με το 2019), τότε δεν θα επιστρέψουν το 50%. Όσες επιχειρήσεις έχουν κάνει έναρξη μετά την 1η Ιανουαρίου 2018 ή άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Οκτωβρίου 2019 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020, δεν επιστρέφεται το 50%, ανεξαρτήτως τζίρου για το 2020. Επιπλέον, ισχύει ο όρος ότι οι επιχειρήσεις που είχαν πάνω από 20 εργαζομένους και τους διατηρούν σύμφωνα με τα προβλεπόμενα σε κάθε ΚΥΑ, δεν επιστρέφουν το 40% ανεξαρτήτως τζίρου, εκτός εάν με βάση τα παραπάνω εντάσσονται στο πιο ευνοϊκό καθεστώς του 50%. Επίσης, δίνεται η δυνατότητα επιστροφής εφάπαξ του ποσού που έλαβαν σε μία δόση έως το τέλος του έτους 2021, με έκπτωση 15% επί του επιστρεπτέου ποσού. Στις επιλογές που υπάρχουν έχει προστεθεί και η δυνατότητα για επιχειρήσεις με εργαζομένους που είχαν όλο το 2020 μείωση τζίρου τουλάχιστον 30% και δικαιούνται έκπτωση 50% στις Επιστρεπτέες 1 έως 3 να λάβουν το 35% του συνολικού ποσού των Επιστρεπτέων 1 έως 3 ως ένα πιστωτικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πληρωμή μελλοντικών φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών, έως τα τέλη του 2021. Στη συνέχεια, όμως, θα πρέπει να αποπληρωθεί το 100% της Επιστρεπτέας σε 60 δόσεις από 31/1/2022.
Στα παραπάνω, πιθανόν να υπάρξουν και κάποια πρόσθετα προγράμματα που αναμένεται θα ανακοινωθούν από το υπουργείο Ανάπτυξης, όπως κι άλλες παρεμβάσεις, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο.
Πηγή: naftemporiki.gr