Το έχουμε γράψει και το έχουμε πει ουκ ολίγες φορές. Το επαναλαμβάνουμε μία ακόμη φορά με αφορμή τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα για τις φορολογικές δηλώσεις και τα οποία επιβεβαιώνουν ότι όταν μια κυβερνητική απόφαση, ένα έξυπνο μέτρο, έχει ανταποδοτικότητα στην κοινωνία, είναι «καταδικασμένο» να πετύχει.
Και αναφέρομαι στην πρωτοβουλία Μητσοτάκη-Χατζηδάκη να περάσουν νόμο ότι όσοι καταθέτουν τη φορολογική τους δήλωση νωρίς η Εφορία τούς επιστρέφει ένα 4% επί του ποσού του οποίου θα κατέβαλαν σε περίπτωση που το εκκαθαριστικό τους ήταν χρεωστικό.
Αποτέλεσμα; Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, Το 2023 περίπου 1.333.000 φορολογούμενοι εξόφλησαν εξ ολοκλήρου την οφειλή τους, με το ποσοστό να διαμορφώνεται στο 43% του συνόλου των χρεωστικών εκκαθαριστικών που εκδόθηκαν (3.119.000).
Έναν χρόνο πριν, το 2022, το 49% των φορολογουμένων με χρεωστικό εκκαθαριστικό –1.337.000 σε σύνολο περίπου 2,7 εκατομμυρίων– κατέβαλαν το ποσό της οφειλής χωρίς διακανονισμό.
Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι ένας στους δυο πλήρωσαν πρόωρα και όχι σε δόσεις για να κερδίσουν την... επιστροφή ή, ορθότερα, τη μη καταβολή ενός ποσού. Το έξυπνο μέτρο όχι μόνο απέδωσε, αλλά και γέμισε γρήγορα τα ταμεία του κράτους. Το ίδιο θα μπορούσε να γίνει και με τις αποδείξεις σε διάφορα επαγγέλματα που δεν κόβουν, με αποτέλεσμα την εκτεταμένη φοροδιαφυγή.
Εάν ο πολίτης είχε άμεσο κέρδος στην τσέπη του, ώστε να το καταλαβαίνει, σίγουρα το μέτρο θα απέδιδε περισσότερο από το να κυνηγούν στα τυφλά τους φοροδιαφεύγοντες. Η πρόκληση που έχει μπροστά του ο Κυριάκος Πιερρακάκης είναι να βρει, εκτός των άλλων, έξυπνους και απλούς τρόπους ώστε να ενισχύσει τα κρατικά έσοδα, αλλά και να διαμορφώσει μια νέα κουλτούρα στις σχέσεις πολιτών-κράτους, με κέρδος και στις δύο πλευρές.
Επειδή εν όψει ΔΕΘ ο υπουργός Οικονομικών έχει μπροστά του την άσκηση «μεσαία τάξη», δεν θα ήταν κακό να σκεφθεί και ένα έξυπνο μέτρο παράλληλα με τις αλλαγές στις κλίμακες φορολόγησης.